Zoeken in deze blog

31 juli 2009

Archief 'De stem van strijdend Nederland' naar NIOD

Het Archief van Radio Oranje -'De stem van strijdend Nederland' - is door de Wereldomroep geschonken aan het Nderlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD)

Een deel van de verzameling komt uit het archief van Henk van den Broek, de eerste directeur van de Wereldomroep, en een deel uit het privé-archief van Godard Kal. Kal was vanaf het begin een medewerker en vriend van Henk van den Broek.

Op 17 april 1947 werd de Werelduitzending formeel ondergebracht bij de Stichting Radio Nederland Wereldomroep met als directeur Henk van den Broek.


Het archief van Radio Oranje bestaat uit:
- Verslagen van de Luisterdienst 30 may 1940 - october 1944 (opgevangen radioberichten)
- Persrapporten september 1941 - september 1944 (belangrijke berichten uit de Nederlandse pers, waaronder ook benoemingen van (NSB)burgemeesters, rechters en ambtenaren)
- Draaiboeken van Radio Oranje 1 januari 1943 - tot 2 juni 1945
- Wat fotomateriaal, stempels en correspondentie

Het Tweede Wereldoorlog-archief van Godard Kal bestaat uit:
Handgeschreven logboeken van Radio Brandaris en Radio Oranje
Wat correspondentie uit vooral het laatste jaar van de oorlog als Van den Broek in Eindhoven en Hilversum zit en Kal nog in Londen.
Stempels van Radio Brandaris en Radio Oranje.

Met het onderbrengen van het materiaal bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) worden vergelijkende studies naar de uitgetypte logboeken mogelijk. Er zijn ook plannen om het materiaal tentoon te stellen.

Beluister de Bevrijdingsuitzending (5 mei 1945) van Radio Oranje, gereconstrueerd door de Wereldomroep.

Bron Wereldomroep