Zoeken in deze blog

8 november 2010

Flickr voor lokale omroepen

Afgelopen zaterdag gaf ik in het gebouw van de NOS op het Media Park in Hilversum een workshop aan leden van de Organisatie van Lokale Omroepen (OLON). Bij dit soort gelegenheden schenk ik ook aandacht aan de Photo Sharing site Flickr (Yahoo). De grootste foto websites ter wereld. Gemiddeld worden daar  ca. 3000 foto's per minuut online gezet.

Voor journalisten die heel plaatselijk werken, zoals de leden van OLON,  zit in deze giga Flickr fotocollectie vaak interessant materiaal. Bomen die mogelijk gekapt worden op de Mathonsingel in Nijmegen; een auto in het water bij Nootdorp,; het bezoek van een wethouder; prostitutie in Amsterdam etc. Zelfs de NOS maakt gebruik van deze site om hun digitale verhalen te illustreren, al knippen die soms wat weg. Per afbeelding kun je zien hoe je een foto mag gebruiken (soms alleen tegen betaling), uiteraard altijd met bronvermelding. Over juridische zaken met betrekking door het gebruik van fotomateriaal van derden is veel meer te lezen op de site van Arnoud Engelfriet.
Het kan als journalist handig zijn de maker van een foto te consulteren, bijvoorbeeld  als je ooggetuigen zoekt van een gebeurtenis.

Bij zulke grote online bronnencollecties is mijn advies om altijd de advanced search optie te gebruiken. Voordeel is in dit geval ook dat je de Creative Commons foto's er snel uit kunt pikken. Dit zijn bijvoorbeeld de foto's die afgelopen weekend in Den Bosch zijn gemaakt en deze in Leeuwarden.

Voor het zoeken naar Flickr foto's maak ik regelmatig gebruik van de handige zoeksite Compfight. Dat is een Flickr Search Tool.   Probeer maar eens!
Zoekmachines als Google zijn eveneens te gebruiken door de feature site:www.flickr.com toe te voegen. Dat heeft het voordeel dat je de specifieke Google Image Search opties kunt gebruiken, bijvoorbeeld alleen gezichten van burgemeesters als pictogram. In Bing krijg je dan deze resultaten.

In Flickr staan overigens niet alleen foto's, maar ook steeds meer gescande documenten. Zo kwam ik vanochtend  de passagierslijst tegen waarop de familie Von Trapp  (Sound of Music) staat.

Tijdens mijn workshops laat meestal nog wat mogelijkheden zien, bijvoorbeeld hoe je in meerdere talen tegelijk kunt zoeken en hoe Flickr goed is te gebruiken als personen zoekmachine.

Leestip
- Martijn Kleppe: Foto's vertellen verhalen (lezing voor de Wiardi Beckman Stichting 22-10-2010)

Meer Flickr in deze digitale Gids voor Onderzoekers? Lees bijvoorbeeld:
Telefoongidsen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam 1927
National Archives UK op Flickr
Looking into the Past
Collectie foto's ArchivesOnFlickrGeen opmerkingen: