Zoeken in deze blog

28 maart 2013

Burgerlijke Stand plaatsen provincie Gelderland komt integraal op website van Gelders Archief

Het Gelders Archief gaat (het leeuwendeel van) de akten van de Burgerlijke Stand in Gelderland (1811-1902/1950) integraal op zijn website publiceren. Het gaat om de geboorteakten (1811-1902/1912), huwelijksakten en huwelijkse bijlagen (1811-1922) en overlijdensakten (1811-1950). De akten van de Burgerlijke Stand worden de komende maanden in fasen op internet geplaatst: de eerste zijn vanaf april raadpleegbaar, de laatste worden naar verwachting in december gepubliceerd. Het betreft bijna 3,5 miljoen scans, die op internet worden geplaatst.
Deze belangrijke bron is niet alleen van belang voor genealogen, maar ook voor onder meer regiohistorici, biografen en historisch demografen.

In 1998 begonnen vrijwilligers van het Gelders Archief met het invoeren van de gegevens van de Gelderse Burgerlijke Stand voor digitale raadpleging. Deze genealogische gegevens werden de afgelopen jaren gretig door een groot geïnteresseerd publiek geraadpleegd en de website (voorheen bekend onder de naam Genlias) behoorde tot meest populaire overheidssites. Tegenwoordig zijn deze gegevens te raadplegen via www.wiewaswie.nl. De vrijwilligers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het koppelen van de scans aan de persoonsgegevens. De scans zijn gemaakt van de microfilms die bij de Mormonen berusten.
Historische persoonsgegevens zijn razend populair onder een historisch geïnteresseerd publiek. De afgelopen twaalf maanden zochten bezoekers bijna 4,8 miljoen keer naar persoonsnamen in de internetcollecties van het Gelders Archief.
Het online plaatsen van de akten van de Burgerlijke Stand past in het merenjarenbeleid van het Gelders Archief om een zwaarder accent te leggen op de ontwikkeling van een digitale studiezaal, waarin archieven zoveel mogelijk via internet geraadpleegd kunnen worden. Gelders Archief

Hoe zijn de akten van de Gelderse Burgerlijke Stand straks te vinden? Zoek op de website www.geldersarchief.nl op personen. Voer de naam van een persoon in, klik op zoeken, klik vervolgens op het juiste zoekresultaat, onthoud het aktenummer en blader door de gescande registers tot het juiste aktenummer is bereikt.


(bron: persbericht Gelders Archief)