Zoeken in deze blog

29 oktober 2009

e-Book

In de Telegraph UK van 26 okt 2009 las ik dit artikel: E-books helping surge in library members

E-books are helping libraries attract a flurry of new members, as readers embrace digital novels.

Zelf gebruik ik sinds enige weken met groot plezier een Sony e-Book (er komen nog veel mooiere aan!). Ik zie vele mogelijkheden voor bibliotheken en archiefinstellingen, daarover heb ik al eerder geschreven in de Archiefforum nieuwsbrief. Zeker voor de doelgroepen die deze instellingen aanspreken is het een prachtig hulpmiddel.
Ik zit te wachten totdat ik via de Nederlandse bibliotheken en archiefinstellingen digitaal boeken kan lenen. Nooit meer last van rennen om de openingstijden te halen of reizen (bijv. naar KB in Den Haag). Groot voordeel is ook de mogelijkheid om het lettertype te vergroten [vergrijzing ---) eerder een leesbril] en aantekeningen maken. In de boeken die ik nu fysiek leen mag ik niet schrijven en zeker nu ik bezig met de research voor een nieuw boek is dat onhandig.

Te weinig mensen weten dat de meeste openbare archiefinstellingen schitterende bibliotheken hebben. Als u bijvoorbeeld een boek zoekt over stad en/of provincie Utrecht moet u zeker niet gaan naar de Stadsbibliotheek, maar naar de bibliotheek van Het Utrechts Archief.

Sinds vorige week lees ik dagelijks ook de e-Pub versie van de NRC (heerlijk zonder advertenties). Heb een proefabonnement genomen, maar ik ga dat bijna zeker omzetten naar een vast abonnement. Het bevalt me prima. Heb ook een keer de PDF-versie van de NRC editie gedownload, maar dat beviel niet. Komt nog bij dat het de NRC (evenals andere kranten) in het verleden maar niet lukte om bij mij thuis in Doorn de krant op tijd en netjes te bezorgen. Van die ellende ben ik ook af. Het scheelt de NRC e.a. bezorg- en papierkosten.
Krant op vakantie in het buitenland is ook geen gezoek en extra kosten meer. Internet heb je (bijna) overal en downloaden gaat razend snel.
Met verbazing volg ik de andere dode bomen kranten én tijdschriften, die het blijkbaar niet interessant vinden om een goede eBook service te leveren. Dit valt onder de noemer: gemiste kans.
En kom bij mij niet aan met dat flauwekul argument dat het zo fijn is een papier krant in je handen te hebben. Ik wijs deze mensen altijd op de omslag  van dit Fokke en Sukke boekje.

Ter voorbereiding op een cursus die morgen in Delft en maandag in Roosendaal ga geven heb ik o.a. via Google Insights gekeken naar de stijgers en dalers zoektermen voor archieven. Opvallend is de stijging naar zoeken naar online krantenarchieven.  En als ze die nu ook nog gaan aanbieden voor eBooks ben ik helemaal blij.

PS Natuurlijk heb ik al vele boeken uit de Google Books database op mijn eBook staan. Voor mensen die historisch of genealogisch onderzoek verrichten is dat bijna een must. Gelukkig krijgt Google Books er een grote concurrent bij n.l. Archive.org Bookserver.

Geen opmerkingen: