Zoeken in deze blog

6 januari 2010

De "Staatscourant" van de Balearen

Op dinsdag, donderdag en zaterdag verschijnt een soort Staatscourant van de Balearen (Cabrera, Dragonera, Ibiza, Formentera, Majorca en Minorca) in twee talen, het Spaans en Catalaans. Geen wereldschokkend nieuws, maar het kan nuttig zijn zo'n officieel overheidsblad eens te raadplegen als je zoekt naar personen.
Daarnaast plaats ik dit bericht ook een beetje in het kader van het online zetten in Nederland van de Nationale Opsporingslijst. De Balearen zijn een bekende uitwijkplaats voor criminelen en waarom zouden die aan een " Staatscourant" publicatie kunnen ontsnappen?

Regelmatig verschijnt er in dit staatskrantje  - met de officiële naam El BOIB (Butlletí Oficial de les Illes Balears) - een lange lijsten met persoonsnamen die allerlei soorten belasting moeten betalen, zoals de Plus Valia, én van (wets-)overtreders.

Als voorbeeld EL BIOB van 24 april 2004 (PDF, 13 pag).
In de lange, lange lijst met personen komen Nederlandse namen voor, waaronder Dino Soerel (voor info,  inloggen), wiens naam ook  voorkomt op de Nationale Opsporingslijst. Achter zijn naam staat Infracciones, wat  -voor zover ik kan nagaan de betekenis heeft van overtreding of inbreuk.


Klik op afbeelding om te vergroten

Zoeken in de El BIOB van de Balearen kan HIER.
Bij het zoeken naar personen in het buitenland kan het handig zijn om eerst uit te zoeken welke wettelijk maatregelen er zijn, die bepalen wanneer namen officieel worden gepubliceerd en in welk kader. In elk land is dat weer anders.

De volgende stap die je als onderzoeker zou kunnen nemen is foto's kijken. Want naast een uitwijkplaats voor criminelen zijn de Balearen een prima verblijfplaats voor vakantiegangers. En die toeristen maken duizenden foto's. Veel van die foto's worden online gezet o.a. op Flickr. In het boek wat ik eind dit jaar wil publiceren over zoeken naar personen zal ik een voorbeeld beschrijven van een succesvolle zoektocht naar een "biologische" vader uit Duitsland. Op foto's staan soms mensen die daarop helemaal niet willen staan of die je verder kunnen helpen.

Uiteraard is deze courant uit Balearen opgenomen in de Archiefzoeker.

Geen opmerkingen: