Doorgaan naar hoofdcontent

Tips en trucs voor het zoeken in/naar notarisarchieven

 

Huwelijksovereenkomst gesloten bij een notaris, 17de eeuw

Er staan bij de Nederlandse archiefinstellingen honderden notarisarchieven online. Deze kun je meestal goed vinden met zoekmachines als Google (bv notariële archieven Noord-Brabant of notarisarchief Amsterdam) of via Archieven.nl , Deze laatste site is de centrale toegang van veel archief beherende organisaties. Als je zoekt met een zoekmachine adviseer ik de term notariële archieven in combinatie met een geografische aanduiding te gebruiken. Zoeken met persoonsnamen van een notaris (als je die weet) kan ook, maar zal niet altijd resultaat opleveren. Dat heeft meestal te maken met het invisible of deep web.

Tip: bijna 4 miljoen records (op naam zoeken) zoeken in online notarisarchieven uit heel Nederland? Klik HIER (Archieven.nl)  om die index te raadplegen en Open Archieven (de openbare data van veel instellingen, hier kun je rechtstreeks op naam zoeken). 

Googletip: Hoofd of kleine letters doen er niet toe bij zoeken (uitzondering de OR operator).  Lettertekens doen er wel toe bijv. ü, é etc.  Kijk maar naar de resultaten verschil zoeken met notariële archieven en notariele archieven  

Heb je een notarisarchief gevonden kijk dan of er een index op is gemaakt door de archiefinstelling, of een eigentijdse index of repertorium (afb 1), dat is een register gemaakt door de notaris waarin de verleden akten (afb 2) worden ingeschreven.

Afb. 1: Repertorium notaris L. Eikeldal 1912 Bron: Haags Gemeentearchief

Afb. 2 Testament Nobelprijs voor de Vrede winnaar Tobias M. K. Asser
Bron: Haags Gemeentearchief


Het Centraal Testamenten Register (CTR).  Als je wilt weten of er van een overleden persoon een testament is opgemaakt én bij welke notaris, dan moet je het Centraal Testamentenregister raadplegen.  Op de website van de Rijksarchief kun je lezen hoe je gratis gegevens van recent (na 1970/1975) overleden personen uit het CTR zijn op te vragen.
Het Centraal Testamentenregister 1890-1973 is te raadplegen bij het Nationaal Archief. Op deze site staan ook tips hoe je testamenten van vóór 1890 kunt raadplegen.
Ik ontdekte iets heel vreemds (en in strijd met alle privacywetten in Nederland).  De mormonen in Salt Lake City (zie afb 3 en 4)  hebben al heel lang een kopie van het Centraal Testamentenregister 1890-1973.  
 
Afb 3:  mormonen in VS hebben een CTR kopie.


Afb 4:  Microfiches kopie CTR bij mormonen in USA.


In 1916 werd het Register der Protocollen van Notarissen in Nederland (afb 5) vanaf ca. 1550  gemaakt. Dit register staat op verschillende plaatsen online oa op de site FamilySearch, te raadplegen met een gratis account)  of bij AllardPierson. Dit register is belangrijk als je wilt hoe lang een notaris actief is geweest in een bepaalde plaats én of zijn archief is overgebracht naar een archiefbewaarplaats of is overgegaan naar een andere notaris (bv zijn opvolger). Je kunt ook in krantenarchieven kijken of én wanneer een notaris ergens is gevestigd (af. 6).
Afb 5.: Register der protocollen van notarissen in Nederland

Afb 6: zoeken in de grootste krantendatabase van Nederland, Delpher

Voor het zoeken naar meer recente gegevens over notaris gebruik je het online Register voor het Notariaat. (afb 7)  Hierin de gegevens van notarissen, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen met datum benoeming, ontslag, waarneming en nevenbetrekkingen.

Afb 7.:  Register van het notariaat

Als een notaris stopt met zijn praktijk dan is in Het Opvolgersarchief   te vinden wie zijn opvolger is geworden.  

Tips:
-  Veel informatie over notarissen vindt men ook in diverse almanakken (zoals G. Fikkert’s Jaarboek),  adresboeken en telefoongidsen . Deze uitgaven zijn onder meer in te zien in de bibliotheek van de Conservator Notariële Stichting.
- Op FamilySearch (Wiki) is per land  in de wereld te vinden of notariële archieven online staan. Dit overzicht is echter NIET compleet. Voor Europese landen gebruik ik meestal het Archiefportaal Europa
- De naslagwerken Broncommentaren 2, 3 en 4  staan boordevol tips voor het zoeken naar oa. boedelinventarissen, eigendomsoverdrachten, onroerend goed etc.
- A.F.Gehlen,  Notariele akten uit de 17e eeuw. Handleiding voor gebruikers 1986 bespreekt 26 soorten akten.
- Notarisakten België Kies bij optie Akte (linkerzijde) : Notarisakte
- Voor huizen en gebouwen onderzoek lees deze blog.
Het waarmerk van de notaris (CBG blog) over oa  notariële lakafdruk, stempel, zegelringen en notarismerken.
- Testamenten en verkopen roerende en onroerende goederen 17e 18e eeuw zijn soms ook te vinden in de Schepenbank en andere gerechtelijke archieven.
- Waarde Gulden naar Euro calculator:  Hoeveel zou 100 gulden uit 1600 waard zijn in Euro's? Een vergelijking van de koopkracht van de gulden vanaf het jaar 1450 met een ander jaar (tot 2020). Ik gebruik dit bijv. bij omreken oude testamenten. Geeft toch een indicatie. 

