Zoeken in deze blog

29 september 2010

Statline en historische informatie

De Statline databank van het Centraal Bureau voor  de Statistiek (CBS) bevat een schat aan informatie. Minder bekend zijn historische statistische bronnen die er te vinden zijn, zoals de data van de Volkstelling van 1899 of de gegevens Kerkelijke gezindte en kerkbezoek; vanaf 1849. (zie afbeelding).


(klik op afbeelding voor vergroten)
.

Voor het "omgaan" met Statline heb je een zekere vaardigheid nodig. Het CBS heeft een handleiding online gezet: Statline, alle cijfers van het CBS op Internet (2010, PDF, 30 pag). Opmerkelijk is wel dat er nog een oude handleiding (2006) online staat en die bovenaan staat in de Google resultaten.
Ik adviseer ten zeerste om de handleiding uit 2010 eerst goed door te nemen. Je zult dan veel meer profijt hebben van wat deze CBS database te bieden heeft. Gelukkig worden er bij verschillende opleidingen voor journalistiek cursussen gegeven over het gebruik van Statline.

Een deel van de historisch informatie is terug te vinden via de -voor eindgebruikers - bijna onbegrijpelijke WieWasWaar website (een butt-site vlgs de Digitale Archivaris uit Noord-Brabant). Op deze site kun je o.a. via de kadastrale kaarten en hun bijlagen achterhalen hoe Nederland er in 1832 uitzag. Dat hier informatie uit de collecties van het ANP Historisch Archief, de Fryske Akademy en de TU Delft Library te vinden zijn, zijn zo van die kleine aangename verrassingen.

Tip: De site Volkstellingen 1795-1971 is misschien wat handiger voor de beginnende onderzoeker.


Geen opmerkingen: