Zoeken in deze blog

22 januari 2010

Beeldbank Hardenberg online

Ruim 6.000 digitale foto’s, prentbriefkaarten en dia’s van het Hardenbergs Archief zijn vanaf nu online te bekijken. In samenwerking met De Ree Archiefsystemen is het mogelijk gemaakt om deze beelden online te bekijken op www.hardenbergsarchief.nl.

Het archief van de gemeente Hardenberg is ongeveer twee jaar geleden aangesloten op www.archieven.nl. Daardoor kan de ge├»nteresseerde burger nu alle archieftoegangen van de gemeente op internet raadplegen. Met het online zetten van de beeldbank is de laatste fase van dat project afgerond. Op de website staan nu ruim 6.000 foto’s, prentbriefkaarten en dia’s, ongeveer een derde van alle afbeeldingen die bij het Hardenbergs Archief beschikbaar zijn. De site toont de afbeeldingen in groot formaat. Zelfs is het mogelijk om op het beeldmateriaal in te zoomen. Daarbij is aanvullende informatie vermeld, zoals de beschrijving, de naam van de fotograaf en de datering. De komende jaren zullen alle overige afbeeldingen van het Hardenbergs Archief – met behulp van vrijwilligers – gedigitaliseerd worden en via de website beschikbaar worden gesteld.

De beeldbank bevat afbeeldingen die eigendom zijn van de gemeente, maar ook – heel bijzonder – van particulieren. Zij hebben hun cultuurhistorisch waardevolle bezit digitaal beschikbaar gesteld voor de beeldbank van het Hardenbergs Archief. Daarmee kan iedereen kennis nemen van het ‘gezamenlijk erfgoed’. De oudste afbeeldingen zijn zogenaamde cartes-de-visite, daterend uit ca. 1860; anderhalve eeuw geleden.

Het Hardenbergs Archief is h├ęt historisch documentatiecentrum voor Hardenberg en omgeving. Het archief is beschikbaar voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van de gemeente Hardenberg en de voormalige gemeenten Avereest, Gramsbergen, Ambt Hardenberg en Stad Hardenberg. Al vanaf 2004 was het al mogelijk om online diverse inventarissen te raadplegen op de site
(bron: persbericht Archief Hardenberg)

Geen opmerkingen: