Zoeken in deze blog

3 augustus 2010

Belle images vidéo

Het Institut national de l’Audiovisuel (INA) heeft naast het Gaumont Pathé Archives de meest formidabele collectie audiovisuele archieven van Frankrijk.
Vanochtend moest ik wat oud beeldmateriaal van Charles de Gaulle bekijken. Daarbij kwam ik een aardig filmfragment uit 1944 tegen: Le Général De Gaulle met le pied sur la terre de France.  Heb dit fragment -dat is opgenomen in Bayeux - misschien wel 10 keer bekeken om geen detail te missen. Door de lengte van De Gaulle heb je namelijk de neiging om alleen naar hem te kijken, terwijl de handelingen in zijn directe omgeving misschien wel veel interessanter zijn.
Bijvoorbeeld de plaatselijke pastoor die op zijn fiets een groet brengt. De man lijkt wel te vallen in zijn enthousiasme. Of het kind dat naast hem loopt door de typisch Franse straten. De bijzondere wijze van groeten van het publiek. Ze wapperen slapjes met hun handen of maken het V-teken. De microfoon die veel te laag staat. Aan het eind komt Generaal Montgomery nog even in beeld.
Belle images vidéo.
Bij sommige onderzoeken analyseer ik het eventueel beschikbaar beeldmateriaal tot op het bot. Elk detail kan dan belangrijk zijn. Daarbij heb je soms specialisten nodig, bijvoorbeeld voor datering van kleding en auto's.

Weet iemand wat er staat er op het uithangbord aan de winkel die De Gaulle voorbij liep?   

De INA collectie is ook via Europeana te raadplegen.

Geen opmerkingen: