Zoeken in deze blog

28 oktober 2011

Laatste postkantoor spectaculair in beeld gebracht

Afbeelding: Deel van de panoramafoto vanaf 8 meter hoogte. Foto: Frank van der Pol

Gisteren sloot het laatste postkantoor van Nederland aan de Neude in Utrecht. Niet alleen het einde van een tijdperk, ook gaat een van de mooiste gebouwen van de stad voorlopig dicht. Fotograaf Frank van der Pol en webbureau ab-c media hebben een manier gezocht om de prachtige hal zo goed mogelijk vast te leggen voor de toekomst. Dit resulteerde in een zeer gedetailleerde 360° panorama-foto, genomen vanaf acht meter hoogte precies in het midden. Een spectaculair gezichtspunt, dat waarschijnlijk nog niemand eerder heeft ingenomen...

Bijzondere opnametechniek

Het Utrechtse hoofdpostkantoor werd in 1924 geopend en is ontworpen door Joseph Crouwel (1885-1962). De beelden en decoraties in de hal zijn gemaakt door Hendrik van den Eijnde (1869-1939). Om de allure van het postkantoor zo goed mogelijk vast te leggen is gekozen voor een bijzondere opnametechniek. Fotograaf Frank van der Pol maakte een panoramafoto vanaf een mast die met behulp van luchtdruk uitgeschoven kan worden tot een hoogte van maximaal 15 meter. In dit geval werd de camera op een hoogte van ruim 8 meter geplaatst. Het resulterende panorama heeft een afmeting van ruim 128 megapixels, meer dan tien keer zo groot als een gewone foto uit een recente camera. Daardoor zijn details zoals de  beelden zichtbaar gebleven. Door het hoge standpunt midden in de hal zijn alle hoeken goed te overzien en kijk je over obstakels heen, zoals het moderne meubilair en reclameborden.

Historische foto's
Het panorama is voorzien van een aantal extra's om de historische context aan te geven. In de eerste plaats de originele plattegrond van Crouwel; hierop wordt de kijkrichting binnen het panorama getoond. Historische foto's laten zien hoe de inrichting, de bezoekers en het gebruik in de loop der jaren veranderden. De eerste foto toont de net opgeleverde hal, nog zonder de beelden van Van den Eijnde; door bezuinigingen kwam zijn werk stil te liggen. De blokken hardsteen zijn al wel vast ingemetseld! Een van de laatste foto's laat de opening zien van een 'hypermoderne' telefoonwinkel in 1981.
Tot slot is er korte informatie beschikbaar over elk van de zwarte hardstenen beelden, die allemaal een symbolische betekenis hebben in relatie tot de post.

Zelf rondkijken
Het panorama is te zien op http://weblab.ab-c.nl/postkantoor
Beweeg met de muisknop ingedrukt naar links, rechts, boven en beneden. Zoom in op details met de knoppen + en - of het scrollwiel. Gebruik de fullscreen-knop rechtsonder voor optimale beleving. De knoppen linksonder tonen extra's zoals historische foto's en een plattegrond.

(Bron: AB-C media)

Geen opmerkingen: