Zoeken in deze blog

6 juli 2010

Onbegrijpelijke woordenbrij van Raad voor Cultuur

Archievenbestel advies van Raad voor Cultuur
http://www.cultuur.nl/files/pdf/advies/advies_750079e1-70c8-8dc9-2bd8-00006d965118_advies_archieven.pdf


Enkele citaten:

"Na een heftige ontwikkeling gedurende de laatste decennia in het denken over de essentie en waarde van archieven voor de samenleving, is er tegenwoordig een steeds grotere consensus over hun principieel hybride karakter " (pag 4)

"De herinneringsfunctie is een indentiteitsvormend construct" (pag 5)

"De inhoudelijke betekenisvolheid van overheidarchieven is rechtevenredig met de mate waarin  het overheidshandelen niet als autonome daad, maar als reactie op en in interactie met verschijnselen in de samenleving kan worden begrepen" (pag 5).

"Men name de voortschrijdende interferentie van beleid en ontwikkelingen op het snijvlak tussen nationale staat en Europese Unie, in zowel bestuurlijk als maatschappelijk en economisch opzicht, vergt archivistische monitoring van die grenszones." (pag 10).


De Raad voor Cultuur is compleet de weg kwijt met betrekking tot de toekomst visie van de Nederlandse archieven. Vanuit een ivoren toren komt men met een advies, waaraan geen touw is vast de knopen. De samenvatting op pag 17 en 18 is het hoogtepunt. Lees en huiver! Ik ga ondertussen Groene Thee met Vanillesmaak drinken.

Eric Hennekam

Geen opmerkingen: