Doorgaan naar hoofdcontent

BONAS-databestand: architecten (ook tuin/landschap) en stedebouwkundigen

De Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS) maakt het ‘gezicht van Nederland’ beter herkenbaar door de kennis over het werk en de ideeën van Nederlandse architecten levend te houden. Op basis van archief- en literatuuronderzoek worden de oeuvres van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers uit de periode 1790-heden gereconstrueerd. 

De Archiwijzer, de gebruikersvriendelijke zoekmachine door het BONAS-databestand, biedt on-line toegang tot het werk van ontwerpers – architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten – die de afgelopen twee eeuwen dat gezicht bepaald hebben. In het databestand zijn behalve verwijzingen naar architect, gebouwtype, locatie en ontwerpjaar en beschrijvingen van de werken ook illustraties beschikbaar, zowel foto’s als tekeningen.

De oeuvres van vele tientallen ontwerpers en daarnaast verspreide werken van honderden andere zijn inmiddels toegankelijk. Daarnaast wordt gewerkt aan de opbouw van een vaktijdschriftendatabase, waarin eind 2004 de belangrijkste architectuurtijdschriften sinds 1843 ontsloten zullen zijn (op architect, gebouwtype, locatie en jaar). Oeuvres die nog niet direct toegankelijk zijn, zijn dan in ieder geval indirect toegankelijk. Alle tijdschriften waarnaar verwezen wordt, bevinden zich in de bibliotheek van het Nederlands Architectuurinstituut.

Zie www.bonas.nl


Ik kwam dit databestand tegen via dit artikeltje op de weblog van het Tuinhistorisch Genootschap Cascade: Presentatietekeningen J.D. Zocher jr.


Tip: Olga Minkema, 2008
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…