Zoeken in deze blog

26 maart 2011

Provinciaal NederlandHeb er al vaker over geschreven, maar hij heeft afgelopen week weer een geweldige update c.q. remake gekregen: de Trove databank uit AustraliĆ«.  Zo zijn de records van de bekende site Australian Research Online nu ook toegevoegd.  TROVE geeft toegang tot meer dan 100 miljoen items uit collecties van meer dan 1000 bibliotheken , archieven en musea. Deze database van de  National Library of Australia bestaat sinds 2009 en is sindsdien erg populair. Gemiddeld meer dan 15.000 opdrachten per uur. 

Verzuchting. Hadden we in Nederland maar zoiets. Daar vinden al die verschillende culturele organisaties het digitale wiel zelf uit. Met als gevolg dat er veel (belasting-)geld verdwijnt in het bouwen van sites en onderhouden van honderden databases. Voor onderzoekers en speurders is het op Internet inmiddels een flink doolhof geworden. Maar het besef om samen te werken is bij de Nederlandse organisaties nog niet zo doorgedrongen. Zie bijvoorbeeld de blog en sommige reacties daarop van De Digitale Archivaris n.a.v. de komst van Europees Archief Portaal. Provinciaal zijn is beter. Eigen dorp eerst.

De enige site in Nederland die een beetje in de buurt komt van TROVE is het Geheugen van Nederland, maar daar is de geldkraan dit jaar ook vanaf afgesloten. De Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief gaan al vele jaren hun eigen weg. Alleen deze twee clubs beheren al vele tientallen websites met alle kosten van dien. Voor bijna elk subsidiepotje is ondertussen wel een website waar je gegevens kunt vinden. Bijvoorbeeld historische kranten, Tweede Wereldoorlog, emigratie, Surinamers, Ambonezen, DTB Zuid-Holland, beeldbanken, blader-boeken, middeleeuwse handschriften, genealogie (landelijk meer dan 60 overheid websites/databases om te zoeken!) , etc etc. Zelfs deze twee begrijpen de wens van veel onderzoekers niet. Ze hebben er een zoekspaghetti van gemaakt in ons land. Als ik een presentaties geef over de mogelijkheden van onderzoek in  primaire en secundair bronnen in Nederland  duizelt het de meeste toehoorders al na een half uur. En het gaat maar door.  Doelgroepen staan niet meer centraal, maar geld (waar men blijkbaar teveel van heeft), regelingen, belangengroepen en eigen hobby's. Jammer.

Geen opmerkingen: