Doorgaan naar hoofdcontent

Zoeken met foto's, dateren of de herkomst achterhalen. Wie, wat en wanneer van foto's?

Aan studenten journalistiek vroeg ik: "Waar is deze digitale foto van een madeliefje in het gras genomen, en wanneer is deze foto gemaakt?". Ze keken me aan alsof ze het in Keulen hoorde donderen. "Dat kan toch overal zijn" was de meest voorkomende reactie. 

In veel digitale foto's worden, evenals bij digitale files, zoals  Microsoft, Word, Excel en Access en Gmail, zijn  metadata opgeslagen. Gegevens over het apparaat waar de foto mee is genomen, de plaats (geodata: coördinaten), de pc of fototoestel waarmee een file is gemaakt etc. Digitale foto's op het Internet bevatten dus vaak meer informatie dan u denkt.

Met de metadata heb ik al van heel wat personen/files de verplaats/oorsprong kunnen achterhalen.  Voorbeeld

In de database met 22.500 persoonsdossiers (deels met foto, zie voorbeeld) van Nederlandse krijgsgevangenen tijdens WOII heb ik de foto digitaal uitgeknipt en daarmee gaan zoeken. Gaf verrassend nieuw zoekresultaat.

Zoeken met foto's kan oook, zonder één geschreven woord te gebruiken. Bijvoorbeeld met Baidu Image, Bing Image (gebruik 2de icoontje in zoekbalk, met het 1e icoontje kun je met geluid zoeken), Image RaiderTinEye ,  Google Reverse Image Search (de bekendste), Sogou Image search (uit China, daar de 2de zoekmachine, verrassend goed).

In het portal HostingChecker kun in één run bij verschillende site 'Reverse Image Search 'zoekopdrachten laten uitvoeren. En ze geven ook nog allerlei andere tips.

De beste reverse image zoeker is die van Yandex , PimEyes en Karmadecay (= reverse image search tool for Reddit) .  Deze laatste richt zich vooral op het herkennen van gezichten. Gebruik deze bijvoorbeeld als je met de profielfoto's van sociale media accounts (zie afb) zoekt. Werkt niet met mijn Twitter profielfoto. 😅 PimEyes is gratis (met een account, max 10 keer p.d. zoeken, betaalde versie is beter)

Zoeken met profiel foto van minister Sigrid Kaag in PimEyes

Als je een foto hebt geuploaded voor Reverse Image Search in Google Afbeeldingen verander dan de door Google gegeneerde tekst eventueel in de zoekbalk bijvoorbeeld als alleen resultaten uit bepaalde landen wilt hebben:

Wijzig Prins Bernhard in site:fr

Je krijgt dan alle Franse sites waar deze foto op staat. 
Uiteraard kun je ook de tekst wijzigen bijv. in Prince Lippe

Deze mogelijkheid heb je niet bij Yandex Image, maar daar kun je wel snel met de optie Select crop area zoeken met een deel van een foto (zie afb.) en dat kan verrassende resultaten opleveren:

Ga je met een kleurenfoto zoeken en bevallen de resultaten je niet, zet de foto dan om naar zwart-wit of pak slechts een fragment of essentieel deel (bv een gezicht) van de foto. Ga het dan opnieuw proberen. Let op: de kleinste details zijn van belang als je personen of gebouwen op foto's wilt gaan achterhalen.  Logo's, schoenen, lettertypes, achtergrond, nummerplaten, etc.
Details, details, details. Elk detail op een foto kan belangrijk zijn.

Tip: gebruik reverse image zoeken ook om uit vinden waar gebouwen staan.  Wist je dat deze functie 'zoeken met de omgeving' tegenwoordig ook in Google Maps Android versie zit? 

Zet zeker de Google Lens app op je telefoon (IOS of Android), daarmee kun je zoeken naar afbeeldingen of delen van afdelingen, teksten en nog veel meer. Google Lens is sinds kort ook beschikbaar in de Chrome Browser.

Met een Exiftool  zijn de metadata te achterhalen die meestal in digitale foto's worden opgeslagen, zoals type camera, plaats, datum en tijd waar de foto is genomen etc. Zelf gebruik ik regelmatig de Exif Viewer , dat is een extensie in Google Chrome. Online kan het met bijvoorbeeld FotoForensics. Een foto hoef je alleen maar te uploaden of zoeken met de hyperlink. 
Bij Twitter, Facebook en ook bij Blogger (deze blog) wordt de metadata [vaak of deels] weggehaald.  Je kunt dan wel zoeken met de afbeelding. Ga binnen de Chrome browser maar met de muis op bovenstaande madelief foto staan en klik op je rechter muisknop. Kies nu afbeelding zoeken met Google. Resultaat:
Andere browsers hebben ook allerlei mogelijkheden (Extensions of plugins) om te zoeken met foto's, bijvoorbeeld Firefox add-ons.

Als je Google Foto's gebruikt voor de opslag van afbeeldingen, kun je op informatie klikken én wordt ook een klein deel van de metadata 'vertaald'. :


Hierboven heb ik de meest simpele methodes beschreven om de herkomst. metadata van digitale foto's te achterhalen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en tools, bijvoorbeeld:
 • Aliprice een app voor Google chrome browser.  Een handig hulpmiddel om de productbron op Alibaba.com, 1688.com en taobao.com te vinden aan de hand van foto's. Alibaba, de grootste online winkel ter wereld, heeft zelf ook zo'n Image Search applicatie.
 • Amazon Rekognition.  Och, je dacht bij Amazon kan ik alleen online boodschappen doen. Ze doen ook aan beeld- en videoanalyse.
 • Animeer je familiefoto's (gewoon geinig) of maak ze scherper met de Photo Enhancer en ga daarna zoeken.
 • Clarifai  Gratis is de demo.  Professioneel zoeken. Beelden gebruiken om andere beelden te zoeken.
 • Etools, een metadata zoekmachine uit Zwitserland
 • ExifTool Tag Names all tags recognized by ExifTool.
 • Flickr search Deze 'beeldbank' heeft me al vaak geholpen. Gebruik rechtsboven de optie Advanced.   Door gebruik te maken van de data opties heb ik al een paar mensen die op een bepaalde plaats in Italië waren bij het Comomeer terug gevonden. Zoeken naar video kan ook.
 • FindClone.ru reverse image/facial recognition Inloggen, Gezichtsherkenning. Russische site
 • Geo Search tool YouTube niet alleen foto's hebben metadata.
 • Getty Image search voor zoeken naar stock foto's ideaal, maar ook om de herkomst van beeldmerken die je foto's ziet terug te vinden.  Je kunt ook het nog commerciëler Shutterstock gebruiken.
 • Google Cloud Vison API kan er veel over vertellen, maar wordt deze blog drie keer zo lang. Lees zelf de mogelijkheden.
 • Google shopper.   Een Android app om de prijzen van je boodschappen te analyseren aan de hand van een foto.
 • Google Streetview Ontdek zelf de ongekende mogelijkheden. [mijn foto's daar zijn al meer dan 12 miljoen keer bekeken  ;-)  ]
 • GraphicsAtlas tools om met name van oudere foto's de herkomst/datering te vinden. Site van het Image Permanence Institute (RIT)
 • IBM Image Detection. Dan ben je echt wel een profi als je deze tool gaat gebruiken. Bij Watson Visual Recognition hangt wel een prijskaartje.
 • IQDB zoeken met plaatjes en foto's op specifieke websites kunst, manga, wallpaper. Strip zoeker dus
 • Jeffrey's Exif viewer. Welke metadata zitten er achter een digitale foto.
 • Online OCR Haal teksten uit beeld (JPG, BMP, TIFF, GIF)   en bestanden (PDF). Gratis. Is gelijk aan New Online OCR Tool (to take an image and convert characters to text)
 • PhotoMe Duits degelijk. Metadata van een foto achterhalen.
 • Picsearch Vreemde zoekmachine, die soms verrassende resultaten geeft. Gebruik de Advanced search option met filter
 • Pinterest Visual search tool Pinterest account nodig. Rechtsonder zit icoontje om met beeld te zoeken.
 • Reddit in je Reverse Image zoekstring zetten en je krijgt de  foto van heel veel nieuws websites bv    site:redddit.com
 • Remove bg Remove Image Background.  Haal de achtergrond bij een foto weg. Gratis
 • RKD database  Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie heeft meer dan 42000 fotografen opgenomen in hun database. Naast persoonsgegevens kun je zien waar men gewerkt heeft en welke jaren.
 • Sensity  foto's herkennen die door een computer zijn gegenereerd.
 • Stolen Camera Finder Zoek met metadata in een foto of je serienummer van een camera etc
 • SunCalc  zijn schaduwen op foto's echt of niet. (tool) Is Photoshop toegepast?
 • Talkwalker Je ziet een logo en denkt "van welke bedrijf is dat het logo?"
 • Trace.moe Ik zeg niets. Test zelf.  Is wel erg fijn voor liefhebbers van strips.
 • Twitter video downloader
 • Waarneming Heel veel Nederlanders hebben hier een account. Upload een foto van een beest, bloem etc en je krijgt als resultaat welke dier of bloem het is en ook waar het meer is gezien in Nederland.  Laatst nog gebruikt toen ik dacht dat ik boktor in huis had. Foto gemaakt van het insect, bleek het volledig onschuldig te zijn. Met de Franse PlantNet app kun je op Apple IOS of Android telefoon snel planten detecteren. Ze beschikken over de grootste plantendatabase ter wereld.
 • Whatsapp tool Zoek de profiel foto van een Whatsapp account aan de hand van een 06-nummer
 • Who posted what? Met deze door research Henk van Ess ontwikkelde site kun je achterhalen wie welke foto's plaatste op Instagram en Facebook. Je moet daar wel een Facebook account of Instagram account voor hebben.
 • Yahoo Image search   Simpel zoeken naar beeldmateriaal
Tip: Op (oude) foto's staan regelmatig namen van bedrijven (bv muurschilderingen), winkels en soms zelfs persoonsnamen.  Via krantenarchieven bv advertenties is er dan meer te vinden. Staan er oude auto's op de foto, dan zijn de eigenaren via de online historische kentekens databases terug te vinden. 


Dit zijn een hoop tips, maar nog lang niet alles. Heb er in mijn database nog wel 30. Maar die zijn heel specifiek. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar personen, beroepen, brands etc.

Eric Hennekam (te vinden op LinkedIn)
Onafhankelijk onderzoeker


Populaire posts van deze blog

Was mijn familie of een persoon fout/goed in de Tweede Wereldoorlog? Waar verbleven ze 1940-1945?

"Was mijn overleden (groot-)vader en/of (groot-) moeder  fout in de Tweede Wereldoorlog? Hoe en/of waar kan ik daar meer informatie over opvragen? "  Dit soort vragen krijg ik afgelopen 30 jaar vaak. Hieronder enkele tips om zelf onderzoek te verrichten.  Met fout wordt meestal bedoeld of ze NSB-ers waren, of de vijand hadden geholpen (bv verraad of collaboratie), of in dienst waren getreden bij de Duitse of Italiaanse krijgsmacht. Het is echter niet zo zwart/wit als hier beschreven. In 2015 nog een onderzoek verricht voor een half-Duitse familie, waar grootouders aan moederszijde NSB-ers waren. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat ze mensen het leven hebben gered door ze uit handen van de Duitsers te houden. Maar andersom heb ik ook meegemaakt:  het was erger dan men wist.  Daarom altijd goed onderzoek, voordat je conclusies gaat trekken. Daarnaast verplaats je in de (oorlogs-)tijd. Te vaak kijken we met een hedendaagse blik naar het verleden of we oordelen te snel. 

Duitsland: online bronnen voor het zoeken naar personen, huizen, kaarten, foto's e.a.

Academiegebouw Universiteit en Schloss Heidelberg. Foto: Eric Hennekam 2021 Belangrijke sites bronnen Duitsland : Ahnenforschung  een portaal dat toegang geeft tot verschillende online databases Ahnelotse   Album Studiosorum (1386-1936) studentenalmanak Universiteit van Heidelberg Alle Limburgers  provincie Limburg en aangrenzende plaatsen in Belgie en Duitsland. Archion  Database kerkboeken Evangelische kerk, misschien wel de belangrijkste toegang tot DTB boeken Duitsland, maar voor raadplegen moet u soms betalen. FamilySearch . Bijna 100 miljoen records uit de parochieboeken (DTB) van de Lutherse kerk Duitsland.  Niet alle records zijn geïndexeerd.  Selectie van de geïndexeerde Duitse doop, trouw, en begraaf records op FamilySearch zijn:  Een link die nog veel meer informatie geeft, en u kunt zoeken op alle plaatsen in de wereld, is  Explore Historical Images . NB Toegang tot  alle   online records Duitsland kunt u  HIER  vinden of gebruik de  snelle zoekoptie  via de  Catalogu

Online begraafplaatsen uit heel de wereld

Voor het zoeken naar personen kunnen de gegevens die te vinden zijn op onderstaande websites met begraafplaatsen van belang zijn.  De lijst is nog niet compleet . Gelukkig hebben we zoekmachines als  Bing ,   Baidu ,  Google  (gebruik altijd de versie van het land waarin de begraafplaats ligt die je zoekt) en  Yandex .  . € Euro-teken achter een link = (deels) betaaldatabase. Index vaak gratis. *) Toegangen van FamilySearch. Maak gratis account aan. Tip :  Combineer de gegevens die je gevonden hebt met de data uit online familieadvertenties uit online  krantenarchieven , Bidprentjes en rouwbrieven , notaris archieven en natuurlijk primaire bronnen, zoals  burgerlijke stand, persoonskaarten ( Nationaal Register Overledenen ), Verlieslijsten in krantenarchieven,  gezinskaarten, burgerlijke stand en/of kerkboeken. Algemeen - Airwar4045   World War II Allied Aircrashes in The Netherlands and North Sea. Informatie over meer dan 1400 vliegtuigen en 6610 bemanningsleden Tweede W

België (en Frankrijk): online bronnen

Inleiding Hier onder een serie bronnen en tips voor het zoeken naar personen (genealogie), bedrijven, Eerste en Tweede Wereldoorlog en andere zaken uit België en deels uit Frankrijk. Belangrijkste toegang tot Belgische genealogische en andere bronnen is te vinden op de site van het  Rijksarchief in België . Voor raadplegen van de   burgerlijke stand    en   parochieregisters  (DTB) heb je een gratis account nodig.  Voor bronnen Frankrijk kun je altijd starten op de site van het Archives Nationales France . Bronnen voor uw onderzoek (er is nog veel meer, dit is slechts een kleine selectie uit mijn database): Abraham databank : catalogus voor Belgische kranten. Voor veel meer krantenarchieven België (en andere landen) ga naar blog Krantenarchieven Internationaal  [ deze blog is in opbouw) Adresboeken Ratinckx (1838-1890). Dit zijn de voorlopers van de telefoonboeken tussen 1838 en 1967 gepubliceerd door drukkerij Ratinckx.  Directe link. Adresboeken Frankrijk Zoek bijv met Adresse

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet + online familieberichten sites

Overzicht voor het online raadplegen van familieadvertenties en tijdschriften Archief Eemland : plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant. Archieven.nl : portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie  kranten . oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug. Brabants Historisch Informatie Centrum :  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant. Castricummer de ,  krant Castricum Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel : Heel veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc. Delftse Post Delpher  : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden ti

Nederland: bronnen voor het zoeken naar je roots

WIEWASWIE   is de b elangrijkste Nederlandse website met bronnen voor genealogisch onderzoek. Schaf een voordelig account aan, want dat maakt het zoeken makkelijker. Bij het zoeken naar personen moet je altijd rekening houden met varianten in de schrijfwijze van voor- en achternamen.  De twee databanken achternamen en voornamen zijn daarbij handig. Ze geven aan waar namen geografisch veel voorkomen. Let op: gegevens altijd controleren aan de hand van de originele akten, dat kan vaak op de site zelf of via Familysearch (Amerikaanse website van de mormonen).   Hoe krijg je toegang tot de miljoenen bronnen op site  FamilySearch ? Altijd eerst  inloggen bij FamilySearch  [account aanmaken is gratis]. Zoeken gaat het snelst (geografisch of op bron) via de catalogus . Kies links in menu bij Availability optie: online. Kies voor de kerkboeken (dtb) a) church books of soms staan ze onder: b)  registers van de burgerlijke administratie, Zie daarna de verschillende links naar

Nederlands-Indië / Indonesië: Bronnen voor online onderzoek

Aardrijkskundig Woordenboek  Van der Aa .  Niet alleen Nederland, maar ook plaatsen Nederlands-Indië zijn te vinden in dit standaardwerk. Aceh books:  full-text database  Atjeh. Adresboek Bandung 1941 (PDF) Almanak en naamregister van Nederlandsch-Indie 1817-1864; Regerings-Almanak voor Nederlandsch-Indie 1865-1883 en 1884-1912  Allemaal te vinden op website van de  Staatsbibliotheek Berlijn Adresboek Nederlands-Indische handel , 1916 Adresboek der Residentie Oostkust van Sumatra  1912 Algemeen adresboek van Nederland en Nederlandsch-Indië 1918 (ten dienste van handel, nijverheid, landbouw en verkeer. Ambtenaren in Nederlands-Indië : indexen stamboeken, pensioenregisters (zie ook onder) en Stamkaarten. Archive.org . Eindeloos veel bronnen. Gebruik verschillende zoektermen. Balinese Narrative Drawings  Tekeningen en gouches mt verhalen uit Bali Begraafplaatsen Depok. Zie ook mijn overzicht Online Begraafplaatsen . Een deel van de Nederlanders overleden in Azië zijn (her-)begr