Doorgaan naar hoofdcontent

Rudi van Dantzig laat archief na aan Theater Instituut Nederland


Een persoonlijke brief van minister-president Lubbers, een nooit opgevoerd toneelstuk en een schat aan privéfoto’s en correspondentie vanaf zijn prille jeugdjaren. Dat zijn items die werden aangetroffen in het zeventien dozen omvattende archief dat choreograaf en danser Rudi van Dantzig (1933 - 2012) aan Theater Instituut Nederland (TIN) heeft nagelaten.
 
Het archief bevat verder persoonlijke bescheiden zoals kindertekeningen, handtekeningenboekjes, plakboeken, schriftjes met handgeschreven choreografieën en meerdere audio en video-opnamen. Het archief geeft een inzicht in de persoonlijke ontwikkeling, beleving en sociale betrokkenheid van een van Nederlands succesvolste choreografen. Het is tevens een waardevolle toevoeging op het archief dat het TIN reeds bij leven van Van Dantzig heeft gekregen.  Bekijk HIER een voorbeeld uit dit archief.
Archieven bij het TIN
Het archief van Van Dantzig is niet het enige archief dat bij het TIN is ondergebracht. Zo ontving het TIN de afgelopen twee jaar de persoonlijke archieven van onder anderen Ton van Duinhoven, Ina van Faassen, Ton Lutz, Carol van Herwijnen en Henk van Ulsen. Ook (theater)gezelschappen brengen hun archief onder bij het TIN zoals het Nationale Ballet, De Trust en De Nederlandse Opera. De archieven van het TIN worden door theatermakers, wetenschappers en liefhebbers regelmatig geraadpleegd voor inspiratie, onderzoek en publicaties.

Digitale biografieënEen biografie van Rudi van Dantzig met een overzicht van al zijn choreografieën is te vinden in de Theaterencyclopedie.nl van het TIN. Van Dantzig is tevens een van de 25 uitgebreide portretten op de website eenlevenlangtheater.nl de eregalerij van Nederlandse theatergrootheden. Daar zijn verder videofragmenten, interviews en citaten van collega´s te vinden.

TIN wil doorgaan als Theatermuseum
Het TIN - dat eind dit jaar wordt opgeheven – wil na 2012 als Theatermuseum doorgaan. Als de aanvraag hiertoe wordt gehonoreerd, blijft vier eeuwen theatergeschiedenis en daarmee een stuk collectief geheugen behouden.
(bron: Persbericht 12 april 2012 TIN)Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…