Zoeken in deze blog

12 november 2009

Liber Trotula

De ‘Liber Trotula’,  een laatmiddeleeuws boek over vrouwengeneeskunde,  staat sinds vandaag online op: www.historischebronnenbrugge.be.
Een uniek werk uit de tijd dat men nog niet zo hyper deed over een (griep-)prik. Aderlaten en andere technieken zouden je wel genezen van ziekten en ellende. Niks opgefokte ministers, geen slechte overheidscommunicatie, alles kon je lezen in boeken als de Liber Trotula, die is geschreven in de Jip-en- Janneke taal van toen (volkstaal) .Van de website:
"Een heel bijzonder handschrift van de Openbare Bibliotheek Brugge is het zogenaamde Liber Trotula (ms. 593). Dit laatmiddeleeuwse manuscriptje bevat een tekst in de volkstaal over vrouwengeneeskunde. De anonieme auteur - het werk wordt toegeschreven aan de vrouwelijke arts Trota uit Salerno - heeft het vooral over de baarmoeder, menstruatie, onvruchtbaarheid en bevallingen. "

Klik links op de site op de knop Consulteren om het gedigitaliseerde werk te bekijken.
U kunt het daarna op verschillende manieren  raadplegen:
1. De gedigitaliseerde tekst met links op de pagina de zogenaamde kritische tekstedite.
2. De inhoudstafel: welke teksten zijn er opgenomen
3. De Trefwoordenlijst bijv. zoeken op woorden als aderlaten, baarmoeder (matricen, moeder), geslachtgemeenschap (luxurie), laatkop (ventose), neusgaten (nesevlocken), penis (roede), regenwater (reghenwater)etc.

Vanochtend kwam ik op Flickr meer historisch medisch documenten tegen. Niet zo oud als de Liber Trotula, maar zeker zo interessant voor de liefhebbers. Klik HIER.

Geen opmerkingen: