Zoeken in deze blog

12 november 2010

Promotie: Search in Audiovisual Broadcast Archives

Promotie Vrijdag 26 november 2010, 14:00 uur UVA
Dhr. B. Huurnink/ Informatica
Search in Audiovisual Broadcast Archives


Documentairemakers, journalisten, nieuwsredacteuren en andere mediaprofessionals hebben regelmatig audiovisueel archiefmateriaal nodig voor nieuwe producties. Bouke Huurnink onderzocht het zoeken in audiovisuele archieven. Hij bestudeerde de zoeker, met onder andere een analyse van de handelingen van mediaprofessionals op de online zoekinterface van een nationaal audiovisueel archief. Hierbij keek hij zowel naar hun zoekopdrachten als hun aankopen. Om het gedrag van mediaprofessionals te kunnen modeleren, deed Huurnink op basis van deze analyse een simulatie-experiment. Hierin onderzocht hij verschillende methodes voor het modelleren van de zoekopdrachten en aankopen in het archief. Met dit verbeterde inzicht in de zoeker bestudeerde Huurnink het zoeken zelf. 
Zo bekeek hij hoe state-of-art-methodes voor het automatisch genereren van metadata bij videomateriaal gebruikt kunnen worden om het zoeken naar audiovisuele fragmenten te verbeteren, specifiek in de context van audiovisuele archieven. Huurnink ontwikkelde testcollecties voor het evalueren van nieuwe zoekalgoritmes. 
Deze zijn deels gebaseerd op informatie over de zoekers die hij eerder vergaarde. 
De testcollecties vormen de basis voor experimenten gericht op het oplossen van specifieke problemen die spelen wanneer er wordt gezocht met automatisch gegenereerde beschrijvingen van videomateriaal. Tot slot voegde Huurink zowel automatisch gegenereerde als handmatig gecreĆ«erde beschrijvingen uit meerdere bronnen samen, en bestudeerde hun potentieel om zoeken in audiovisuele archieven te verbeteren. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van NWO-onderzoeksprogramma CATCH.
(bron: UvA)

CATCH presentation MITCH from PictureThis.tv on Vimeo.

Geen opmerkingen: