Zoeken in deze blog

22 januari 2010

Schiedamse historische kranten en tijdschriften online

Het Gemeentearchief Schiedam stelt 120.000 pagina’s Schiedamse historische kranten en tijdschriften online beschikbaar via de webstekhttp://archief.schiedam.nl. Het gaat om de Algemeene Schiedamsche Courant, Schiedamsche Courant en De Moker en twee recentere tijdschriften de Schiedamse Gemeenschap en Ach Lieve Tijd.

In de “Schiedamse krantenbank” http://schiedam.courant.nu/ zijn de gedigitaliseerde kranten en tijdschriften opgenomen. Deze zijn full-text doorzoekbaar: door het intypen van een willekeurig woord worden alle pagina's waarin dat woord voorkomt, getoond. Vanwege auteursrechten kunnen niet alle gedigitaliseerde kranten online geraadpleegd worden. In de studiezaal van het Gemeentearchief zijn meer kranten via de krantenbank te bekijken,  zoals het Rotterdams Dagblad, Algemeen Dagblad/Waterweg, Trouw/De Rotterdammer en Het Vrije Volk. Op archief.schiedam.nl treft men onder Archieven en Collecties een overzicht van de gedigitaliseerde kranten die online en/of in studiezaal beschikbaar zijn.

Nog niet alle kranten zijn gedigitaliseerd. Een index van alle kranten die het Gemeentearchief bewaart, is te vinden in het archievenoverzicht onder '3.3 Periodieken' (http://www.schiedam.nl/archief/toegangen/Archievenoverzicht.pdf). Deze kranten zijn gratis in te zien in de studiezaal.

(bericht overgenomen van Het Archiefforum)

Geen opmerkingen: