Zoeken in deze blog

27 januari 2012

Koninklijke Bibliotheek van België koopt de oudste gedrukte topografische kaart

                 Klik op kaart voor vergroten. Bron: KBBDe Koninklijke Bibliotheek van België  kocht recentelijk de ‘Corte Cronikel’ van Cornelis van Hoorn, een wereldkroniek in rolvorm, met daarin een kaartfragment dat de oudste gedrukte topografische kaart van onze gebieden blijkt te zijn!

De wereldkroniek bestaat uit 18 gedrukte bladen, met de hand ingekleurd, en maakte voordien deel uit van een Blaeu atlas. Het aangekochte exemplaar draagt de datum 1586 en is een latere uitgave in het Nederlands van de kroniek van Cornelis van Hoorn uit 1537 waaraan op het laatste blad een vervolg van de kroniek tot 1557 is toegevoegd. Dit laatste blad is gedrukt op een kaartfragment dat de Zuidelijke Nederlanden afbeeldt in zwart-wit.

De wereldkroniek is in verscheidene opzichten uniek. Vooreerst is de volledig Nederlandse uitgave uit 1586 met het toegevoegde blad nergens anders teruggevonden. Daarnaast is het kaartfragment een unieke vondst, en laat het toe om de incompleet bewaarde kaart van de Antwerpse uitgever Jan Van Hoirne uit 1526 aan te vullen. Van het bewaarde exemplaar van deze laatste kaart ontbreekt het blad waarop de Zuidelijke Nederlanden zijn afgebeeld. Daardoor is het bewaarde blad dat de verso uitmaakt van het laatste blad van de wereldkroniek van Van Hoorne de oudste gedrukte topografische kaart van onze gebieden, of anders gezegd, van het huidige België.

De identificatie van de kaart is gebaseerd op de studie van de heer Marco van Egmond, conservator kaarten en atlassen van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht en de aankoop kwam er op advies van de heer Wouter Bracke, Afdelingshoofd Kaarten en Plannen van de Koninklijke Bibliotheek van België.

De Koninklijke Bibliotheek van België kon, met de tussenkomst van een mecenas, de kaart aankopen voor 30.000 euro.
(bron: persbericht KBB dd 27 januari 2012)


Leestip: Repertorium van Nederlandse kaartmakers 1500-1900 (pdf, 230 pag)