Doorgaan naar hoofdcontent

Lijst leden Nazi partij Denemarken online

In Dagblad Trouw vandaag: lijst vrijgegeven van vroegere leden van Deens Nationaal Socialistische Arbeiderspartij (DNSA), de beruchte Nazi-partij van Denemarken.  
Volgens de krant is niet iedereen blij met de publicatie van deze zogenaamde Bovrup-kartteket. (PDF). Nog niet alle namen van leden zijn openbaar gemaakt, maar het begin is er. Pas 10 jaar na het overlijden van iemand mogen in Denemarken gegevens openbaar gemaakt worden.

Persoonlijk zou ik er niets op tegen hebben als we de lijsten van bijvoorbeeld de namen van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) leden volledige zouden publiceren. 

Sterker nog, voor een deel staan de namen van Nederlanders die sympathie hadden voor de Nazi's al online, maar bij Trouw wisten ze dat helaas niet te noemen. Je moet er wel even je best voor doen, misschien helpt mijn artikelen  met wat bron suggesties (er is meer): 
Ontrouw & Zuivering, dom, goed en fout tijdens de Tweede Wereldoorlog   en Was mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog.

En dan noem ik niet de WOII site van Dagblad Trouw zelf als een beschikbare bron:  Illegale Trouw 1943-1945, daar zijn genoeg "foute" personen in te vinden.
Zie ook Bijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…