Zoeken in deze blog

17 september 2010

Onderwijs en stakingen en feiten checken

Vanochtend mag ik een workshop "Documenten en personen zoeken op Internet" geven op de saMBO-ICT conferentie die wordt gehouden vlak bij Schiphol. saMBO~ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle MBO-instellingen en heeft sterke banden met de MBO Raad en met Kennisnet zo staat er op de homepage.
Het zal wel een kronkel in mijn hoofd zijn, maar bij onderwijs kwam bij o.a. de associatie stakingen naar boven. Op de een of andere manier had ik de indruk dat er in het verleden veel gestaakt is/wordt in het onderwijs. Aan indrukken heb je niets, dus bronnenonderzoek en feiten checken is nodig.
Dat is in dit geval vrij simpel te doen met de informatieve IISG Stakingen Database van Nederland (1372-2008). 16.464 stakingen, uitsluitingen en andere acties van werknemers in Nederland zijn er opgenomen in deze databank.
Je kunt er op allerlei manieren zoeken in deze database, zoals onderstaande afbeelding duidelijk maakt:

In de periode 1372-2008 zijn er 45 stakingen, werkonderbrekingen etc in allerlei vormen in het onderwijs geweest. Van die 45 ging het "slechts" om ca. 14 landelijke stakingen. De anderen waren regionaal of plaatselijk.
Waar mijn associatie onderwijs en stakingen vandaan kwam weet ik niet. Mogelijk be├»nvloed door de vele onderwijsstakingen in Frankrijk? Of klopt dat veel ook weer niet.

Geen opmerkingen: