Zoeken in deze blog

4 november 2010

Gevonden na meer dan 50 jaar.

Enkele maanden geleden kreeg ik van een Noorse vrouw  het verzoek om haar Nederlandse biologische vader op te sporen. Zelf was zij al vele jaren bezig geweest, maar helaas zonder resultaat. Voordat ik zo'n "spoorloos" onderzoek start wil ik bewijsmateriaal (bijv. uittreksel geboorteregister) hebben, waaruit blijkt dat de gezochte persoon de mogelijke biologische vader is.
Die kon deze mevrouw snel verschaffen met o.a. een afschrift uit het  fødsel register.
Ik had nu zijn voornamen, achternaam en geboortedatum en -plaats. Uiteraard ga je met deze gegevens eerst uitvoerig Googlen en verschillende databases checken, maar dat gaf geen enkel relevant resultaat.

Gezien de leeftijd van de gezochte vader ging ik daarna kijken of de gezochte persoon nog in leven was. Gelukkig had hij een weinig voorkomende naam, dat maakt dit soort zoektochten wat makkelijker.  Daarom vroeg ik bij het CBG of hij voorkwam in de collectie persoonskaarten, daarnaast wilde ik graag de persoonskaarten van zijn vader en moeder en eventueel overleden broers of zusters. Bij dit soort personen zoektochten richt ik me vaak ook op de directe familie-omgeving (ouders, eventuele echtgenoot, broers, zusters en kinderen). Resultaat: de persoonskaarten van zijn vader en moeder kwamen boven water. Maar die waren voor mij zeer informatief. Ik wist nu waar deze gewoond hadden en wie de broers en zusters waren.
De volgende stap was spitten in allerlei online krantenarchieven naar familieadvertenties, in telefoonboeken (www.archiefzoeker.nl zoekterm: telefoon) etc.. Uiteindelijk vond ik een advertentie van een bedrijf waar de naam en  voorletters van de door mij gezochte persoon in voorkwam. Dat bedrijf zat in de zelfde plaats als waar de opa en oma (zie persoonskaarten) van de vrouw uit Noorwegen had gewoond en waren overleden. Dit kon hem wel eens zijn.
Helaas bestond het bedrijf niet meer, maar via een zoektocht op sociale media websites (Facebook, Hyves, LinkedIn etc) kon ik enkele oud medewerkers terug vinden. Daar heb ik toen -voorzichtig  (niet aangeven waarom  of voor wie je iemand zoekt) - contact mee opgenomen.  Eén persoon kende de door mij gezochte man vaag, maar kon mij geen adres geven, wel zijn vermoedelijke  woonplaats. Daar had ik precies genoeg aan.

Ik heb de vrouw in Noorwegen het adres gegeven van de gemeente waar de gezocht persoon mogelijk woonde, met daarbij het advies een uitvoerig verzoek te schrijven (inclusief alle relevante documenten) om een andere (gesloten) brief door te zenden naar haar biologisch vader. In het verzoek aan de gemeente, zat ook een controle verzoek van de gegevens in de GBA, die ons bekend waren (check-check, dubbelcheck). Gemeenten hebben geen verplichting om dat doen, maar afgelopen tientallen jaren heb ik nooit meegemaakt dat zij dit niet doen als je een goed onderbouwd verhaal hebt.

Gisteren kreeg ik uit Noorwegen een "juich" email. Hij was gevonden en wilde graag contact. Meer dan vijftig jaar, nadat zij geboren was. Zowel vader als dochter waren blij, heel blij.

NB in de Archiefzoeker kun je veel mooie bronnen vinden voor het zoeken naar personen in Nederland én Noorwegen :-)

Geen opmerkingen: