Zoeken in deze blog

1 september 2009

Foto brand PSV nep op NU.nl

« Gepost op: Vandaag


Foto op NU.nl is genept, lees:
http://copytijgers.wordpress.com/2009/09/01/haastige-spoed-nr-144-op-nu-nl/
Een medewerker van NU.nl of een lezer (1) combineerde de rookpluim van een caravanbedrijf met een brand in het PSV stadion ! Nu.nl publiceerde de foto.

Persfotograaf Adnan Hajj is door Reuters in 2006 ontslagen omdat hij ook wolkjes tekende. Zie DIT bericht.

Gisteren haalde TROS Radar het bedrijf TNS Nipo al helemaal onderuit, vandaag is nu.nl aan de beurt. En al die berichten draaien om authenticiteit.


Website tip: www.expertisecentrumdavid.be
Aldaar schrijft Filip Boudrez in het artikel Digitale bronnen archiveren, 2008:

"De toekomstige archiefgebruiker verwacht van zijn digitale bronnen niet alleen dat ze leesbaar en van een hoge kwaliteit zijn, maar ook dat ze authentiek en betrouwbaar zijn. Hun potentiƫle bruikbaarheid voor toekomstige onderzoek zal onder meer afhangen van de mate waarin authenticiteit en betrouwbaarheid kunnen worden gedemonstreerd. Vooral voor digital-born materiaal is dit een grote uitdaging. Bij digitalisering wordt substitutie nog maar in beperkte mate toegepast, zodat de originele documenten nog steeds als referentiemateriaal beschikbaar zijn.

Digitaal-zijn biedt het grote voordeel dat documenten gemakkelijk herbruikbaar zijn of kunnen worden aangepast. Hierdoor ontstaat echter een groter en fundamenteel wantrouwen ten aanzien van de betrouwbaarheid van die digitale bronnen. Digitale documenten zijn gemakkelijk aan te passen zonder dat dit achteraf gemakkelijk vast te stellen is. Daar waar in de analoge wereld algemeen wordt aangenomen dat de onbetrouwbaarheid van een document moet worden bewezen, gaat men er in de digitale wereld eerder van uit dat de betrouwbaarheid moet worden gedemonstreerd. Authenticatie of het bewijzen van de authenticiteit van digitale documenten is mogelijk, maar alleen als proactief de nodige voorzieningen hiervoor worden getroffen."