Zoeken in deze blog

14 februari 2013

Wie heeft filmbeelden van de Indische Tentoonstelling in het Westbroekpark (1932)?

     Bron: Krantendatabank KB

Op verzoek van project ‘Sporen van Smaragd. Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945’ geplaatst: 


Oproep: Amateurfilms gezocht van ‘een onvergetelijk evenement’

In 1932 werd in Den Haag een spectaculair evenement georganiseerd: de ‘Indische Tentoonstelling’. In het Westbroekpark werden prachtig gedetailleerde replica’s van de meest markante architectuur uit Nederlands-Indië nagebouwd. Dit grootse evenement, geopend door prinses Juliana, was voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met de Indische cultuur. Het maakte een onvergetelijke indruk. In mei 2013 zal in het kader van het project ‘Sporen van Smaragd’ van de Gemeente Den Haag een terugblik op deze Indische Tentoonstelling worden georganiseerd. De organisatoren doen daarom een oproep: wie heeft (amateur)filmbeelden van dit evenement uit 1932 op zolder liggen?

Project Sporen van Smaragd
Den Haag neemt al eeuwenlang deel aan internationaal verkeer en heeft daardoor een multicultureel karakter gekregen. Vooral de historische band met voormalig Nederlands-Indië, de ‘Gordel van Smaragd’, heeft vele sporen in het stadsbeeld achtergelaten. Het project ‘Sporen van Smaragd’ van de Gemeente Den Haag brengt dit Nederlands-Indische erfgoed uit de periode 1853-1945 in kaart. In het kader van dit project verschijnen in 2013 onder meer een Indische stadskaart en een publicatie in de VOM-reeks van Monumentenzorg, en worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder tentoonstellingen en een publiekssymposium.

Tentoonstelling 1932
De ‘Indische Tentoonstelling’ in het Westbroekpark was in 1932 de grootste die Nederland tot dan toe gezien had. Bezoekers keken hun ogen uit bij het zien van prachtige tempels en typerende inlandse woonhuizen, die in het park waren nagebouwd. Men kon van mei tot en met oktober de expositiepaviljoens met bijzondere kunstvoorwerpen en commerciële producten bezoeken, diorama’s van Indische landschappen bekijken en genieten van exotische gerechten in het restaurantpaviljoen Waroong Djawa. Ondanks het spectaculaire karakter van dit historische evenement, zijn hiervan nauwelijks filmbeelden bewaard gebleven. De tentoonstelling werd volledig afgebroken en alleen het geliefde Minangkabause huis werd nog enkele jaren op andere Haagse locaties opgesteld.
De sfeer van dit bijzondere evenement zal weer even opgeroepen worden in de informatiestand van het project ‘Sporen van Smaragd’ op de komende Tong Tong Fair te Den Haag. Van 22 mei tot en met 2 juni 2013 is hier in het Cultuurpaviljoen de expositie Een onvergetelijk evenement: de Indische Tentoonstelling in het Westbroekpark van 1932 te bekijken. In de expositie zullen onder meer historisch beeldmateriaal uit het Haags Gemeentearchief en bewaard gebleven souvenirs van de tentoonstelling te zien zijn.

Filmbeelden gezocht
De Haagse kunsthistorici van bureau Kroon & Wagtberg Hansen, dat in opdracht van Monumentenzorg het project uitvoert, zijn er van overtuigd dat een bezoeker in 1932 filmbeelden moet hebben gemaakt van de schitterende Indische Tentoonstelling. Zij hopen dat deze beelden juist nu boven water komen, zodat ze in de komende expositie kunnen worden vertoond. Wie een filmpje of ander bijzonder souvenir aan de tentoonstelling bezit, wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met de projectorganisatie via: info@sporenvansmaragd.nl.