Doorgaan naar hoofdcontent

Levensverwachting in Nederland. Historische cijfers

Afbeelding: De levensverwachting van Nederlanders 1850-2000. Bron: Bevolkingsatlas van Nederland 2003. 
Eigenlijk is levensverwachting bij historische cijfers niet de juiste omschrijving. Beter zou zijn: gemiddelde leeftijd van overlijden. In deze bevolkingsatlas van het nationale demografisch instituut van Nederland (NIDI)  zijn nog veel meer interessante cijfers terug te vinden oa over geboorten, huwelijken, migratie en bevolkingsstructuur.
Zelf gebruik ik dit soort cijfers regelmatig bij genetisch genealogische onderzoeken. 

Meer cijfers en ook over periode 2000 tot heden: Stat CBS Daarnaast zijn de gegevens op de site Volkstellingen 1795 -1971 belangwekkend voor onderzoekers, evenals die van het Planbureau voor de leefomgeving.

Tip: als je wilt weten of deze cijfers een beetje overeenkomen met je eigen familiegeschiedenis, neem dan als uitgangspunt voor je onderzoek de website WieWaswie

Vraag vooraf bij het Nationaal Register Overledenen (CBG) tegen een kleine vergoeding de persoonskaarten en –lijsten van al je familieleden aan, die zijn overleden tussen 1938 en heden.
Online begraafplaatsen in Nederland met informatie over geboorte- en sterfdata zijn oa:
- Graftombe
- Online Begraafplaatsen
De akten van overlijden worden in Nederland na 50 jaar openbaar, via oa deze sites kunt u alsnog de recente data achterhalen. En natuurlijk via de miljoenen online familieadvertenties en het Nationaal Register Overledenen.
Verwante leestip op deze blog: Centraal Testamenten Register.

In het tijdschrift Gen. Magazine heb ik twee artikelen gepubliceerd over bronnen voor het terug vinden doodsoorzaken en overlijdensdata:

- De dood laat veel bronnen na. Gen. Tijdschrift voor Familiegeschiedenis, jrg 23, nr 1, maart 2017, p. 64-65

- Het laatste woord aan de dood, Gen. Tijdschrift voor Familiegeschiedenis, jrg 23 nr. 2, juni 2017 p. 72-73

©erichennekam 8 januari 2019

Populaire posts van deze blog

3000 kranten (en tijdschriften)

Flux Machine by Kevin Weir Is het mogelijk ca 3000 kranten (en tijdschriften) uit vele landen voor 15 euro per jaar (!) online te lezen? Daarbij oa Der Tagesspiegel, Aftonblat, The Guardian, El Pais, De Standaard,  Gazet van Antwerpen, NRC, Het Nieuwsblad, Katholiek Nieuwsblad, L'Express, Le Figaro, The Washington Post, BBC History Magazine, Corriere dello Sport, Marie Claire, Esquire, Daily Mirror, Cyclisme, F1 Racing etc 

Volg de volgende stappen:
1. Schaf een Koninklijke Bibliotheek lidmaatschap aan voor 15 euro per jaar. 
2. Ga naar Pressdisplay, login met je KB-account en.....lezen maar. Zijn er meer dan 5 gebruikers, dan even wachten. Zie inleiding.
Begrijpt u het nog? Twitter. Deze mogelijkheid bestaat al heel lang en niet alleen via de Koninklijke Bibliotheek. Via veel regionale en plaatselijke bibliotheken is pressdisplay ea te raadplegen.

Naast deze bronnen heb je nu toegang tot 150 andere mieterse KB digitale bronnen. Daarbij nog meer kranten archieven.  
Op deze blog zijn nog…

Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen

Belangrijkste eerste tip: verplaats u altijd in een persoon of familie én in de tijd.
1. Google en andere zoekmachines
Gebruik in de Google zoekbalk verschillende beschikbare operators, zoals Site,Filetype, "" en * en misschien wel de meest interessante bij personen zoeken Around.  Daarnaast de andere producten van Google, zoals Google Afbeeldingen (zie ook nr 11), Google ScholarGoogle Plus (zie ook 3), Google Patents en Google Maps.

Andere goede zoekmachines zijn: Bing en Yahoo. Gebruik dus nooit alleen Google als zoekmachine.  Bijv voor China gebruik ik Baidu en voor Rusland Yandex.
Met zoekmachines kun je bijvoorbeeld discussiefora en forums (bv. vliegtuigspotters, bushcrafters,wijnliefhebbers en de Club van Suikerzakjesverzamelaars) vinden. Die zijn informatief. De informatie op deze fora komen meestal niet voor in zoekresultaten van zoekmachines (invisible web). Daarom is het altijd goed om te weten welke hobby's personen hebben of hebben gehad.
Termen zoals 'archi…

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname, Nederlands-Indië, Zuid…