Zoeken in deze blog

30 juli 2011

BONAS-databestand: architecten (ook tuin/landschap) en stedebouwkundigen

De Stichting Bibliografie├źn en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS) maakt het ‘gezicht van Nederland’ beter herkenbaar door de kennis over het werk en de idee├źn van Nederlandse architecten levend te houden. Op basis van archief- en literatuuronderzoek worden de oeuvres van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers uit de periode 1790-heden gereconstrueerd. 

De Archiwijzer, de gebruikersvriendelijke zoekmachine door het BONAS-databestand, biedt on-line toegang tot het werk van ontwerpers – architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten – die de afgelopen twee eeuwen dat gezicht bepaald hebben. In het databestand zijn behalve verwijzingen naar architect, gebouwtype, locatie en ontwerpjaar en beschrijvingen van de werken ook illustraties beschikbaar, zowel foto’s als tekeningen.

De oeuvres van vele tientallen ontwerpers en daarnaast verspreide werken van honderden andere zijn inmiddels toegankelijk. Daarnaast wordt gewerkt aan de opbouw van een vaktijdschriftendatabase, waarin eind 2004 de belangrijkste architectuurtijdschriften sinds 1843 ontsloten zullen zijn (op architect, gebouwtype, locatie en jaar). Oeuvres die nog niet direct toegankelijk zijn, zijn dan in ieder geval indirect toegankelijk. Alle tijdschriften waarnaar verwezen wordt, bevinden zich in de bibliotheek van het Nederlands Architectuurinstituut.

Zie www.bonas.nl


Ik kwam dit databestand tegen via dit artikeltje op de weblog van het Tuinhistorisch Genootschap Cascade: Presentatietekeningen J.D. Zocher jr.


Tip: Olga Minkema, 2008

Geen opmerkingen: