Zoeken in deze blog

22 september 2011

Tienduizenden militair-historische foto’s online

Een nieuwe beeldbank op de website van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) maakt een unieke collectie historisch fotomateriaal openbaar en algemeen toegankelijk.

De fotocollectie van het NIMH bevat circa twee miljoen beelden uit de geschiedenis van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Luchtmacht. Een groot gedeelte van de foto’s is afkomstig van de fotodiensten die de militaire organisatie door de jaren heen heeft gekend. Maar ook foto’s van particulieren zijn sterk vertegenwoordigd. Door zijn omvang, uniciteit en veelzijdigheid is de fotocollectie van het NIMH een collectie van nationaal historisch belang.

Sinds 2004 hebben tientallen vrijwilligers en medewerkers tienduizenden foto’s uit de collectie van het NIMH over de inzet van de Nederlandse krijgsmacht beschreven en gedigitaliseerd, bijvoorbeeld over de meidagen van 1940, de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië, maar ook van (trein)kapingen, tanks, vliegtuigen en schepen. Mede door hun grote inzet kan het NIMH nu circa 150.000 foto’s aan het publiek tonen.

Het webadres van de NIMH beeldbank is: http://nimh-beeldbank.defensie.nl
(Bron: NIMH)

Geen opmerkingen: