Zoeken in deze blog

29 februari 2012

Geografisch zoeken in de vernieuwde British Library Sounds site

Op de nieuwe British Library Sounds website, die in de plaats is gekomen van de Archival Sound Recordings site, kun je gratis luisteren naar 50,000 muziektracks, gesproken woord opnames en "omgeving geluiden". BLS is een belangrijk en groot geluidsarchief.
Voor sommige delen van de vernieuwde site moet je inloggen. Een beperkt aantal mensen, bijvoorbeeld uit het onderwijs, kunnen opnames downloaden. Voor meer informatie adviseer ik zeker de IOE London website te raadplegen.
The new Sounds site offers a number of enhancements available to everyone:
  • completely redesigned pages
  • improved navigation
  • new audio player with waveforms
  • improvements for linking to pages
  • improved sound maps
Geografisch zoeken
Uiteraard ben ik in de BLS-database gaan zoeken met het woord Netherlands. Er verschenen 27 resultaten, waarvan een flink deel van het Nederlands Philharmonisch Orkest, maar ook een live opname van Leslie Winer (uh!) in Utrecht.
Interessanter werd het toen ik zocht met Amsterdam. Je zou verwachten dat je dan minder resultaten krijgt dan bij Netherlands, maar er verschenen 97 resultaten, daarbij oa zeer aangrijpende interviews van Joodse holocaust overlevenden én natuurlijk de Tulpen uit Amsterdam in verschillende variaties.

Als ik bij het zoeken eenmaal heb gemerkt dat de opgeslagen geografische kenmerken van records in een database niet helemaal optimaal zijn, en dat zie je zeer frequent, dan ga ik vaak een hele riedel geografische synoniemen gebruiken voor landen, provincies en plaatsen,  bijv. Nederland (0  resultaten); Low Countries (1 resultaat), Dutch (112 resultaten),  Batavian Republic (0 resultaten, lijkt me logisch)  of Holland (113 resultaten). Verder zie ik vaak in dit soort databases dat de geografische beschrijvingen niet altijd optimaal is. Zo ziet men regelmatig Vlaanderen als "onderdeel" van Nederland. Flemish was deze keer goed voor 3 resultaten.

Ben je er dan? Nee, want als je de Search functie (zoekveld Enter keywords) gebruikt op de homepage van British Library Sounds dan zoek je alleen in de 50.000 ONLINE records. De BLS collectie is veel groter. Wil je zoeken in de  hele collectie, dan moet je zoeken met  Full Sound Archive Catalogue. Je zoekt dan in de gehele sound én moving image catalogus.

Daar kun je gelukkig een Advanced search optie gebruiken. Die miste ik al op de homepage.
Als ik daar achter het veld Place zoek met Netherlands krijg ik 8971 titels. Zoek ik op Nederlands (Dutch) gesproken records (veld Language) dan krijg ik 23 titels. Maar dan zit dan wel het Lied van de Zware Toffe Jong bij.

Er zitten op deze site nog een paar zoekfuncties verstopt, maar dat is goed voor een andere blog.