Doorgaan naar hoofdcontent

Een hondenhuwelijk

Maanden geleden had Beatrice de uitnodigingen per bode laten bezorgen bij haar Parijse high society vrienden. Het moest een geslaagd feest worden. Dat kon niet gezegd worden van haar eigen huwelijk met Maurice Ephrussi. Ze waren in 1883 getrouwd. Een verbintenis in de kringen van de rijken der aarde. 
Zij was een boorling van de bankier Alphonse James de Rothschild. De beroemdste en lekkerste wijnen kwamen uit zijn wijngaarden. Haar moeder was de nicht van haar vader, Leonara de Rothschild. 
Maurice kwam uit Odessa. Zoon van een handelaar in tarwe, die later de bank Ephrussi & Co oprichtte.  Daar kwam Maurice als bankier te werken. Veel aanwezig was hij niet bij de bank. Zijn grote passie waren paarden. In Bazoches-au-Houlme had hij een grote paardenfokkerij, met welluidende naam Haras du Gazon. Hij sloeg geen paardenrace over.
  
Beatrice was, zoals altijd, gekleed in een blauwe robe, met linten van dezelfde kleur. Ze was net terug van een bezoek aan een expositie. Haar eigen kunstcollecties was nu al imposant. Die kunstliefde had ze van haar vader. Het huis stond vol sculpturen, schilderijen, zeldzaam porselein en antiek meubilair. Het bracht kleur in het saaie leven met Maurice dat nu al drie jaren duurde. Drie lange jaren. Liefde was er eigenlijk nooit geweest tussen hun. Vandaag zou dat anders zijn. 
De kunstcollectie was door bedienden voorzichtig aan de kant gezet. Er mocht niets mis gaan op deze heugelijke dag. Beatrice controleerde of de bediening haar opdrachten goed hadden uitgevoerd. Ze konden soms zo slordig zijn.  Lag het trouwregister klaar? Het kleed van zwart laken ? De kroon van oranjebloesem? Het leek allemaal prima in orde. Wat haar betreft kon het beginnen. Maurice had het allemaal maar onzin gevonden. Aan zijn mening had ze het lak. 

De eerste gasten werden binnen gelaten. Madame Auberon in een rose satijnen rok overdekt met een wolk van gaas. Haar kapsel was een soort bloemenmandje van blauw satijn, waarbij de haren los hingen. 
Madame Savary had een gebloemde hoepelrok, met daarboven een zwart zijden manteltje. Op haar hoofd een driekant hoedje uit de tijd van Louis XVI. 
Madame Legoux zag er uit als een zigeunerin. Een rood satijnen rok met zwart satijnen écharpe. Ze droeg een met sterren bedekte foulard.
Henri Baignières was geheel in het wit. Zijn haar was gepoederd. 
Een voor een werden ze allemaal binnen gelaten. De tafels in de salon moesten zelfs worden verplaatst om iedereen plaats te bieden. Beatrice had het wel een beetje verwacht. Zo'n uitnodiging kon niemand afslaan. Dit moest een onvergetelijke gebeurtenis worden. 

De pianist begon een nocturne van Chopin te spelen. Het rumoer in de kamer verstomde. 
Twee bedienden in livreien deden de schuifdeuren open. Als eerste kwam de hond van haar vader binnen. De stoere reu droeg het zwarte laken. Daarna kwam de hond van Beatrice. Deze was in wit satijn, versierd met prachtig Brussels kant. Op de kop van het dier was een sluier vastgemaakt met een kroon van oranjebloesem. De honden van de vrienden deden dienst als bruidsknechten, bruid juffers en getuigen.  Allen waren in zijden, fluweel of  brokaat  gekleed, zoals gevraagd op de uitnodiging. Een verzoek van een Ephrussie de Rothschild kon je niet weigeren.
Na een korte plechtigheid, waarbij de hond van Henri Baignières de rol van burgemeester speelde, die het zogenaamd het huwelijk bestendigde conform de wet, tekende de baasjes van de bruidegom, bruid en getuigen het register.
Na afloop waren er liflafjes, en natuurlijk de beste wijn uit de Rothschild gaarden. 

De gebeurtenis zou alle kranten en tijdschriften in de wereld halen. Beatrice en Maurice gingen in 1904 scheiden. Hij hield niet alleen van paarden.


Bron: De Maasbode 1886


Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname, Nederlands-Indië, Zuid…

Duitsland: bronnen voor het zoeken naar je roots

Update: 17 april 2019
Bijna 80 miljoen records uit de parochieboeken (DTB) van de Lutherse kerk Duitsland zijn afgelopen week online gezet op de site FamilySearch. Niet alle records zijn geïndexeerd. Selectie van de geïndexeerde Duitse doop, trouw, en begraaf records op FamilySearch zijn:
DTB Lutherse kerk 1500-1971Geboorten 1588 - 1898Trouwen 1558 - 1929Begraven/overlijden 1582 -1958NB Toegang tot alleonline records Duitsland kunt u HIER vinden.De belangrijkste sites voor stamboom onderzoek Duitsland op een rijtje:
Archion Database kerkboeken Evangelische kerk, misschien wel de belangrijkste toegang tot DTB boeken Duitsland, maar voor raadplegen moet u fors betalen.Ahnenforschung een portaal dat toegang geeft tot verschillende online databasesAhnelotseCompGen meeste bekende en beste genealogische website Duitsland. Heeft al heel wat zoektochten voor me opgelost.Duitsland Genealogisch Internet Portaal (Wiki)GenealogieDomein. Bronnen Duitse grenssteden, zoals Anholt, Barlo, Bimmen, Bocholt…

Nederland: bronnen voor het zoeken naar je roots

Update 17 april 2019 WIEWASWIE is de belangrijkste Nederlandse website met bronnen voor genealogisch onderzoek.Schaf een account aan, want dat maakt het zoeken makkelijker. Let op: gegevens altijd controleren aan de hand van de originele akten, dat kan vaak op de site zelf of via Familysearch: 
Toegang tot de Nederlandse bronnen op site FamilySearch (mormonen). Altijd eerst inloggen bijFamilySearch [account is gratis]

Let op: meestal moet je F5 knop of opnieuw op onderstaande links klikken om overzicht plaatsen per provincie te verkrijgen. Foutje van mormonen, waardoor pagina's met plaatsen niet altijd goed laden.
Klik dus 1x op onderstaande links (familysearch pagina zal nu verschijnen), maar u moet daarna nog een keer op onderstaande opties klikken, dan zal de familysearch pagina met de plaatsen per provincie pas goed openen. Zie afbeelding.

NB Alle beschikbare bronnen Nederland  bv bevolkingsregisters (Bev) en stamboeken militairen kunt u HIER vinden *)
Drenthe           :  DTB (kerk…