Zoeken in deze blog

6 december 2011

Verloving CBG en Nationaal Archief


Vanaf 2 januari 2012 wordt de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen voortaan bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer specifieke begeleiding en digitale dienstverlening.
De verfilmde bestanden van genealogische collecties die nu in het Nationaal Archief staan, worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn voortaan alleen daar in te zien.

Voorbeelden hiervan zijn de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Holland, scheepssoldijboeken van de VOC, stamboeken van KNIL-militairen, stamboeken van Oost-Indische ambtenaren en de volkstellingen van Suriname van 1811 en 1921. Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn, kunt u nog terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Ook beperkt openbare archieven blijven alleen raadpleegbaar in het Nationaal Archief, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR).

De voorbereidingen van de verhuizing vinden plaats in de eerste twee weken van december, hier kunnen bezoekers beperkte hinder van ondervinden. De verhuizing van de zelfbedieningscollectie van het Nationaal Archief naar het CBG zal, in verband met de feestdagen, op 19 december plaatsvinden. Op 20 december kan de zelfbedieningscollectie al geraadpleegd worden in de studiezaal van het CBG. Vanaf 2 januari 2012 is de volledige dienstverlening overgedragen aan het CBG.
(bron: persbericht Nationaal Archief 6 dec 2011) 

NB ruim zeven jaar geleden heb ik op Het Archiefforum al een lans gebroken voor vergaande samenwerking tussen CBG en Nationaal Archief.  Trouwen hoeven ze van mij niet, verloven is zeker zo goed voor archiefonderzoekers. Dan kun je nog alle kanten op. :-)

Afbeelding (als het maar niet zo'n verloving wordt):

A Dutch toy or a pretty plaything for a young Princess (verloving kroonprinses van Engeland Charlotte met koning der Nederland, groothertog van Luxemburg, prins van Oranje Nassau Willem I Frederik. (1814). Kunstenaar G. Cruikshank. Collectie: Nederlands Gevangenismuseum.