Zoeken in deze blog

22 januari 2012

Tweeslachtigheid

In het decembernummer van het tijdschrift Scyedam, een uitgave van de Historische Vereniging Schiedam, staat een artikel van van Jef Jansen met de titel: Over fabels en feiten; tweehonderd jaar burgerlijke stand. Jef Jansen is werkzaam bij het fraaie gemeentearchief Schiedam. Zowel de site van de Historische Vereniging als die van het gemeentearchief zijn het bezoeken waard als je meer wilt weten over de geschiedenis en de bewoners van Schiedam.
In het genoemde artikel wordt een geval van hermafroditisme besproken, Jef Jansen schrijft:
Nog een laatste fabel: de mogelijkheid tot het maken van een aantekening tot wijziging van de geslachtsvermelding bestond pas aan het eind van de twintigste eeuw. Niet dus! Al in 1880 werd een andere geslachtsvermelding in de geboorteakte vastgelegd. Ene Marinus werd enkele maanden later als Margaretha ingeschreven. Het betrof hier een geval van hermafroditisme. 

Na het boeiende interview van Jean Paul Gaultier met Lady Gaga dat gisteren uitgezonden werd op de Nederlandse TV moest ik aan dit artikel denken. Van Lady Gaga wordt ook gezegd dat ze hermafrodiet is.
Ik ben eens gaan zoeken naar de gemelde Schiedamse persoon in de online burgerlijke stand van die plaats. Dat gaat simpel via de subsite SchiedamGen. Het gaat om deze akten [afbeelding] van resp. 22 januari (nr. 64) en 7 mei (nr. 355) 1880.


Marinus Vos krijgt enkele maanden na de geboorte een andere voornaam: Margaretha. Of het 100% om een hermafrodiet gaat is natuurlijk moeilijk op basis van deze gegevens lastig te bepalen. Daarvoor moet je eigenlijk de medische dossiers voor inzien, maar het lijkt er wel sterk op.

Ik heb getracht wat meer informatie te vergaren over Margaretha Vos, want zo vaak ben ik dit (dank Jef Jansen voor de tip!) nog niet tegen gekomen in de vele jaren dat ik personen onderzoek verricht. Na het opvragen van haar persoonskaart (pk) bij het Centraal Bureau voor Genealogie kom ik te weten dat ze op 23 november 1958 in Schiedam is overleden, ze was toen 78 jaar. Buiten de namen van haar ouders worden er geen partners genoemd op haar pk. Als beroep staat er naaister/werkster en als adres alleen 8 oktober 1941: Villastraat 36, Schiedam.
Speurend in het digitaal krantenarchief en de beeldbank Schiedam vond ik alleen enkele fraaie foto's van de Villastraat. Als jullie meer weten hoor ik het graag.
En wat Lady Gaga betreft doe ik geen uitspraken: Lady Gaga Is Hermaphrodite? You Can See Her Penis [video]. Haar concert in Madison Square Garden vond ik echter waanzinnig goed.

Voor in de agenda:  in de Kunsthal in Rotterdam is van 13 februari tot 12 mei 2013 de tentoonstelling: The Fashion World of Jean Paul Gaultier te zien.  Mij zul je daar zeker ook tegen komen. Ben al jaren een grote fan van Gaultier. Zoek bijvoorbeeld maar eens in de collectie van Metropolitan Museum of Art

Bijna alle genoemde sites in deze blog zijn ook opgenomen in de Archiefzoeker.