Doorgaan naar hoofdcontent

Lijst webarchieven in de wereld, want weg is meestal niet weg op het Internet

De belangrijkste webarchieven op een rijtje. Weg is (meestal) niet weg op het Internet.
 1.  Wayback Machine Internet Archive. De belangrijkste. 
 2.  Een backup (gedeelte) van de onder 1 genoemde WayBack Machine is terug te vinden bij de New Library Archive of Alexandria (Egypte)
 3. Archiefweb.eu websites van Nederlandse gemeenten moeten conform Archiefwet worden gearchiveerd, Veel gemeenten doen dat via Archiefweb.Eu
 4. Time Travel een tool. Find Mementos in Internet Archive, Archive-It, British Library, archive.today, GitHub en nog veel meer.
 5. Icelandic Web Archive. Sites IJsland sinds 2004
 6. Web Archiving Project (WARP), Japan. 
 7. Occasio Digital Social History Archive(externe link)collection of newsgroup messages on social, political and ecological issues distributed on the internet 2,300,000 messages from 2,300 newsgroups dating from 1986-2002 [tijdelijk offline?]
 8. Archipol, websites politieke partij, politici etc in Nederland. Account op aanvraag.
 9. Nationaal Register Webarchieven. ca. 2018-19 online
 10. Cache functie van Google: klik op kleine pijltje achter de URL in de Google resultaten> In Cache
 11. Cache functie in BING: klik op kleine pijltje achter de URL in de Bing resultaten> Pagina in cache.
 12. Cache functie in Yahoo: klik op kleine pijltje achter de URL in de Yahoo resultaten> Cached
 13. Europese Unie: The Historical Archives pilots archiving of EU Institutions websites
 14. Archive-IT The leading web archiving service for collecting and accessing cultural heritage on the web
 15. Web@archive Oostenrijk 
 16. Webarchief stad Antwerpen
 17. Web-Archive Deutscher Bundestag: Duitse Bondsdag vanaf 2005
 18. Portuguese Web Archive,  Portugal.
 19. UK Web Archive,  Verenigd Koninkrijk 
 20. UK Government Web Archive, Verenigd Koninkrijk
 21. Human Rights Webarchive  Columbia University vanaf 2008, uit alle landen van de wereld.
 22. Webarchiev, Tsjechië
 23. Netarkivet:  Denemarken 
 24. KB-webarchief Nederland. Te raadplegen in de studiezaal van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. Ook de Nationale Bibliotheek van Duitsland [Deutschen Nationalbibliothek]  heeft een webarchief dat alleen in de studiezaal te raadplegen is.
 25. Het Utrechts Archief: websites provincie en stad Utrecht.
 26. Webarchief GroningenVerzameling websites van Groningse organisaties, bedrijven en personen en over Groningse onderwerpen.
 27. Beeld en Geluid  webarchief voor Publieke Omroepen. Nog zeer beperkt. Pilot versie.
 28. Op de site Archive-It.  The leading web archiving servicefor collecting and accessingcultural heritage on the web
 29. NLI webarchive: Nationale Bibliotheek Ierland
 30. Russian Govt Edits: welke veranderingen worden er aangebracht door Rusland in Wikipedia
 31. Politwoops , Nederland is hier mee begonnen: welke Twitter berichten worden weggehaald door politici. Andere landen hebben vergelijkbare sites, zijn veelal te vinden als je op Politwoops onderaan de optie Andere Landen kiest
 32. Cache Pages en View Caches Pages.  Kunnen handig tooltjes zijn. Naast Google, ook Coral, Yahoo, Bing, Gigablast, Website etc.
 33. New Zealand web archive, Nieuw Zeeland
 34. Pandora, webarchief Australië
 35. Human Rights Web Archive,  The Columbia University 
 36. Web Archiving Service, Vreemde eend van California Figital Library
 37. World Bank websites web archives
 38. Living Web Archives site over technieken die gebruikt worden bij webarchivering. Inclusief verwijzingen naar (nieuwe) online webarchieven.
 39. Library's of Congress Web Archives: selectie van sites uit heel de wereld.
 40. Nortwestern University Web Archives
 41. OverheidEdits    Twitter-bot waarschuwt al de Nederlandse overheid anoniem Wikipedia-artikelen wijzigt.
 42. Nationaal Archief van de Emiraten: komen binnenkort met een webarchief van de websites overheden. 
 43. ARC is the largest popular music collection in the world  Nu ook met Wayback archief functie
 44. De Nationale Bibliotheek van Frankrijk   is bezig met het archiveren van Franse websites. Deze database staat nog niet online, maar is al wel in meer dan 25 Franse bibliotheken te raadplegen. Het Nationaal Archief voor Audiovisuele archieven (INA) is bezige websites mbt Radio en TV aan hetarchiveren.
 45. Proni web archive: websites Noord-Ierland, zie toelichting
 46. Web Archive Singapore 
 47. Croatian Web Archive Kroatie 
 48. Enterprise Web Archiving [Iterasi], commerciële webarchivering sites/sociale media
 49. CyberCemetry: archive of US government website, that have ceased operation
 50. DACHS:The Digital Archive for Chinese Studies archiveren en toegankelijk maken van internetbronnen die relevant zijn voor Chinese Studies.
 51. Common Crawl:  archieven van open data websites
 52. TwinNL: archieven van Twitterberichten. Zie ook TweetSave
 53. Slim zoeken......er is nog veel meer. Gebruik bijvoorbeeld woorden als webarchive, cache, webarchief, archive bot,  etc.   Verder is er betaalbare software om bijv. weggehaalde berichten, zoals tweets te achterhalen. Aardig bijvoorbeeld is Archive.Today (je persoonlijke Wayback Machine) en het werk van Archiveteam, in Nederland bekend van het veiligstellen van het Hyves archief
©erichennekam update 20 februari 2019Populaire posts van deze blog

Een hondenhuwelijk

Maanden geleden had Beatrice de uitnodigingen per bode laten bezorgen bij haar Parijse high society vrienden. Het moest een geslaagd feest worden. Dat kon niet gezegd worden van haar eigen huwelijk met Maurice Ephrussi. Ze waren in 1883 getrouwd. Een verbintenis in de kringen van de rijken der aarde. 
Zij was een boorling van de bankier Alphonse James de Rothschild. De beroemdste en lekkerste wijnen kwamen uit zijn wijngaarden. Haar moeder was de nicht van haar vader, Leonara de Rothschild. 
Maurice kwam uit Odessa. Zoon van een handelaar in tarwe, die later de bank Ephrussi & Co oprichtte.  Daar kwam Maurice als bankier te werken. Veel aanwezig was hij niet bij de bank. Zijn grote passie waren paarden. In Bazoches-au-Houlme had hij een grote paardenfokkerij, met welluidende naam Haras du Gazon. Hij sloeg geen paardenrace over.

Beatrice was, zoals altijd, gekleed in een blauwe robe, met linten van dezelfde kleur. Ze was net terug van een bezoek aan een expositie. Haar eigen kunstcoll…

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname, Nederlands-Indië, Zuid…

Was mijn familie fout/goed in de Tweede Wereldoorlog?

"Was mijn overleden (groot-)vader en/of (groot-) moeder  fout in de Tweede Wereldoorlog? En hoe en/of waar kan ik daar meer informatie over opvragen? " 
Met fout wordt dan meestal bedoeld of ze NSB-ers waren, of de vijand hadden geholpen (bv verraad), of in dienst waren getreden bij de Duitse of Italiaanse krijgsmacht. Het is echter niet zo zwart/wit als hier beschreven. In 2015 nog een onderzoek verricht voor een half-Duitse familie, waar grootouders aan moederszijde NSB-ers waren. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat ze mensen het leven hebben gered door ze uit handen van de Duitsers te houden. 20 april 2016 ben ik een nieuw onderzoek gestart, wat naar verwachting ruim 3 jaar gaat duren.

Afbeelding: 10 mei 1945
Er zijn zeer veel bronnen waar je die gegevens kunt vinden, oa bij het Nationaal Archief en het NIOD, maar ook bij de vele provinciale, regionale of gemeentearchieven. Centrale toegang tot die archieven is de portaal site: Netwerk Oorlogsbronnen.

Zoek je buiten Neder…