Doorgaan naar hoofdcontent

Sonttolregisters online. 1 miljoen doorvaarten

Tresoar en de Rijksuniversiteit van Groningen werken al enige jaren aan het digitaal beschikbaar stellen van de informatie uit de Sonttolregisters (1497-1857). De oude handgeschreven registers zijn overgetikt door Breed, een sociale werkplaats uit Nijmegen.

Het invoerwerk in Nijmegen is grotendeels afgerond en met controle en correctie worden snelle vorderingen gemaakt. Onlangs werd de 1 miljoenste doorvaart op de website www.soundtoll.nl geplaatst.

De Sonttolregisters vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken tot 1857 hief op schepen die de Sont, de zeestraat tussen de Oostzee en de Noordzee, passeerden. De registers zijn bewaard vanaf 1497. Van elke doorvaart werd de naam van de schipper, zijn woonplaats, de haven van vertrek, de samenstelling van de lading en de bestemming van het schip genoteerd. Ruwweg de helft van alle schepen die voor 1800 door de Sont voeren kwam uit Nederland. In de 18e eeuw komen veel schippers uit Friesland en van de Waddeneilanden, in de 19e eeuw veel uit de Groninger veenkoloniën. Het belang van de tolregisters is veel breder; ze vormen een uiterst belangrijke bron voor de economische geschiedenis van geheel Europa.

De universiteit van Groningen en Tresoar hebben het initiatief genomen de inhoud van deze tolboeken te digitaliseren. Met financiële steun van NWO en enkele culturele fondsen uit Friesland worden alle gegevens momenteel in een elektronische database ingevoerd.
In de zomer van 2013 zal de informatie uit de periode 1630-1857 op de website worden geplaatst; ruim 1,5 miljoen doorvaarten! Voor de gegevens uit de periode 1497-1630 zal een beroep op vrijwilligers worden gedaan die ervaring hebben met het ontcijferen van oude handschriften.

De informatie op de website wordt gebruikt voor diverse onderzoeken. In Groningen wordt door twee promovendi onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Friese koopvaardij in de 17e en 18e eeuw. Ook andere historici in binnen en buitenland gebruiken deze bron. En de stamboomonderzoekers weten de informatie ook te vinden.
(Bron: persbericht Tresoar)

Populaire posts van deze blog

3000 kranten (en tijdschriften)

Flux Machine by Kevin Weir Is het mogelijk ca 3000 kranten (en tijdschriften) uit vele landen voor 15 euro per jaar (!) online te lezen? Daarbij oa Der Tagesspiegel, Aftonblat, The Guardian, El Pais, De Standaard,  Gazet van Antwerpen, NRC, Het Nieuwsblad, Katholiek Nieuwsblad, L'Express, Le Figaro, The Washington Post, BBC History Magazine, Corriere dello Sport, Marie Claire, Esquire, Daily Mirror, Cyclisme, F1 Racing etc 

Volg de volgende stappen:
1. Schaf een Koninklijke Bibliotheek lidmaatschap aan voor 15 euro per jaar. 
2. Ga naar Pressdisplay, login met je KB-account en.....lezen maar. Zijn er meer dan 5 gebruikers, dan even wachten. Zie inleiding.
Begrijpt u het nog? Twitter. Deze mogelijkheid bestaat al heel lang en niet alleen via de Koninklijke Bibliotheek. Via veel regionale en plaatselijke bibliotheken is pressdisplay ea te raadplegen.

Naast deze bronnen heb je nu toegang tot 150 andere mieterse KB digitale bronnen. Daarbij nog meer kranten archieven.  
Op deze blog zijn nog…

Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen

Belangrijkste eerste tip: verplaats u altijd in een persoon of familie én in de tijd.
1. Google en andere zoekmachines
Gebruik in de Google zoekbalk verschillende beschikbare operators, zoals Site,Filetype, "" en * en misschien wel de meest interessante bij personen zoeken Around.  Daarnaast de andere producten van Google, zoals Google Afbeeldingen (zie ook nr 11), Google ScholarGoogle Plus (zie ook 3), Google Patents en Google Maps.

Andere goede zoekmachines zijn: Bing en Yahoo. Gebruik dus nooit alleen Google als zoekmachine.  Bijv voor China gebruik ik Baidu en voor Rusland Yandex.
Met zoekmachines kun je bijvoorbeeld discussiefora en forums (bv. vliegtuigspotters, bushcrafters,wijnliefhebbers en de Club van Suikerzakjesverzamelaars) vinden. Die zijn informatief. De informatie op deze fora komen meestal niet voor in zoekresultaten van zoekmachines (invisible web). Daarom is het altijd goed om te weten welke hobby's personen hebben of hebben gehad.
Termen zoals 'archi…

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname, Nederlands-Indië, Zuid…