Er valt nog veel meer te vertellen over notarisarchieven. Bijvoorbeeld dat hij/zij vroeger meer of andere taken had dan nu, of dat u moet letten op schrijfvarianten van namen, dat Connie Bletz de eerste vrouwelijk notaris was  etc.
In 2013 verscheen het aardige boek van de notarisstichting: De notaris in woord en beeld. Is vast bij een goede bibliotheek te raadplegen.


NEW
Hier komen links naar online notarisarchieven per provincie of plaats die van belang zijn en niet makkelijk te vinden:
- Den Haag  (indexen op persoonsnamen die verwijzen naar notarieel archief). Hier deel 2.
Roermond, notarissen 1698-1935
- Zeeland, Rechterlijke, Weeskamer en Notariële Archieven Zeeuwse Eilanden (RAZE), 1456-1811 (1852)





Populaire posts van deze blog

Internet gids genealogie Duitsland

Academiegebouw Universiteit en Schloss Heidelberg. Foto: Eric Hennekam 2021 De meeste Nederlanders hebben ook Duitste voorouders, daarom de beste online Duitse  sites op een rijtje:   CompGen  meest bekende en beste genealogische bronnen website Duitsland. Kies opties Rechercieren   -->  Datenbanken . Je kunt ook rechtstreeks naar de Metazoekmachine  . Je zoekt dan gelijk in verschillende databanken. Belangrijke sites bronnen Duitsland personen (genealogie): Ahnenforschung  een portaal dat toegang geeft tot verschillende online databases. Soms is aanmelden noodzakelijk. Soms alleen tegen betaling. Alle Limburgers  provincie Limburg en aangrenzende plaatsen in België en Duitsland. Archion  Database kerkboeken Evangelische kerk, misschien wel de belangrijkste toegang tot DTB boeken Duitsland, maar voor raadplegen moet u soms betalen Archivalia .   Site van archivaris Klaus Graf. Onmisbaar portal voor elke onderzoek in Duitsland en Duits sprekende landen. Archivportal  Hét archief

Bronnen en tips voor Tweede Wereldoorlog onderzoek. Wat deed mijn familie of een persoon tijdens WOII? Goed, fout of.....

Afbeelding 10 mei 1945 "Was mijn overleden (groot-)vader en/of (groot-) moeder  fout in de Tweede Wereldoorlog? Hoe en/of waar kan ik daar meer informatie over opvragen? "  Dit soort vragen krijg ik afgelopen 30 jaar regelmatig kreeg. Hieronder [online] bronnen en tips om zelf onderzoek te verrichten.  Met fout wordt meestal bedoeld of men NSB-er was, of dat men de vijand hadden geholpen (bv verraad of collaboratie) heeft, of in dienst was getreden bij de Duitse of Italiaanse krijgsmacht. Het is echter niet zo zwart/wit als hier beschreven. In 2015 nog een onderzoek verricht voor een half-Duitse familie, waar grootouders aan moederszijde NSB-ers waren. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat ze mensen het leven hebben gered door ze uit handen van de Duitsers te houden. Maar andersom heb ik ook meegemaakt:  het was erger dan men wist.  Daarom verricht altijd goed onderzoek, voordat je conclusies gaat trekken. Daarnaast verplaats je in de (oorlogs-)tijd. Te vaak kijken we m

Overzicht online (historische) adresboeken en telefoongidsen

Adresboek Amsterdam 1939-1940 Bron: GA Amsterdam Adresboeken en telefoongidsen kunnen een waardevolle bron zijn voor het zoeken naar personen óf om te kijken wie in jouw huis in het verleden woonachtig was, óf welke beroepen uw voorouders hadden, óf waar welk bedrijf zat.  Via Archieven.nl ,   Delpher   en Geneaknowhow zijn eveneens (de) adresboeken en telefoongidsen te vinden, ook uit  Nederlands-Indië en Suriname .   Hierbij zitten ook de adresboeken van ambtenaren of andere beroepsgroepen  Onder de lijst plaatsnamen enkele speciale algemene adresboeken of almanakken met veel adressen. Lees ook de bronnenblog: Gebouwen- en woononderzoek in Nederlan d Hou bij de adressen in de historische adresboeken al rekening met wijzing van straatnamen en huisnummers. Veel archiefdiensten hebben zgn concordantielijsten  om huidige locatie te achterhalen.  Zelf heb ik nog een CD met de Nationale Telefoongids 2000. Die gebruik ik nog regelmatig bij het zoeken naar personen. Tip: Combineer de g