Zoeken in deze blog

30 juni 2010

Tour de France in Rotterdam

Bent u de nieuwe Cor Vos? Deel dan uw foto’s van de Grand Départ van de Tour de France 2010 op http://www.flickr.com/groups/tourdefrancerotterdam/  met het Gemeentearchief Rotterdam en de rest van de wereld. Uw foto’s zijn bovendien veiliggesteld voor het nageslacht. Inspiratie nodig? Bekijk de Rotterdamse wielerfoto’s van Cor Vos op de photostream van het archief http://www.flickr.com/photos/rotterdam_municipal_archives/sets/72157624374429556/

Cor Vos is misschien wel dé wielerfotograaf van Nederland. Hij werd in 1948 geboren in Rotterdam. Aanvankelijk wilde hij zelf profwielrenner worden, maar na een ernstige valpartij ging hij zich toeleggen op fotografie. In 1972 publiceerde hij zijn eerste foto’s in het Rotterdams Nieuwsblad. Het jaar daarop beleefde hij als fotograaf zijn eerste Tour de France.

Autodidact Vos maakte vooral naam als fotograaf die ‘de achterkant’ van het peloton in beeld bracht. Het ging hem niet alleen om wat er aan de finish gebeurde, maar ook om wat daaraan vooraf ging, de demarrages, de valpartijen. Hij won drie keer de Zilveren Camera. In 2008 verscheen het boek Emotions, met een keuze uit zijn wielerfoto’s. Dit jaar neemt Cor Vos afscheid van de Tour de France als meerijdend fotograaf.

Dernykoers op Coolsingel
Op Flickr zijn foto’s te zien die Cor Vos vanaf ongeveer 1980 heeft gemaakt van wielerevenementen in Rotterdam en omgeving, waaronder het Nederlands Kampioenschap in 2003 en een dernykoers op de Coolsingel in de jaren ’80. De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van het Gemeentearchief Rotterdam.

Vastleggen
Eén van de taken van het gemeentearchief is het vastleggen van het heden voor toekomstige generaties. Daarom probeert het archief ook recent archief- en beeldmateriaal te verwerven. Met het binnenhalen van foto’s via Flickr van de start van de Tour de France in Rotterdam, wil het gemeentearchief onderzoeken of sociale media voor dit doel gebruikt kunnen worden.
(bron: GAR)

Geen opmerkingen: