Zoeken in deze blog

5 mei 2018

Fold3

We kennen in Nederland de prachtige site Oorlogsbronnen, die toegang geeft tot heel veel bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog.  De NOS heeft daar op hun nieuwssite gisteren een interessant artikel over gepubliceerd: Google voor archiefmateriaal moet WOII herinnering levend houden. 

Maar wat is nu de grootste site (aantal gescande documenten) in de wereld m.b.t. Tweede Wereldoorlog?   
Dat is met kop en schouders de commerciële Amerikaanse site: Fold3
Een website die historische militaire documenten verzameld uit heel de wereld. Voor de Tweede Wereldoorlog zijn er dat momenteel 140 miljoen en elke maand komen daar documenten bij.
Een klein deel van de beschikbare bronnen is met het gratis account  toegankelijk, zelf heb ik al jaren het Premium abonnement. Met regelmaat hebben ze (bv op black friday) abonnements aanbiedingen. 

Deze Tweede Wereldoorlog bron heb ik al vaak gebruikt oa voor het zoeken naar de door de Nazi's geroofde kunst (archieven Monuments Men),  foto's van specifieke gebeurtenissen (zie afbeelding 1 onder) en mijn onderzoek in de beruchte zaak Menten (zie afbeeldingen 2-4 onder). Ja, dat Pieter Menten een oorlogsmisdadigers was wist men al gelijk na WOII, alleen leek het bij de Nederlandse overheid nog niet doorgedrongen te zijn. Daarvoor was het goede werk van journalist Hans Knoop voor nodig. Zijn tip kwam uit.....Israel.  Of waren deze documenten al in het bezit van de Nederlandse regering vóór 1970? Een vraag die nog steeds in mijn achterhoofd zit. Lijkt me een mooi onderzoek voor de journalistiek. 

Ga je spitten in de beschikbare documenten op Fold3, dan haal je legio nieuwe informatie en gegevens over de Tweede Wereldoorlog boven water. Misschien ook wel over je eigen familie. Gebruik deze bron uiteraard altijd in combinatie met andere beschikbare Oorlogsbronnen.

Populair op Fold 3 zijn momenteel de volgende WOII bronnen (screendump): 


Afbeelding 1: De Dam, Amsterdam 14 mei 1945: Bron: Fold3 Air Forces Pictures
Afbeeldingen 2-4:  dossier Menten 14 mei 1945(!), Bron: Fold 3, The Jewish Agency for Palestine, record of War CriminalsVerwante links: