Doorgaan naar hoofdcontent

Internet gids genealogie Nederland

WieWasWie  is een van de belangrijkste Nederlandse website met bronnen voor genealogisch (stamboomonderzoek) onderzoek. Hieronder per provincie de beschikbare online bronnen:
Familie van Ginneken-van Ginneken. Bron: privé-archief Hennekam-Vermeulen

Bronnen per provincie
Afkortingen: 
Burgerlijke Stand (BS), Doop-, trouw, begraafboeken / kerkboeken(DTB) of Bevolkingsregisters (Bev.), en FS (= alle Bronnen bij FamilySearch) is het totaal overzicht van beschikbare bronnen, verdeeld per provincie, bij FamilySearch.

Gebruik bij raadplegen kerkboeken (DTB) altijd eerst het Repertorium DTB (PDF), dan kun je achterhalen in welke plaats, welke kerkboeken te vinden zijn.
Drenthe
Flevoland:  
Friesland:  
Gelderland:  
Groningen: 
Limburg:
Noord-Brabant
Noord-Holland:  
Overijssel:
Utrecht
Zeeland:
Zuid-Holland: 
Let op: gegevens altijd controleren aan de hand van de originele akten, dat kan vaak op de site zelf of via Familysearch (Amerikaanse website van de mormonen).  Hoe krijg je toegang tot de miljoenen bronnen op site FamilySearch?
Altijd eerst inloggen bij FamilySearch [account aanmaken is gratis].
NB Alle beschikbare bronnen Nederland  bv bevolkingsregisters (Bev) en stamboeken militairen kunt u HIER vinden *)

Bij het zoeken naar personen moet je altijd rekening houden met varianten in de schrijfwijze van voor- en achternamen.  De twee databanken achternamen en voornamen zijn daarbij handig. Ze geven aan waar namen geografisch veel voorkomen.

Zoeken bij FamilySearch gaat het snelst (geografisch of op bron) via de catalogus. Kies links in het menu bij Availability optie: online. Kies voor de kerkboeken (dtb) a) church books of soms staan ze onder: b)  registers van de burgerlijke administratie, Zie daarna de verschillende links naar Church Books (DTB). 
Een link die nog meer informatie geeft, en u kunt zoeken op alle plaatsen in de wereld, is Explore Historical Images. Bijv. Bibliothèque Wallone index kaarten (Waalse fiches) 1500-1858. Belangrijke bron voor Hugenoten onderzoek.

Bronnen Joodse genealogie

Mogelijk zijn bepaalde plaatsen u onbekend, omdat ze niet meer bestaan of als gemeente opgeheven. Maak dan gebruik van het standaardwerk uit 1837-1851: Aardrijkskundig Woordenboek  der Nederlanden (van der Aa).

Is een tekst moeilijk leesbaar, probeer dan Transkribus eens.
De mormonen (Familysearch) zijn meesters in het verstoppen van bronnen onder verwarrende koppen. Zo staan er DTB's onder het kopje Burgerlijke Stand of kloppen data niet. Maar ook geografisch klopt het niet allemaal. Plaatsen staan soms bij foutieve provincies.
Gebruik bij raadplegen kerkboeken (DTB) altijd eerst het Repertorium DTB (PDF).


Er staan meer bronnen online bij de mormonen. Gebruik dan de FamilySearch Catalog optie. Alternatieve bronnen zijn  te vinden via portal Geneaknowhow (ook voor Antillen en Suriname) en Van Papier naar Digitaal.

Afbeelding 
Let op:  op sites als Genealogie online, Myheritage en Geneanet staan relatief veel foutieve gegevens gemaakt door onderzoekers. Raadpleeg altijd originele bronnen én gebruik deze sites alleen als vingerwijzing!
Veel bronnen voor het zoeken naar informatie over uw familie kunt u HIER lezen.
Overnemen van informatie alleen na verzoek en altijd met bronvermelding

Allerlei oa. tijdschriften (Want goed archiefonderzoek begint met literatuuronderzoek)
Tip
Vroeger had je een website GenVer.  Dit was de beste website voor toegang tot de miljoenen gegevens op FamilySearch. Jaren geleden is de site gestopt, maar staat gelukkig nog grotendeels online.  Niet altijd zullen de links werken.  FamilySearch heeft inmiddels ook meer Nederlandse bronnen online gezet. Toch is deze site nog erg goed bruikbaar voor onderzoek.
Ik gebruik daarvoor vaak ook Google.  Bijv. ik zoek DTB's van Oudenbosch.  Ik zoek dan met Google:  'Genver Oudenbosch".  


Datum bovenin is UPDATE datum. Blogs worden regelmatig bijgewerkt en aangevuld.




Populaire posts van deze blog

Bronnen en tips voor Tweede Wereldoorlog onderzoek. Wat deed mijn familie of een persoon tijdens WOII? Goed, fout of.....

8 januari 2025: Met verbazing lees ik dat het Nationaal Archief mensen uit de index haalt omdat ze misschien geen 'dader' maar slachtoffer of getuigen zijn of helemaal niets gedaan hebben (geen CABR dossier). Dat is  tegen elke regel van de archivistiek en historisch onderzoek. Mensen zijn niet voor niets opgenomen toen in een index toen. In de rolboeken van rechtbanken staan door de eeuwen heen heel veel mensen die achteraf niets gedaan hebben of zelf slachtoffer zijn, terwijl men eerst dacht dader. Als onderzoeker wil je dit weten! Ik val van de ene in de andere verbazing m.b.t. de huidige handelwijze van het Nationaal Archief (waar ik zelf ook gewerkt heb als archivaris). Tekst Nationaal Archief website 6 december 2024 :  vandaag werd bekend dat het Centraal Archief Bijzonder Rechtspleging (CABR) NIET per 1 januari 2025 online komt. Dit op aandringen van de Autoriteit Persoonsgevens  (AP).  Persoonlijk vind ik dit echt niet kunnen en nemen we weer een loopje m...

Overzicht online (historische) adresboeken en telefoongidsen

Adresboek Amsterdam 1939-1940 Bron: GA Amsterdam Adresboeken en telefoongidsen kunnen een waardevolle bron zijn voor het zoeken naar personen óf om te kijken wie in jouw huis in het verleden woonachtig was, óf welke beroepen uw voorouders hadden, óf waar welk bedrijf zat.  Via Archieven.nl ,   Delpher   en Geneaknowhow zijn eveneens (de) adresboeken en telefoongidsen te vinden, ook uit  Nederlands-Indië en Suriname .   Hierbij zitten ook de adresboeken van ambtenaren of andere beroepsgroepen  Onder de lijst plaatsnamen enkele speciale algemene adresboeken of almanakken met veel adressen. Lees ook de bronnenblog: Gebouwen- en woononderzoek in Nederlan d Hou bij de adressen in de historische adresboeken al rekening met wijzing van straatnamen en huisnummers. Veel archiefdiensten hebben zgn concordantielijsten  om huidige locatie te achterhalen.  Zelf heb ik nog een CD met de Nationale Telefoongids 2000. Die gebruik ik nog regelmat...

Internet gids genealogie Duitsland

Academiegebouw Universiteit en Schloss Heidelberg. Foto: Eric Hennekam 2021 De meeste Nederlanders hebben ook Duitste voorouders, daarom de beste online Duitse  sites op een rijtje:   CompGen  meest bekende en beste genealogische bronnen website Duitsland. Kies opties Rechercieren   -->  Datenbanken . Je kunt ook rechtstreeks naar de Metazoekmachine  . Je zoekt dan gelijk in verschillende databanken. Belangrijke sites bronnen Duitsland personen (genealogie): Ahnenforschung  een portaal dat toegang geeft tot verschillende online databases. Soms is aanmelden noodzakelijk. Soms alleen tegen betaling. Alle Limburgers  provincie Limburg en aangrenzende plaatsen in België en Duitsland. Archion  Database kerkboeken Evangelische kerk, misschien wel de belangrijkste toegang tot DTB boeken Duitsland, maar voor raadplegen moet u soms betalen Archivalia .   Site van archivaris Klaus Graf. Onmisbaar portal voor elke onderzoek in Dui...