Krantenarchieven kunnen erg informatief zijn bij huizenonderzoek afb.: Nieuwe Tielsche Courant, 1869 |
De belangstelling voor huizenonderzoek is de laatste jaren toegenomen. Hieronder een serie bronnen, tools én literatuur waarmee u informatie kunt verzamelen over de geschiedenis van een gebouw én zijn bewoners. Maar ook kunt u hiermee achterhalen waar criminelen actief waren of een (nu) bekende politicus problemen kreeg, welke bedrijven er in gebouwen actief waren, of in welke huizen prostitutie wordt bedreven. Combineer altijd verschillende bronnen. Het is een selectie van de bronnen die ik afgelopen jaren heb gebruikt voor onderzoeken. .
Met onderstaande bronnen kunt hedendaagse en oude gegevens vinden over gebouwen
Algemeen
Laat ik beginnen met een interessant hulpmiddel met onderzoekstips over oa het gebruik van het kadaster, notarisarchieven etc: Broncommentaren 3: Bronnen betreffende de registratie van onroerend goed in de negentiende en twintigste eeuw én Broncommentaren 4: Bronnen betreffende de registratie van onroerend goed in Middeleeuwen en Ancien Régime
Notarisarchieven zijn een schitterende bron. Daarin zijn bijvoorbeeld als transacties en overdrachten te vinden. In 2016 heb ik bij het Stadsarchief Amsterdam een presentatie gegeven over notarisarchieven, de sheets staan nog online Mijnheer de notaris. Tips en trucs voor het zoeken in notarisarchieven. Hou er altijd rekening mee dat huisnummers (maar ook straatnamen) gewijzigd kunnen zijn. De archiefdiensten hebben daarvoor per plaats concordantielijsten. Veel meer tips en bronnen voor onderzoek met notariële akten kun je lezen in deze blog: Tips en trucs voor het zoeken in/naar notarisarchieven.
Kadasterarchieven. Tegen betaling is bij het kadaster hedendaags informatie te vinden over de eigenaren van huizen. Bij de archiefdiensten zijn de historische kadaster gegeven te vinden, voor een deel staan deze al online. Kadaster begon officieel in 1832, daarvoor waren er al metingen. De aanzet werd al gegeven door Napoleon. Belangrijkste toegangen zijn:
- BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Handige tool is hier de Bagviewer. Tik links in het menu onder zoeken een straatnaam in. Je krijgt dan een schat aan gegevens bv bouwjaar, oppervlakte, functie (gebruiksdoel). Deze gegevens zijn echter niet altijd correct is mijn ervaring. Wees daar alert op.
- Ruimtelijkeplannen bestemmingsplannen, structuurvisies, etc. Een schat aan informatie over huizen en andere gebouwen én -helaas- ook soms over personen.
- Kadastrale kaarten 1811-1832 Op dezelfde site staat nog veel meer, zoals bouwkundige tekeningen.
- Kadastralekaart.com De huidige kadastrale situatie met allerlei informatie, zoals bouwjaren, oppervlakte maten etc.
- Klic medling en Klic Viewer Kabel en Leidingen Informatie Centrum. Waar en hoe diep liggen leidingen bij huizen en gebouwen. Gas, water, elektra, gasvezel, riool etc
- Funda Deze woningen verkoopsite van de NVM bevat meer informatie dan u denkt.
- Mensen kunnen ook in boten wonen. Kadaster is verantwoordelijk voor registratie. Database hypotheken en beslagen die rusten op een schip én natuurlijk de Teboekstellingen van schepen
- Historische Database Nederlandse Gemeenten
- Krantenarchieven Heb alle online krantenarchieven op een rijtje gezet. Zie ook opmerking verder in deze blog.
- Ministerie van Financiën. Index rubrieken Registratie, Hypotheken, Kadaster en Indirecte Belasting 1831-1935
- Ministerie van Financiën, index dossiers Domeinen 1869-1944. U kunt oa op plaats zoeken. Er is ook een index verkochte Domeinen 1812-1813.
- Misdaad in Kaart van de politie. Je kunt op postcode of plaatsnaam zoeken.
- Nederlands Geografisch Systeem (NLGis) Historisch correcte gemeentegrenzen periode 1812-1997.
- Overheid.nl Alle opties op deze site kunnen van belang zijn. De zoekfunctie is bagger dus zoek met google op deze site. Hoe je dat doet? Hier een voorbeeld met zoeken naar Rokin in Amsterdam: Google Rokin.
- PAN database (Portable Antiquities Netherlands) wat er allemaal niet inde grond wordt gevonden bij uw huis.
- Persoonskaarten/-lijsten (Nationaal Register van Overledenen) Tussen 1939 en 1 okt 1994 werd er van elke Nederlander een persoonskaart gemaakt (later ging dit over in de GBA, nu BRP). Persoonskaarten van overleden personen zijn op de op te vragen bij het CBG. Is een persoon meer dan 10 jaar geleden overleden en krijgt u ook zijn woonadressen.
- Pdok publieke PDOK viewer met actuele geo informatie en hoogte huizen en andere gebouwen. Dataset: Basisregistratie Kadaster (BRK)
- Planviewer commercieel maar soms nuttig. Kijk zelf.
- Topotijdreis: 200 jaar topografie met oa veel luchtfoto's
- Uitspraken rechtszaken m.b.t. gebouwen.
- Vergunningen Voor verbouwingen etc heb je vergunningen nodig. Met grote regelmaat komen er historische vergunningen bestanden bij. Via de site Archieven.nl zijn deze makkelijk te vinden.
- Volkstellingen 1795-1971. Deel volkstellingen is op wijk of buurtniveau, soms op straatniveau. Concordantielijst van huisnummers cq wijk kan nodig zijn. Die is vaak te vinden bij gemeentearchieven.
- Waag Hoe oud is een woning. Meer dan 9 miljoen gebouwen zijn hier opgenomen. Zoom in met de kaart.
- Waterstaatsbestekken index 1814-1980
- WOZ-waardeloket wat is de (WOZ) waarde van een huis.
Burgerlijke Stand en andere bevolkingsregistraties. Deze bronnen barsten werkelijk uit hun voegen van informatie over huizen én hun bewoners. In de blog Nederland: bronnen voor het zoeken naar je roots zijn de online bronnen te vinden. Meestal kun je niet zoeken straatnamen en huisnummers in de burgerlijke stand. Dat kan wel bij de bevolkingsregistraties. Belangrijkste toegang voor Nederland is WieWasWie . De voorloper van de burgerlijke stand (vóór 1811, in zuid Nederland eerder) zijn de kerkboeken met de doop-, trouw, en begraafregistratie (DTB). Soms exact, vaak crypties (bv buiten de Bemuurd Weerd) staan daarin adressen. Ook deze DTB registers zijn online te vinden via Nederland: bronnen voor het zoeken naar je roots. Ook historische kaarten en plattegronden (zie verder) kunnen je erg behulpzaam zijn bij het zoeken van de precieze locatie van een gebouw, zoals beschreven in de kerkboeken en/of burgerlijke stand.
Via krantenarchieven en de daarin opgenomen familieadvertenties, advertenties én artikelen is veel informatie te verzamelen over de bewoners/gebruikers van gebouwen en de gebeurtenissen aldaar. Maar ook wanneer mensen in een plaats kwamen wonen of vertrokken. Zoek bijvoorbeeld op straatnaam. Hou er altijd rekening mee dat huisnummers (maar ook straatnamen) gewijzigd kunnen zijn. De archiefdiensten hebben daarvoor per plaats concordantielijsten.
Archieven portaal. Archieven.nl is een portaal dat toegang geeft tot veel archiefcollecties in Nederland. Je kunt hier zoeken op straatnamen en huisnummers, maar ook op specifieke documenten waarin adressen in voorkomen bijvoorbeeld ledenlijsten van verenigingen en kerken, stamboeken, foto's, plattegronden, vergunningen, bouwdossiers, brieven, dagboeken, handelsregisters, kamer van koophandel, etc etc.
Bronnen, bronnen, bronnen..
- Adres- en telefoonboeken. Laat ik de adresboeken net in een eerdere blog op een rijtje hebben gezet. Telefoonboeken zal later toevoegen.
- Amsterdam en omgeving: alle online indexen en bronnen m.b.t. huizenonderzoek
- Archieven.nl portal tot heel veel archieven in Nederland. Zoek hier bijvoorbeeld met je straat en woonplaats.
- Architectuurtijdschriften TU Delft oa Architectura, Bouwkundige Tijdschrift, Vademecum der Bouwvakken etc.
- Bing Maps Niet zo populair als Google Maps, maar vaak erg goed.
- Digitale foto's op het Internet bevatten vaak meer informatie dan u denkt. Zie ook mijn blog met eindeloos veel tips. Bijvoorbeeld de coördinaten waar de foto's genomen zijn. Hiermee heb ik al heel wat personen én hun woonplaats kunnen achterhalen. Ja, zoeken met foto's kan, zonder één woord te gebruiken. Bijvoorbeeld met TinEye en Google Reverse Image Search. De beste reverse image zoeker m.i. is die van Yandex.Zet in zeker de Google Lens app op je telefoon (ios of Android), daarmee kun je zoeken naar afbeeldingen of delen van afdelingen, teksten en nog veel meer.
Tip: geen resultaat met reverse image? Maak je afbeelding in zwart/wit of zoek met een fragment van je afbeelding.
Met een Exiftool is de metadata te achterhalen die meestal in digitale foto's worden opgeslagen, zoals type camera, plaats, datum en tijd waar de foto is genomen etc. Zelf gebruik ik regelmatig een Exif Viewer als extentie in Google Chrome. Online kan het ook met bijvoorbeeld FotoForensics. Een foto hoef je alleen maar te uploaden of zoeken met de hyperlink. Meer tip voor zoeken met een foto van een huis of ander gebouw: blog. - Cultuur Erfgoed databases bronnen en kaarten, afbeeldingen, interieur, Manchu, zettingskaarten etc
- Delpher Dat kennen de meeste mensen van de online krantenarchieven, je krijgt hier ook toegang tot online boeken en tijdschriften. Vul eens je straatnaam of plaats in.
- Funda. Ja makelaars zijn soms wat slordig met de gepresenteerde foto's.
- Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
- Geohack tool Klein maar o'zo handig. He moet wel de coördinaten weten, maar die haal je bv simpel van Google Maps. Ga op de gewenste locatie staan en klik op rechter muisknop.
- