Zoeken in deze blog

1 november 2009

Wat is mijn schilderij of klokje waard? De AVRO duim


Regelmatig krijg ik vragen m.b.t. de waarde van documenten en kunstwerken. Van die laatste groep heb ik geen verstand en op de eerste groep geef ik altijd het niets zeggende antwoord: Wat de gek er voor geeft. De waarde van documenten (papier en beeld, zoals foto's, prenten en kaarten) wordt mede bepaald door de ontwikkelingen in de markt, het aantal collectioneurs e.a.  Om toch een beetje een beeld te krijgen van allerlei marktontwikkelingen, met name voor kunstwerken, kunt u gebruik maken van vermaarde Artprice Database . Vijfentwintig miljoen schilderijen, antiek, documenten etc. met prijzen en indicaties. Naast de databank is er nog allerlei andere stuff te bekijken op deze commerciële site, zoals een online kunstmarkt.

Een interessant onderzoekje zou zijn om de waarde der voorwerpen en schilderen, die genoemd worden bij het  AVRO TV-programma Tussen Kunst & Kitsch, te toetsen aan de prijzen die men heeft opgenomen in de Artprice database (Wel even een account maken, inzage deels tegen betaling). Dat kon nog wel eens schrikken worden. Want hoe betrouwbaar zijn de taxateurs van dit programma? Misschien zijn we wel 25 jaar voor het financiële lapje gehouden.


Een voorbeeldje. In de uitzending van 8 april 2009 wordt een ets van Marius Bauer besproken.
Een Istanboel tafreeltje. Kwaliteit volgens de taxateur matig. In de betreffende uitzending Tussen Kunst & Kitsch wordt een waarde van ongeveer 800 Euro gegeven. Kijk ik in de Artprice database dan kom ik daar ook een vergelijkbaar etsje (in goed staat) van Marius Alexander J. Bauer tegen. Waarde: 296 US Dollar.
Nogmaals, ik heb er geen verstand van, maar dit verschil is wel erg groot!

In de zelfde uitzending een schilderij van Théophile Marie Fr. Lybaert(1848-1927). De K&K taxateur geeft een waarde van 6000 Euro. De Artprice database, waar 46 schilderijen van deze schilder zijn opgenomen, geeft............... oeps, geen toegang, betalen! Daarom even gekeken in de database FindArtInfo. Vanaf 28 juni 2007 hebben ze daar vier olieverf schilderijen bij veilingen voorbij zien komen van Lybaert. De gemiddelde prijs is 2954 US Dollar!

Winkelwaarde, veilingwaarde en verzekeringswaarde. Allemaal mooie termen, maar ik begin wat te ruiken.
Verder grondig onderzoek is dus nodig. Ik nodig u uit om dit doen. Naast gebruik van de Artprice of FindArtInfo databases, adviseer ik ook om de TV beelden aan andere kunstkenners  te laten zien.  Maar ik vrees dat er hele dikke Kunst &Kitsch duimen worden gezogen door de AVRO.

Update 4 november 2009 reactie op bovenstaande blog:
Op de stukje kwam de volgende reactie bij mij binnen. De naam van de inzender is mij bekend en door mij gecontroleerd:
Heel scherp waargenomen voor een leek(ik had ook niets anders verwacht van u..)en helaas helemaal waar. Ik weet er alles van...er worden vaak de meest belachelijke taxaties gegeven bij "Kunst & Kitsch" .Als kenner en ingewijde in de geheimen van de kunsthandel zit je lachend op de bank door deze schertsvertoningen , maar ook vol medelijden te kijken naar de onnozele eigenaren die zand in de ogen worden gegooid met veel te hoge waardes.

Kunsthandelaren krijgen het steeds moeilijker door vooral inderdaad het vermaledijde artprice....een luis in de pels voor vrijwel all kunsthandeleren in beeldende kunst. Steeds meer leken die vroeger blindelings op de 'expert' vetrouwde komen er achter via "internet knowledge" dat ze bedonderd worden met veel te hoge prijzen. Erg pijnlijk is altijd als een klant aankomt met printjes van uitslagen van artprice en de kunsthandelaar dan confronteerd met de wel erg hoge winstmarge die hij vraagt.....en deze dan stotterend met de drogreden aankomt..dat hij toch wel erge hoge kosten heeft  ,veel belasting betaalt en veel geld kwijt is aan inlijsting , restauratie e.d. Maar rechtvaardigt dit dan een winstmarge van 500%...neemt de leek dan droogjes waar?

U mag dit wel publiceren op uw site , maar dan niet met mijn naam erbij uiteraard!

met vriendelijke groet,

Geen opmerkingen: