Zoeken in deze blog

27 november 2010

Bronnen strafrechtspleging


Belangrijkste bron om informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon te achterhalen zijn de zogenaamde parketregisters. Je kunt deze zien als de administratie van het Openbaar Ministerie. In het dagelijks verkeer worden ze weeklijstregisters of registers van strafzaken genoemd. Als je met Google zoekt met deze termen krijgen je vele resultaten. Bijv. Klappers op de 'parket of weeklijstregisters' van de kantongerechten 1911-1925 en openbare archieven Rechtbank Arnhem.
Niet alle inschrijvingen in het parketregister leiden tot een vervolging van een strafbaar feit door de officier van justitie. Het zijn alle zaken die in een vooronderzoek zijn meegenomen, die worden ingeschreven. Men kan -na het vooronderzoek - een aangebrachte zaak,  bijvoorbeeld seponeren of schikken (transigeren).
De parketregisters zijn rond 1811 ingevoerd en worden na 75 jaar openbaar, tenzij genoemde personen nog in leven zijn.
Er is wel een bron om te achterhalen of iemand is veroordeeld. Helaas lukt dat alleen bij personen die zijn overleden tussen 1940 en 1995. Als je die bron wilt weten kun je kontact met mij opnemen.

Globale inhoud van de parketregisters (in de loop der jaren zijn er wijzigingen):
-         Parketnummer
-         Personalia verdachte(n)
-         Omschrijving gepleegde feit. inclusief datum en plaats
-         Datum voorarrest
-         Datum rechtszitting
-         Datum vonnis en opgelegde straf
-         Datum uitvoering gevangenisstraf
-         Aanmerkingen  c.q. aanvullende aantekeningen


Als een zaak daadwerkelijk bij de rechter wordt voorgelegd dan wordt het ingeschreven in het zogenaamde rolboek.
Tijdens een rechtszaak maakt de griffier van de rechtbank een proces-verbaal van terechtzittingen of audiĆ«ntiebladen der zittingen op. Hierin komen alle feiten die de basis vormen voor een uitspraak van de rechter, bijvoorbeeld verhoren, getuigen verslagen, requisitoiren etc.  In het register met vonnissen of arresten kun je de motivering en uiteindelijke uitspraak van de rechter in strafzaken vinden. De recente uitspraken (ook van civiele zaken)  kun je vinden via de site Rechtspraak.nl. De persoonsgegevens zijn anoniem gemaakt, zie de anonimiseringsregels. Je kunt wel op naam van instellingen, verenigingen en bedrijven zoeken. Via het Handelsregisters bij de Kamer van Koophandel is dan vaak te achterhalen wie bijvoorbeeld de eigenaren of bestuursleden zijn. 

Voor zover overgedragen zijn de meeste van bovengenoemde bronnen te vinden bij de Regionale Historische Centra in Amsterdam (Stadsarchief), Arnhem, Assen, Groningen, Den Haag (Nationaal Archief), Haarlem, ’s Hertogenbosch, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Utrecht. Via de Archiefwiki kun je de adressen en websites makkelijk vinden. Ze staan ook in de Internetgids voor het zoeken naar archieven en personen (ga naar www.archieven.org, daarna optie 4).

Als je alles precies wilt weten over bovengenoemde strafrechtspleging bronnen, inclusief afbeeldingen, voorbeelden voor onderzoekers, toelichting terminologie  etc. adviseer ik je  de Broncommentaar 7: Bronnen voor de criminaliteit en strafrechtspleging vanaf 1811 tot heden aan te schaffen.

Aanvullingen en verbeteringen op deze blog van harte welkom!
NB Database rechtspraak Europese Gemeenschap, klik HIER. Database rechtspraak Belgiƫ, klik HIER.

Geen opmerkingen: