Zoeken in deze blog

7 september 2010

Website Stamboom Nederland online

Stamboom Nederland online is zojuist online gegaan www.stamboomnederland.nl

De nieuwe website van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) waar al zoveel over geschreven is.

Je kunt in Stamboom Nederland Gedcoms uploaden met onderzoeksgegevens of rechtstreeks informatie invoeren in een stamboomproject. Je kunt ook samen met anderen aan één genealogisch project werken.
Op deze manier geeft het CBG op betrouwbare wijze digitale inhoud aan een van zijn kernfuncties: het verzamelen, bewaren en ter inzage geven van onderzoeksresultaten.

Waarom ben ik blij met deze nieuwe site? Het is een van de weinige sites in zijn soort die niet in commerciële handen is en veel belang hecht aan privacy.
Persoonlijk zal ik nooit (meer) mijn genealogische onderzoeksgegevens plaatsen op een commerciële sitew (bijv. GenealogieOnline en Geneanet), waarvan je niet weet wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. Hoe mooi ook. Vorig jaar is in Verenigde Staten nog zo'n site verkocht voor vele miljoenen. Hebben de uploaders daar geld voor gekregen? Jarenlang aan je genealogie gewerkt en dan gaat een derden daar geld aan verdienen.

Bij Stamboom Nederland zou ik  wel mijn eigen genealogische onderzoeksresultaten online durven zetten. Maar dat is mijn keuze.  Het CBG is al vele jaren voor mij een betrouwbaar, niet-commercieel instituut.


Hoe deze nieuwe site zich de komende maanden c.q. jaren jaren gaat ontwikkelen is even afwachten. Bijvoorbeeld koppeling met WieWasWie site die volgend jaar online gaat. Dat is de opvolger van de meest bezochte overheidsite van Nederland: GenLias,
Er zal echt iets op aan te merken zijn op Stamboom Nederland en de site zal bekende kinderziektes hebben. Maar met het nieuws van het online gaan ben ik blij.
Ga nu zelfs ook overwegen om mijn Bekende Nederlanders database hier te uploaden en toegankelijk te maken voor een selecte groep journalisten.


Kijk ook naar de nieuwe NTR (Teleac) serie Verborgen Verleden die 26 september voor het eerst op de televisie wordt uitgezonden. Dit nieuwe TV programma (naar het populaire BBC format  "Who do you think you are")  maakt gebruik van de nieuwe Stamboom Nederland website.

Geen opmerkingen: