Zoeken in deze blog

21 november 2011

Grafstenen helpen bij speurtocht naar personen

Voor een onderzoek met vertakkingen naar Duitsland heb ik gebruik gemaakt van het Grabsteine toegang (grafstenen portaal) van de Duitse site Genealogy.net. Voor onderzoek naar personen zijn dit soort databanken soms erg informatief. 
Ik wilde in dit geval weten of de door mij gezochte persoon, na zijn gedwongen vertrek uit Nederland, was overleden. Je kunt op de Grabsteine site geografisch zoeken, maar ook op geslachtsnaam van de overleden persoon, waarna je daarna de mogelijkheid hebt om door te klikken naar de foto van de grafsteen, met daarop vaak meer persoons- en familie-informatie.
In Nederland heb je soortgelijke begraafplaatsen projecten. Ze zijn terug te vinden in de Archiefzoeker (gebruik bv de zoekterm begraafplaats) of in de Internetgids voor het zoeken naar personen (www.archieven.org , optie 4).
Al deze projecten zijn digitale "bron groeidiamanten": er komt steeds meer informatie bij. Personenzoekers zijn al die fotograferende vrijwilligers dankbaar, alhoewel je wel vraagtekens kunt zetten of dit soort projecten rekening houden met gevoeligheden bij nabestaanden.  Sommige sites houden daar in zekere mate rekening mee.


Afbeelding: schermafdruk Grabsteine project