Zoeken in deze blog

28 november 2009

Schokkend

Vandaag is dag twee van de grote conferentie VVOJ conferentie in Utrecht.
Het programma en de laatste ontwikkelingen kunt u lezen op de website www.vvoj.nl

Gisteren bij de opening in het Academiegebouw op het Domplein in Utrecht was er een soort geheime bijeenkomst. In de grote zaal, waar ook de Unie van Utrecht is afgesloten, was de eerste spreker Meirion Jones van BBC Newsnight.
Vooraf werd er aan alle journalisten gevraagd om geen opnames te maken (film, foto, geluid) of te berichten (Twitter, email etc) over wat Jones ging zeggen. Na zijn boeiende en schokkende presentatie werd mijn duidelijk waarom. Helaas....ik mag het u niet zeggen, maar bijzonder was het wel, om zeker 150 journalisten hun mond dicht te zien houden.

Een onderwerp waar ik wel iets over mag zeggen was de bijzonder armtierige toespraak van de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen.
Die bracht naar buiten dat de gemeente Utrecht ca. 130, u leest het goed, honderddertig, mensen in dienst die zich bezig houden met communicatie. Een redacteur van een grote landelijke krant, die naast mij stond, maakte de opmerking dat dat nog niets was in vergelijking met de situatie in Amsterdam. Daar hebben ze voor PR en communicatie meer dan 300 ambtenaren in dienst. Meer dan het aantal redacteuren van de NRC. Ook schokkend!

Vanochtend om 9:00 uur geef ik zelf de Internet Bootcamp: zoeken in archieven. Zelf heb ik gisteren de interessante workshop [i]Wobbing: wat, hoe en waarom? gevolgd[/i]. De Wobspecialisten voor Nederland en Belgiƫ, Roger Vleugels en Karel Platteau waren zeer op dreef. Veel van geleerd over de werking van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en hoe je een WOB aanvraag moet indienen. Twee A4-tjes vol geschreven met tips.