Zoeken in deze blog

10 april 2010

Groningen en Nijmegen hebben lak aan privacy bewoners en CBP

Voor de Vereniging van Onderzoeksjournalisten mag ik 19 april a.s. een korte presentatie onder de titel "Doopceel lichten" geven.  Als voorbereiding heb ik in de Archiefzoeker gekeken naar welke databases en websites te gebruiken zijn ter lering en vermaak?.
De al wat oudere website van de gemeente Groningen met de online bouwdossiers  (1987-2005) is een goede kandidaat. De gemeente Groningen neemt het namelijk niet zo nauw met de privacy van haar bewoners. Let op: download vooraf de DjVu Browser Plug-in om de documenten te bekijken.
Zo helpen de ambtenaren van deze gemeente je met het zoeken én vinden van telefoonnummers en emailadressen etc. van de bewoners.
Bijvoorbeeld van deze vast aardige mensen op de Damsterkade (uit privacy overwegingen sommige gegevens geel gemaakt):


Update 1 via twitter EricHennekam


Update 2
De gemeente Groningen heeft niet alleen lak aan de privacy van haar bewoners, maar ook aan een uitspraak van het het College Bescherming Persoonsgegevens uit 2005.
In dat jaar kwam het CBP met speciale voorschriften voor het online zetten van bouwdossiers door gemeenten. Dit naar aanleiding van een Archiefforum bericht over de online bouwdossiers uit Nijmegen.
Daarin staat dat gemeenten geen handtekeningen en namen online mogen zetten van aanvragers van een bouwvergunningem. En wat doet de gemeente Groningen? Kijk zelf (klik om afbeeldingen te vergroten):

Nu hoeven we alleen nog maar te onderzoeken waar de juweliers en andere bedrijven in Groningen hun kluizen hebben staan.

UPDATE 3 van 11 APRIL 2010
GEMEENTE NIJMEGEN TREKT ZICH NIETS AAN VAN UITSPRAAK CBP
Zit ik vanochtend weer eens de online bouwdossiers van de gemeente Nijmegen te kijken (dank @jrrt ), die zijn al een keer op hun vingers getikt door het CBP, en zie ik ook daar weer handtekeningen, emailadressen 06-nummers etc online staan (klik op afbeelding voor vergroten):
 De rest van de bouwaanvraag heb ik even achterwege gelaten, want dat zou te identificerend zijn.
Of wilt u informatie van de nieuwe bewoners van de duurste wijk van Nijmegen, Kwakkenberg?:


Heel soms gaat het wel goed bij de gemeente Nijmegen, en zijn de persoonsgegevens 'gewit".
Het blijft echter schokkend om te constateren dat gemeenten zo omgaan met de privacy van hun bewoners.
Uitspraak CBP kun je HIER vinden.

Misschien dat het helpt als ik de gegevens van burgemeester  Thom de Graaf ga publiceren. Uiteraard heb ik de gemeenten Nijmegen en Groningen én het CBP op de hoogte gebracht van mijn bevindingen.
Gelukkig zijn er ook gemeenten die wel begrip hebben voor de privacy van hun inwoners, zoals de gemeente Tilburg, die een DigID toegang heeft gemaakt:


Update 15 APRIL: 
Na drie dagen komt het CBP met deze reactie:

datum   15 april 2010 10:48
onderwerp   RE: Nijmegen trekt zich niets aan van uitspraak CBP
 
Geachte heer/mevrouw,

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft uw e-mail ontvangen. U ontvangt zo spoedig mogelijk nader bericht.

Hoogachtend,

Afdeling Communicatie
College bescherming persoonsgegevens.

De privacy is daar in goede handen. :-(

Geen opmerkingen: