Doorgaan naar hoofdcontent

Zoeken met foto's, dateren of de herkomst achterhalen. Wie, wat en wanneer van foto's?

Aan studenten journalistiek vroeg ik: "Waar is deze digitale foto van een madeliefje in het gras genomen, en wanneer is deze foto gemaakt?". Ze keken me aan alsof ze het in Keulen hoorde donderen. "Dat kan toch overal zijn" was de meest voorkomende reactie. 

In veel digitale foto's worden, evenals bij digitale files, zoals  Microsoft, Word, Excel en Access en Gmail, zijn  metadata opgeslagen. Gegevens over het apparaat waar de foto mee is genomen, de plaats (geodata: coördinaten), de pc of fototoestel waarmee een file is gemaakt etc. Digitale foto's op het Internet bevatten dus vaak meer informatie dan u denkt.

Met de metadata heb ik al van heel wat personen/files de verplaats/oorsprong kunnen achterhalen.  Voorbeeld

In de database met 22.500 persoonsdossiers (deels met foto, zie voorbeeld) van Nederlandse krijgsgevangenen tijdens WOII heb ik de foto digitaal uitgeknipt en daarmee gaan zoeken. Gaf verrassend nieuw zoekresultaat.

Zoeken met foto's kan oook, zonder één geschreven woord te gebruiken. Bijvoorbeeld met Baidu Image, Bing Image (gebruik 2de icoontje in zoekbalk, met het 1e icoontje kun je met geluid zoeken), Image RaiderTinEye ,  Google Reverse Image Search (de bekendste), Sogou Image search (uit China, daar de 2de zoekmachine, verrassend goed).

In het portal HostingChecker kun in één run bij verschillende site 'Reverse Image Search 'zoekopdrachten laten uitvoeren. En ze geven ook nog allerlei andere tips.

De beste reverse image zoeker is die van Yandex en PimEyes.  Deze laatste richt zich vooral op het herkennen van gezichten. Gebruik deze bijvoorbeeld als je met de profielfoto's van sociale media accounts (zie afb) zoekt. Werkt niet met mijn Twitter profielfoto. 😅 PimEyes is gratis (met een account, max 10 keer p.d. zoeken, betaalde versie is beter)

Zoeken met profiel foto van minister Sigrid Kaag in PimEyes

Als je een foto hebt geuploaded voor Reverse Image Search in Google Afbeeldingen verander dan de door Google gegeneerde tekst eventueel in de zoekbalk bijvoorbeeld als alleen resultaten uit bepaalde landen wilt hebben:

Wijzig Prins Bernhard in site:fr

Je krijgt dan alle Franse sites waar deze foto op staat. 
Uiteraard kun je ook de tekst wijzigen bijv. in Prince Lippe

Deze mogelijkheid heb je niet bij Yandex Image, maar daar kun je wel snel met de optie Select crop area zoeken met een deel van een foto (zie afb.) en dat kan verrassende resultaten opleveren:

Ga je met een kleurenfoto zoeken en bevallen de resultaten je niet, zet de foto dan om naar zwart-wit of pak slechts een fragment of essentieel deel (bv een gezicht) van de foto. Ga het dan opnieuw proberen. Let op: de kleinste details zijn van belang als je personen of gebouwen op foto's wilt gaan achterhalen.  Logo's, schoenen, lettertypes, achtergrond, nummerplaten, etc.
Details, details, details. Elk detail op een foto kan belangrijk zijn.

Tip: gebruik reverse image zoeken ook om uit vinden waar gebouwen staan.  Wist je dat deze functie 'zoeken met de omgeving' tegenwoordig ook in Google Maps Android versie zit? 

Zet zeker de Google Lens app op je telefoon (IOS of Android), daarmee kun je zoeken naar afbeeldingen of delen van afdelingen, teksten en nog veel meer. Google Lens is sinds kort ook beschikbaar in de Chrome Browser.

Met een Exiftool  zijn de metadata te achterhalen die meestal in digitale foto's worden opgeslagen, zoals type camera, plaats, datum en tijd waar de foto is genomen etc. Zelf gebruik ik regelmatig de Exif Viewer , dat is een extensie in Google Chrome. Online kan het met bijvoorbeeld FotoForensics. Een foto hoef je alleen maar te uploaden of zoeken met de hyperlink. 
Bij Twitter, Facebook en ook bij Blogger (deze blog) wordt de metadata [vaak of deels] weggehaald.  Je kunt dan wel zoeken met de afbeelding. Ga binnen de Chrome browser maar met de muis op bovenstaande madelief foto staan en klik op je rechter muisknop. Kies nu afbeelding zoeken met Google. Resultaat:
Andere browsers hebben ook allerlei mogelijkheden (Extensions of plugins) om te zoeken met foto's, bijvoorbeeld Firefox add-ons.

Als je Google Foto's gebruikt voor de opslag van afbeeldingen, kun je op informatie klikken én wordt ook een klein deel van de metadata 'vertaald'. :


Hierboven heb ik de meest simpele methodes beschreven om de herkomst. metadata van digitale foto's te achterhalen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en tools, bijvoorbeeld:
 • Aliprice een app voor Google chrome browser.  Een handig hulpmiddel om de productbron op Alibaba.com, 1688.com en taobao.com te vinden aan de hand van foto's. Alibaba, de grootste online winkel ter wereld, heeft zelf ook zo'n Image Search applicatie.
 • Amazon Rekognition.  Och, je dacht bij Amazon kan ik alleen online boodschappen doen. Ze doen ook aan beeld- en videoanalyse.
 • Animeer je familiefoto's (gewoon geinig) of maak ze scherper met de Photo Enhancer en ga daarna zoeken.
 • Clarifai  Gratis is de demo.  Professioneel zoeken. Beelden gebruiken om andere beelden te zoeken.
 • Etools, een metadata zoekmachine uit Zwitserland
 • ExifTool Tag Names all tags recognized by ExifTool.
 • Flickr search Deze 'beeldbank' heeft me al vaak geholpen. Gebruik rechtsboven de optie Advanced.   Door gebruik te maken van de data opties heb ik al een paar mensen die op een bepaalde plaats in Italië waren bij het Comomeer terug gevonden. Zoeken naar video kan ook.
 • Geo Search tool YouTube niet alleen foto's hebben metadata.
 • Getty Image search voor zoeken naar stock foto's ideaal, maar ook om de herkomst van beeldmerken die je foto's ziet terug te vinden.  Je kunt ook het nog commerciëler Shutterstock gebruiken.
 • Google Cloud Vison API kan er veel over vertellen, maar wordt deze blog drie keer zo lang. Lees zelf de mogelijkheden.
 • Google shopper.   Een Android app om de prijzen van je boodschappen te analyseren aan de hand van een foto.
 • Google Streetview Ontdek zelf de ongekende mogelijkheden. [mijn foto's daar zijn al meer dan 12 miljoen keer bekeken  ;-)  ]
 • GraphicsAtlas tools om met name van oudere foto's de herkomst/datering te vinden. Site van het Image Permanence Institute (RIT)
 • IBM Image Detection. Dan ben je echt wel een profi als je deze tool gaat gebruiken. Bij Watson Visual Recognition hangt wel een prijskaartje.
 • IQDB zoeken met plaatjes en foto's op specifieke websites kunst, manga, wallpaper. Strip zoeker dus
 • Jeffrey's Exif viewer. Welke metadata zitten er achter een digitale foto.
 • Online OCR Haal teksten uit beeld (JPG, BMP, TIFF, GIF)   en bestanden (PDF). Gratis
 • PhotoMe Duits degelijk. Metadata van een foto achterhalen.
 • Picsearch Vreemde zoekmachine, die soms verrassende resultaten geeft. Gebruik de Advanced search option met filter
 • Pinterest Visual search tool Pinterest account nodig. Rechtsonder zit icoontje om met beeld te zoeken.
 • Reddit in je Reverse Image zoekstring zetten en je krijgt de  foto van heel veel nieuws websites bv    site:redddit.com
 • RKD database  Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie heeft meer dan 42000 fotografen opgenomen in hun database. Naast persoonsgegevens kun je zien waar men gewerkt heeft en welke jaren.
 • Sensity  foto's herkennen die door een computer zijn gegenereerd.
 • Stolen Camera Finder Zoek met metadata in een foto of je serienummer van een camera etc
 • SunCalc  zijn schaduwen op foto's echt of niet. (tool) Is Photoshop toegepast?
 • Talkwalker Je ziet een logo en denkt "van welke bedrijf is dat het logo?"
 • Trace.moe Ik zeg niets. Test zelf.  Is wel erg fijn voor liefhebbers van strips.
 • Twitter video downloader
 • Waarneming Heel veel Nederlanders hebben hier een account. Upload een foto van een beest, bloem etc en je krijgt als resultaat welke dier of bloem het is en ook waar het meer is gezien in Nederland.  Laatst nog gebruikt toen ik dacht dat ik boktor in huis had. Foto gemaakt van het insect, bleek het volledig onschuldig te zijn. Met de Franse PlantNet app kun je op Apple IOS of Android telefoon snel planten detecteren. Ze beschikken over de grootste plantendatabase ter wereld.
 • Whatsapp tool Zoek de profiel foto van een Whatsapp account aan de hand van een 06-nummer
 • Who posted what? Met deze door research Henk van Ess ontwikkelde site kun je achterhalen wie welke foto's plaatste op Instagram en Facebook. Je moet daar wel een Facebook account of Instagram account voor hebben.
 • Yahoo Image search   Simpel zoeken naar beeldmateriaal
Tip: Op (oude) foto's staan regelmatig namen van bedrijven (bv muurschilderingen), winkels en soms zelfs persoonsnamen.  Via krantenarchieven bv advertenties is er dan meer te vinden. Staan er oude auto's op de foto, dan zijn de eigenaren via de online historische kentekens databases terug te vinden. 


