In 2014 vroeg ik aan studenten journalistiek in Utrecht: "Waar is bovenstaande digitale foto van een madeliefje in het gras genomen, en wanneer is deze foto gemaakt?". Ze keken me aan alsof ze het in Keulen hoorde donderen. "Dat kan toch overal zijn" was de meest voorkomende reactie.
In veel digitale foto's worden, evenals bij digitale files, zoals Microsoft, Word, Excel en Access en Gmail, metadata opgeslagen. Gegevens over het apparaat waar de foto mee is genomen, de plaats (geodata: coördinaten), de computer waarmee een file is gemaakt etc. Digitale foto's op het Internet bevatten dus vaak meer informatie dan u denkt.
Met de metadata heb ik al van heel wat personen hun verblijfplaats kunnen achterhalen. Zoeken met foto's kan, zonder één geschreven woord te gebruiken. Bijvoorbeeld met Baidu Image, Bing Image (gebruik 2de icoontje in zoekbalk, met het 1e icoontje kun je met geluid zoeken), Image Raider, TinEye , Google Reverse Image Search (de bekendste), Sogou Image search (uit China, daar de 2de zoekmachine, verrassend goed).
In het portal HostingChecker kun in één run bij verschillende site 'Reverse Image Search 'zoekopdrachten laten uitvoeren. En ze geven ook nog allerlei andere tips.
De beste reverse image zoeker is die van Yandex en PimEyes. Deze laatste richt zich vooral op het herkennen van gezichten. Gebruik deze bijvoorbeeld als je met de profielfoto's van sociale media accounts (zie afb) zoekt. Werkt niet met mijn Twitter profielfoto. 😅 PimEyes is gratis (met een account, max 10 keer p.d. zoeken)
Zoeken met profiel foto van minister Sigrid Kaag in PimEyes |
Als je een foto hebt geuploaded voor Reverse Image Search in Google Afbeeldingen verander dan de door Google gegeneerde tekst eventueel in de zoekbalk bijvoorbeeld als alleen resultaten uit bepaalde landen wilt hebben:
Wijzig Prins Bernhard in site:fr |
Je krijgt dan alle Franse sites waar deze foto op staat. Uiteraard kun je ook de tekst wijzigen bijv. in Prince Lippe |
- Aliprice een app voor Google chrome browser. Een handig hulpmiddel om de productbron op Alibaba.com, 1688.com en taobao.com te vinden aan de hand van foto's. Alibaba, de grootste online winkel ter wereld, heeft zelf ook zo'n Image Search applicatie.
- Amazon Rekognition. Och, je dacht bij Amazon kan ik alleen online boodschappen doen. Ze doen ook aan beeld- en videoanalyse.
- Clarifai Gratis is de demo. Professioneel zoeken. Beelden gebruiken om andere beelden te zoeken.
- Etools, een metadata zoekmachine uit Zwitserland
- ExifTool Tag Names all tags recognized by ExifTool.
- Flickr search Deze 'beeldbank' heeft me al vaak geholpen. Gebruik rechtsboven de optie Advanced. Door gebruik te maken van de data opties heb ik al een paar mensen die op een bepaalde plaats in Italië waren bij het Comomeer terug gevonden. Zoeken naar video kan ook.
- Geo Search tool YouTube niet alleen foto's hebben metadata.
- Getty Image search voor zoeken naar stock foto's ideaal, maar ook om de herkomst van beeldmerken die je foto's ziet terug te vinden. Je kunt ook het nog commerciëler Shutterstock gebruiken.
- Google Cloud Vison API kan er veel over vertellen, maar wordt deze blog drie keer zo lang. Lees zelf de mogelijkheden.
- Google shopper. Een Android app om de prijzen van je boodschappen te analyseren aan de hand van een foto.
- IBM Image Detection. Dan ben je echt wel een profi als je deze tool gaat gebruiken. Bij Watson Visual Recognition hangt wel een prijskaartje.
- IQDB zoeken met plaatjes en foto's op specifieke websites kunst, manga, wallpaper. Strip zoeker dus
- Jeffrey's Exif viewer. Welke metadata zitten er achter een digitale foto.
- Online OCR Haal teksten uit beeld (JPG, BMP, TIFF, GIF) en bestanden (PDF). Gratis
- PhotoMe Duits degelijk. Metadata van een foto achterhalen.
- Picsearch Vreemde zoekmachine, die soms verrassende resultaten geeft. Gebruik de Advanced search option met filter
- Pinterest Visual search tool Pinterest account nodig. Rechtsonder zit icoontje om met beeld te zoeken.
- Reddit in je Reverse Image zoekstring zetten en je krijgt de foto van heel veel nieuws websites bv site:redddit.com
- Stolen Camera Finder Zoek met metadata in een foto of je serienummer van een camera etc
- SunCalc zijn schaduwen op foto's echt of niet. (tool) Is Photoshop toegepast?
- Talkwalker Je ziet een logo en denkt "van welke bedrijf is dat het logo?"
- Trace.moe Ik zeg niets. Test zelf. Is wel erg fijn voor liefhebbers van strips.
- Waarneming Heel veel Nederlanders hebben hier een account. Upload een foto van een beest, bloem etc en je krijgt als resultaat welke dier of bloem het is en ook waar het meer is gezien in Nederland. Laatst nog gebruikt toen ik dacht dat ik boktor in huis had. Foto gemaakt van het insect, bleek het volledig onschuldig te zijn. Met de Franse PlantNet app kun je op Apple IOS of Android telefoon snel planten detecteren. Ze beschikken over de grootste plantendatabase ter wereld.
- Who posted what? Met deze door research Henk van Ess ontwikkelde site kun je achterhalen wie welke foto's plaatste op Instagram en Facebook. Je moet daar wel een Facebook account of Instagram account voor hebben.
- Yahoo Image search Simpel zoeken naar beeldmateriaal