Zoeken in deze blog

5 oktober 2009

Van Gogh

Op 8 oktober gaat de website www.vangoghletters.org officieel online. Op deze Engelse site kunt u alle 902 brieven van Vincent van Gogh raadplegen met een uitvoerige toelichting.
Het Brievenproject van het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut in Den Haag is voor een archiefonderzoeker een van de mooiste projecten die afgelopen jaren is uitgevoerd. Vijftien jaar voor het volledig ontrafelen van elk detail uit de brieven is geen straf.
Voor mijzelf zeg ik zelfs : "ultiem genot", maar dat heeft met de persoonlijke aspecten van dit project te maken. De overovergrootvader van mijn vrouw heeft Vincent als dokter op de wereld gezet. Zijn zoon was bevriend met Vincent van Gogh (komt voor in de brieven) en Zundert zit in onze Roots.

De resultaten van dit project zijn daarnaast opmerkelijk. We krijgen er een heel ander beeld van de schilder Vincent van Gogh. Bij de NRC kunt u De Brieven van Vincent van Gogh al bestellen: 6 delen, 2.180 bladzijden en ongeveer 4.300 illustraties.

Als docent archiefonderzoek ga ik deze boeken ook gebruiken. Het geeft uitstekend aan hoe je de term archiefvormer kunt/moet gebruiken bij bijna elk (archief-)onderzoek. Zie ook mijn bijdrage aan het nieuwe handboek Onderzoeksjournalistiek: Researchproces van idee tot verhaal wat volgende maand verschijnt.