Zoeken in deze blog

14 augustus 2009

Archive.org, het veelal vergeten medium in Nederland

Archive.org is volgens Google, Bing en vele andere zoekmachine (naast zichzelf), de website met de hoogste ranking. Dat wil zeggen: een heel erg belangrijk. Ja, zo'n duf en muf digitaal archief verslaat iedereen op het Internet.
Archive.org is qua omvang misschien wel de grootste website van het Internet. En dat is niet zo verwonderlijk, omdat deze website hét Internet Archief is. Een van de meest gebruikte tools op de site is de WayBack machine. 150 biljoen pagina's (3 petabytes aan snapshots data) zijn alleen al in deze database opgeslagen. Op Het Archiefforum kunt meer voorbeelden vinden hoe ik en andere onderzoekers de Wayback machine hebben gebruikt om informatie, die van websites verdwenen leken terug te halen. The Internet Archive is in 1996 opgericht door Brewster Kahle.

Archive.org is een officiële Amerikaanse non-profit bibliotheek. Hun thuisbasis is San Francisco. Alleen helemaal digitaal. Met alle strenge eisen en regels die daar bij horen. Dat merk je ook bij het beheer en presentatie van de content op de site. En die content is niet mis. Miljoenen boeken, tijdschriften, artikelen, documenten, muziek concerten, films, software, audio- en televisie-opnames kunt u via de site raadplegen. Een eldorado!

Nadat u een gratis account heeft aangevraagd kunt u zelf ook materiaal uploaden. Dat dat grote voordelen heb ik al eerder op Het Archiefforum beschreven. Het is voor mij onbegrijpelijk dat Nederlandse media niet een deel van hun publicaties uploaden naar deze site.
Als je dat slim doet (o.a. links naar eigen site er bij) behaal je er erg veel voordeel mee, zoals bijv meer bezoekers op je eigen website. Ook dat heb ik meermalen getest.

Zelf bezoek ik de website bijna elke dag voor mijn onderzoeken.


Uiteraard kunt u de site een beetje via Twitter volgen: http://twitter.com/internetarchive


Eric Hennekam
NB U weet misschien dat oa. Twitter nu ook deels ingebakken zit in Google Reader. Zo niet, lees dan dit bericht van eergisteren.


Eric Hennekam
Twitter @erichennekam