Dit zijn een hoop tips, maar nog lang niet alles. Heb er in mijn database nog wel 30. Maar die zijn heel specifiek. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar personen, beroepen, brands etc.

Eric Hennekam (te vinden op LinkedIn)
Onafhankelijk onderzoeker


Populaire posts van deze blog

Was mijn familie of een persoon fout/goed in de Tweede Wereldoorlog?

"Was mijn overleden (groot-)vader en/of (groot-) moeder  fout in de Tweede Wereldoorlog? Hoe en/of waar kan ik daar meer informatie over opvragen? "  Dit soort vragen krijg ik afgelopen 30 jaar vaak. Hieronder enkele tips om zelf onderzoek te verrichten.  Met fout wordt meestal bedoeld of ze NSB-ers waren, of de vijand hadden geholpen (bv verraad of collaboratie), of in dienst waren getreden bij de Duitse of Italiaanse krijgsmacht. Het is echter niet zo zwart/wit als hier beschreven. In 2015 nog een onderzoek verricht voor een half-Duitse familie, waar grootouders aan moederszijde NSB-ers waren. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat ze mensen het leven hebben gered door ze uit handen van de Duitsers te houden. Maar andersom heb ik ook meegemaakt:  het was erger dan men wist.  Daarom altijd goed onderzoek, voordat je conclusies gaat trekken. Daarnaast verplaats je in de (oorlogs-)tijd. Te vaak kijken we met een hedendaagse blik naar het verleden of we oordelen te snel.

Duitsland: online bronnen voor het zoeken naar personen, huizen, kaarten, foto's e.a.

Belangrijke sites voor zoeken naar personen  in Duitsland : Archion  Database kerkboeken Evangelische kerk, misschien wel de belangrijkste toegang tot DTB boeken Duitsland, maar voor raadplegen moet u soms betalen. Bijna 80 miljoen records uit de  parochieboeken (DTB)  van de Lutherse kerk Duitsland zijn afgelopen week online gezet op de site  FamilySearch .  Niet alle records zijn geïndexeerd.  Selectie van de geïndexeerde Duitse doop, trouw, en begraaf records op FamilySearch zijn: Een link die nog veel meer informatie geeft, en u kunt zoeken op alle plaatsen in de wereld, is  Explore Historical Images . DTB Lutherse kerk 1500-1971 Geboorten 1588 - 1898 Trouwen 1558 - 1929 Begraven/overlijden 1582 -1958   NB Toegang tot  alle   online records Duitsland kunt u  HIER  vinden of gebruik de snelle zoekoptie via de Catalogus . Alle plaatsen van het Duitse rijk (1871-1917) zijn te vinden in Meyers Orts- und Verkehrlexikon des Deutschen Reichs . PS pas in 1876 werd in heel D

