Zoeken in deze blog

27 oktober 2009

Mapit1418 en Scheveningse vissers

Afbeelding: Monument voor Scheveningse Vissers aan de Scheveningseweg (ontwerp van C.J.M. van Duyne, onthuld op 26 september 1922), collectie Beeldbank Gemeentearchief Den Haag, Fotonummer: 1.02116

Ik heb er een zwak voor. Archieven die bestaan uit één archiefdossier, deze keer een uit de collectie van het Haags Gemeentearchief: de plaatsingslijst van het Comité ter huldiging van de nagedachtenis der tijdens den wereldoorlog verongelukte Scheveningsche visschers: Archief Comité verongelukte Scheveningsche visschers 1919-1922

Uit de inleiding:
"Ruim driehonderd Scheveningse vissers verloren in de eerste wereldoorlog het leven als gevolg van de oorlogsvoering ter zee. Op initiatief van de christelijke schippersvereniging werd op 15 april 1919 een comité gevormd om voor hen een gedenkteken op te richten. Prins Hendrik aanvaardde het erevoozitterschap van het comité. Koningin Wilhelmina stond toe dat tekeningen van haar hand als prentbriefkaart werden uitgegeven om gelden bijeen te brengen. Het monument, naar een ontwerp van architect C.J.M. van Duyne, werd geplaatst aan de Scheveningseweg tegenover het Frankenslag. Op 26 september 1922 werd het door Wilhelmina onthuld en aan de gemeente Den Haag overgedragen. "

Mapit1416
De Eerste Wereldoorlog heeft deze week extra aandacht gekregen door de nieuwe website van het Nationaal Archief: www.mapit1418.nl Op deze .... (hou je in!) website kunt u een selectie vinden van vooral Duitse en Engelse foto's uit de periode 1914 – 1919.
Waarom dit in spelvorm moet is mij volstrekt onduidelijk. Ik hou niet van dit soort flauwekul.
Via Twitter kwam ik er achter dat ik daarin niet alleen sta.
Voor mij was de eerdere plaatsing van de foto's op Flickr (link werkt niet op de site) voldoende geweest.
Dat zgn OpenStreetMap gedoe zijn van die speeltjes waar programmeurs gek op zijn, maar de gemiddelde bezoeker met belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog weinig van begrijpt. OpenStreetMap is een project dat als doel heeft vrij beschikbare en bewerkbare landkaarten te maken. Tot het oneindige blijkbaar, want deze keer is de Grote Oorlog aan de beurt. Speeltjes!

De naam Mapit1418 lijkt heel aardig gekozen. Het Nationaal Archief wil n.l. met Mapit1418 de kennis van digitale bezoekers inzetten en vraagt hun om de de juiste geografische locatie bij de foto’s te achterhalen, oftewel 'geotaggen' = Map iT :-).
Echter, een naam als Mapit1418 geeft aan digitale bezoekers niet gelijk een o'ja gevoel. Zo van, dit gaat over de Eerste Wereldoorlog. Ik heb het vandaag getest in mijn directe omgeving: "Waaraan denk je als je de naam Mapit1418 hoort?". Niemand kwam met de Eerste Wereldoorlog, de Muppets stonden nummer 1. Of zegt dit meer over de historische kennis van mijn merendeels universitair geschoolde collega's, omdat ze de betekenis van term 14-18 niet kennen? Nederland en de Eerste Wereldoorlog, het leeft, anders dan de Tweede Wereldoorlog, niet erg. Dus ook nog een foute collectie keuze voor het testen van dit soort speeltjes. Het Nationaal Archief is daar toch al niet zo gelukkig mee. De enkele jaren geleden gelanceerde site Plaatsen met een verleden kun je rustig een fiasco noemen. Het Nationaal Archief zou er beter aan doen om eindelijk eens die happerende zoekmachine op haar website te vervangen.
En als je dan toch wilt geotaggen als experiment, neem dan een onderwerp dat een veel grotere groep mensen aanspreekt.
Dat bezoekers hun eigen foto’s van dezelfde locaties anno kunnen toevoegen maakt het allemaal niet beter op. Dat gaat een rommeltje van hier tot ginder worden. Appels en peren bij elkaar in één digitale fruitmand.

Als laatste: de site is slaapverwekkend traag. Dan haak je helemaal af.

Mapit1418 en WatWasWaar lijken communicatief op elkaar. De makers van beide websites (of zijn het dezlfde) kunnen zich niet verplaatsen in hun doelgroepen. Een bekend verschijnsel.Poolse beeldbank
Journalist Ton de Jong stuurde mij afgelopen week een email, die mijn hart wel sneller deed laten kloppen, citaat:
"In deze bevrijdingstijd (voor ons in het Zuiden althans) ga je toch nog eens op zoek naar materiaal in het buitenland. Dat blijft lonen. De Duitse archieven hebben veel. In het Bundesarchiv in Koblenz vond ik onder meer een compagnie Nederlandse Wehrmacht en SS in Rusland. Veel materiaal van Arnhem/NIimegen. Je hebt het archief al eens op het forum vermeld, maar nu vind je met 'Niederlande' al meer dan duizend hits. Een archief dat ik niet kende is dit Pools beeldarchief. Zoek bijvoorbeeld op Holandia of Holandii, Breda, holenderskich, Holenderska etc
http://www.audiovis.nac.gov.pl/haslo/71/

En er staan inderdaad bijzondere foto's op deze Nationale Beeldbank van Polen. Hieronder een kleine fotoselectie, waar u o.a. Prinses Juliana en Prins Bernhard op zult herkennen.
Bron afbeeldingen: NNC

Uiteraard heb ik dit archief gelijk opgenomen in de Archiefzoeker. Gebruik bij zoeken bijvoorbeeld de zoekterm oorlog.

Geen opmerkingen: