Zoeken in deze blog

6 december 2009

Wegwijzer Archieven Tweede Wereldoorlog onlineOfficieel komt hij morgen pas online, maar u kunt hem nu al bezoeken. De digitale wegwijzer voor de archieven van de Tweede Wereldoorlog: www.archievenwo2.nl Informatie uit de collecties van meer dan 225 archiefinstellingen.
Eén van de beste manieren waarop u kunt zoeken in de Wegwijzer Archieven WO2 is met behulp van de optie Uitgebreid zoeken.
Naast zoeken in archieven van Nederland, Nederland-Indië 1940-1945, kunt u ook zoeken naar archieven m.b.t. de Nederlandse Antillen en Suriname. Na het kiezen van de door gewenste Regio (vreemd term) krijgt u allerlei vervolg suggesties.

Bijvoorbeeld na kiezen van optie Nederland 1940-1945:
- Arbeid
- Dagelijks leven
-  Duitse overheid en instellingen
-  Economisch leven
-  Evacuatie en vluchtelingen
-  Geallieerden
-  Illegaliteit
-  Kampen en gevangenissen
-  Koninklijk Huis
-  Krijgsgevangenen
-  Krijgsverrichtingen
-  Kunst en cultuur
-  Media en communicatie
- Nasleep
- Nationaal-Socialisme
-  Nederlands bestuur tijdens WOII
-  Oorlogsslachtoffers en gesneuvelden
-  Openbare orde en veiligheid
-  Politieke Partijen
-  Rechtspraak tijdens WOII
-  Steun en opvang
-  VervolgingOp de site staat ook praktisch informatie voor uw zoektocht in de archieven van de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld Hoe vind ik informatie over mijn familielid. Komende maanden komen er nog aanvullingen op de website.
De site is inmiddels opgenomen in de Archiefzoeker. Gebruik zoekterm Oorlog.Van de site:
" Het NIOD en het Nationaal Archief hebben, met behulp van zo’n 225 deelnemende archiefinstellingen, de website archievenWO2.nl samengesteld.

Hierin zijn de bij Nederlandse archiefinstellingen aanwezige archieven en collecties met betrekking tot het nationaal-socialisme en de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen opgenomen. Op deze site kunt u geen archiefdocumenten zelf vinden; het is bedoeld als een Wegwijzer naar de archieven.

De site is bedoeld voor zowel de ervaren als minder ervaren archiefgebruiker. ArchievenWO2.nl is hét startpunt voor onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog." 

Geen opmerkingen: