Zoeken in deze blog

4 november 2010

Twee eeuwen Kamerstukken binnen handbereik

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, verricht op donderdag 11 november 2010 om 17.00 uur de afsluitende handeling ter afronding van het project Staten-Generaal digitaal. Voorafgaand heeft in de Oude Zaal van de Tweede Kamer het symposium ‘Twee eeuwen Kamerstukken binnen handbereik’ plaats ter gelegenheid van de afronding van het project.

De afgelopen zes jaar zijn alle Handelingen, Kamerstukken en Aanhangsels van de Eerste en Tweede Kamer uit de periode 1814 tot 1995 gedigitaliseerd. In totaal gaat het om ruim twee miljoen pagina’s die nu op een makkelijke manier te doorzoeken zijn op www.statengeneraaldigitaal.nl

Alle documenten zijn fulltext te doorzoeken op willekeurige zoektermen. Daarnaast zijn aan alle documenten kenmerken toegevoegd die een gerichte zoekactie op naam, datum, vergaderjaar, kamertype, documenttype en Kamerstuknummer mogelijk maken. Deze manieren van zoeken kunnen ook gecombineerd worden.

Statengeneraaldigitaal.nl is een samenwerkingsproject van de Tweede Kamer en de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland. Het digitaliseringproject had als doel de conservering en digitale ontsluiting van de Handelingen en Kamerstukken der Staten-Generaal uit de periode 1814-1995. Dit was nodig omdat het papier van de oudere jaargangen aan het vergaan is. Daarnaast maakt digitalisering nieuwe zoektechnieken op woordniveau mogelijk, waardoor gebruikers het materiaal sneller, gemakkelijker en met meer precisie kunnen doorzoeken.

De website is bedoeld voor alle geïnteresseerde burgers; de groep professionele gebruikers omvat, onder andere, onderzoekers en journalisten.
(Bron: KB)

NB Meer online overheidstukken uit NL en Belgi├ź kun je vinden in Internetgids, hoofdstuk 7 en 8

Geen opmerkingen: