Zoeken in deze blog

7 januari 2011

Objectendatabase vrouwenbeweging

Aletta lanceert een nieuwe database met objecten van de vrouwenbeweging. De database bevat voorwerpen die werden gebruikt bij het actievoeren, demonstraties of emancipatiecampagnes, maar ook eremedailles en schilderijen van bekende feministen. De database is online te doorzoeken en zal continu worden uitgebreid.

In de database Objecten zijn onder andere vaandels, sjerpen, spandoeken, tasjes, T-shirts, buttons, spelletjes, voorlichtingspakketten, waaiers en schilderijen te vinden. Naast objecten bevat de collectie beeldmateriaal van Aletta ook foto’s en affiches.

Vaandels voor het vrouwenkiesrecht
Aletta heeft verschillende vaandels die gedragen zijn tijdens kiesrechtdemonstraties. Het was niet vanzelfsprekend dat er vaandels werden meegedragen. Grote groepen vrouwen waren huiverig om in het openbaar te spreken of de straat op te gaan om propaganda voor de goede zaak te maken, laat staan om zichtbaar en wel in een betoging mee te lopen. 

Buttons
Tijdens de zogenoemde tweede feministische golf, jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw, werden naast spandoeken en affiches vooral buttons gebruikt om eisen en wensen kenbaar te maken. Zoals ‘Jong, pot & boos!’ en ‘Hoe DURF je te denken dat ik liever mager zou willen zijn’. 

Bekijken en bestellen
Een klein deel van de objecten is via de website te bekijken; een foto van het object is te bestellen. Daarbij moet rekening gehouden worden met de gebruiksvoorwaarden en auteursrechten. Ook is het mogelijk om bij Aletta de objecten zelf te fotograferen en in bruikleen te verkrijgen. Voor meer informatie over de database objecten, neem contact op met de informatiebalie.
(Bron: Archiefforum)

Geen opmerkingen: