Zoeken in deze blog

12 april 2012

Rudi van Dantzig laat archief na aan Theater Instituut Nederland


Een persoonlijke brief van minister-president Lubbers, een nooit opgevoerd toneelstuk en een schat aan privéfoto’s en correspondentie vanaf zijn prille jeugdjaren. Dat zijn items die werden aangetroffen in het zeventien dozen omvattende archief dat choreograaf en danser Rudi van Dantzig (1933 - 2012) aan Theater Instituut Nederland (TIN) heeft nagelaten.
 
Het archief bevat verder persoonlijke bescheiden zoals kindertekeningen, handtekeningenboekjes, plakboeken, schriftjes met handgeschreven choreografieën en meerdere audio en video-opnamen. Het archief geeft een inzicht in de persoonlijke ontwikkeling, beleving en sociale betrokkenheid van een van Nederlands succesvolste choreografen. Het is tevens een waardevolle toevoeging op het archief dat het TIN reeds bij leven van Van Dantzig heeft gekregen.  Bekijk HIER een voorbeeld uit dit archief.
Archieven bij het TIN
Het archief van Van Dantzig is niet het enige archief dat bij het TIN is ondergebracht. Zo ontving het TIN de afgelopen twee jaar de persoonlijke archieven van onder anderen Ton van Duinhoven, Ina van Faassen, Ton Lutz, Carol van Herwijnen en Henk van Ulsen. Ook (theater)gezelschappen brengen hun archief onder bij het TIN zoals het Nationale Ballet, De Trust en De Nederlandse Opera. De archieven van het TIN worden door theatermakers, wetenschappers en liefhebbers regelmatig geraadpleegd voor inspiratie, onderzoek en publicaties.

Digitale biografieënEen biografie van Rudi van Dantzig met een overzicht van al zijn choreografieën is te vinden in de Theaterencyclopedie.nl van het TIN. Van Dantzig is tevens een van de 25 uitgebreide portretten op de website eenlevenlangtheater.nl de eregalerij van Nederlandse theatergrootheden. Daar zijn verder videofragmenten, interviews en citaten van collega´s te vinden.

TIN wil doorgaan als Theatermuseum
Het TIN - dat eind dit jaar wordt opgeheven – wil na 2012 als Theatermuseum doorgaan. Als de aanvraag hiertoe wordt gehonoreerd, blijft vier eeuwen theatergeschiedenis en daarmee een stuk collectief geheugen behouden.
(bron: Persbericht 12 april 2012 TIN)