Overzicht online (historische) adresboeken

Adresboeken kunnen een waardevolle bron zijn voor het zoeken naar personen óf om te kijken wie in jouw huis in het verleden woonachtig was óf welke beroepen uw voorouders hadden óf waar welk bedrijf zat.  Via Archieven.nl ,   Delpher   en Geneaknowhow zijn eveneens (de) adresboeken te vinden, ook uit  Nederlands-Indië en Suriname .   Hierbij zitten ook de adresboeken van ambtenaren of andere beroepsgroepen  Onder de lijst plaatsnamen enkele speciale algemene adresboeken of almanakken met veel adressen. Lees ook de bronnenblog: Gebouwen- en woononderzoek in Nederlan d Hou bij de adressen in de historische adresboeken al rekening met wijzing van straatnamen en huisnummers. Veel archiefdiensten hebben zgn concordantielijsten  om huidige locatie te achterhalen.  Tip: Combineer de gevonden namen met de online kerkboeken (vóór 1811) óf de Burgerlijke Stand óf het Bevolkingsregister [zie links onder] óf de online kranten.  Ook voor onderzoek in het buitenland maak ik regelmatig gebruik

Overzicht online krantenarchieven en familieadvertenties Internationaal

Na het Overzicht online krantenarchieven Nederland nu een geografisch overzicht van krantenarchieven buiten ons land. Omdat veel onderzoekers deze overzichten ook gebruiken voor het zoeken naar personen (inclusief genealogie) heb ik ook enkele databanken met familieadvertenties uit kranten opgenomen. Zelf combineer ik dit soort onderzoeken met zoeken in online begraafplaatsen , bijv. om sneller data te vinden. *). Wil je een goed overzicht van alle Internationale kranten digitalisatie projecten? Kijk dan op de site van de International Coalition on Newspapers . Ook enkele grote tijdschriften databanken zijn toegevoegd. Algemeen en gebieden -  Aufbau 1934-2000  Uitgeverij Duits Joodse club 1934-2004 in New York -  Caribbean Newspaper Digital Collection  oa Cuba en Haiti - East Asian Collection   - Elephind : a digitale newspaper collection search engine.  Indexed 199,820,058 items from 4,267 newspaper titles uit oa Australië, Japan, Mexico, Nieuw Zeeland en  vooral de Verenigde Staten

Online begraafplaatsen uit heel de wereld

Voor het zoeken naar personen kunnen de gegevens die te vinden zijn op onderstaande websites met begraafplaatsen van belang zijn. Ik gebruik deze bronnen bijna dagelijks, ook om nog levende personen te vinden.  De lijst is niet compleet . Gelukkig hebben we zoekmachines als  Bing ,   Baidu ,  Google  (gebruik altijd de versie van het land waarin de begraafplaats ligt die je zoekt) en  Yandex .  . € Euro-teken achter een link = (deels) betaaldatabase. Index vaak gratis. *) Toegangen van FamilySearch. Maak gratis account aan. Tip :  Combineer de gegevens die je gevonden hebt met de data uit online familieadvertenties uit online  krantenarchieven , Bidprentjes en rouwbrieven , notaris archieven en natuurlijk primaire bronnen, zoals  burgerlijke stand, persoonskaarten ( Nationaal Register Overledenen ), Verlieslijsten in krantenarchieven,  gezinskaarten, burgerlijke stand en/of kerkboeken. Algemeen - Airwar4045   World War II Allied Aircrashes in The Netherlands and North Sea

Bronnen voor online onderzoek gebouwen- en woononderzoek en bewoners

De belangstelling voor huizenonderzoek is laatste jaren erg toegenomen.  Hieronder een serie bronnen, tools en literatuur waarmee u heel veel informatie kunt verzamelen over de geschiedenis van een gebouw én zijn bewoners. Maar ook kunt u hiermee achterhalen waar criminelen actief waren of een (nu) bekende politicus problemen kreeg, welke bedrijven er in gebouwen actief waren, of in welke huizen prostitutie wordt bedreven.   Combineer altijd verschillende bronnen. Het is een selectie van de bronnen die ik afgelopen jaren heb gebruikt voor onderzoeken. Aanvullingen altijd welkom. Met onderstaande bronnen kunt hedendaagse en oude gegevens vinden over gebouwen Algemeen Laat ik beginnen met een interessant  hulpmiddel met onderzoekstips over oa het gebruik van het kadaster, notarisarchieven etc:   Broncommentaren 3: Bronnen betreffende de registratie van onroerend goed in de negentiende en twintigste eeuw  én  Broncommentaren 4: Bronnen betreffende de registratie van onroerend goed in Mid

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet + online familieberichten sites

Overzicht voor het online raadplegen van familieadvertenties en tijdschriften Archief Eemland : plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant. Archieven.nl : portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie  kranten . oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug. Brabants Historisch Informatie Centrum :  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant. Castricummer de ,  krant Castricum Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel : Heel veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc. Delftse Post Delpher  : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden ti