Zoeken in deze blog

17 oktober 2013

Digitaliseren op verzoek van Haags Gemeentearchief werkt als een tierelier. Hoe werkt het?

Sinds juli kent het Haags Gemeentearchief de mogelijkheid om documenten uit een groot deel van hun collectie via Internet GRATIS aan te vragen. Zie: Haags Gemeentearchief digitalisering op verzoek.  In heel de wereld ken ik geen ander archief die deze super service geeft . Ook voor WOB aanvragen zou deze methode van werken (met een tussenstap) prima functioneren.
Afgelopen maanden heb ik enkele documenten aangevraagd. Mijn eerste ervaring: het werkt als een tierelier. Via emails word je netjes op de hoogte gehouden. Voorbeeldje:


Probeer het zelf aan de hand van onderstaande instructie:
  1. Ga naar  website Haags Gemeentearchief
  2. Midden op site staat Zoeken in collecties. Vul hier je zoekopdracht in bijv. Vincent van Gogh (heeft gewerkt in Den Haag, 1869-1873, en had daar aardig wat familie)  
  3. Op scherm zie je de collectie resultaten verschijnen (kan soms even duren) : 
  4. Klik op de Resultaat achter collectie archieven (rode pijl).
  5. Op het scherm verschijnen de vier archieven. Ik kies voor het archief van het Gemeentemuseum en klik op het woord details
  6. Op het scherm verschijnt de digitale inventaris van het archief van het Gemeentemuseum Den Haag, met alle beschrijvingen waar het woord Vincent van Gogh in voor komt: Ik kies voor inventarisnummer 1197: 
  7. Klik helemaal rechts op icoontje: scannen op verzoek (rode pijl) 
  8.  Vul je naam en e-mailadres en klik op knop Versturen
  9. Je krijgt een email om te bevestigen. Klaar!
Het document over Vincent van Gogh uit het archief van het gemeentebestuur werd al eerder aangevraagd en staat  HIER online.

Nog even een groot misverstand wegwerken. Zijn dit alle stukken m.b.t. Vincent van Gogh in de archieven van 's Gravenhage? Nee, het zijn alleen de resultaten waar de naam Vincent van Gogh in de beschrijving, (= gemaakt door een archivaris) is opgenomen. Er is meer te vinden over zijn korte verblijf in Den Haag. U moet dan anders zoeken. In algemene beschrijvingen.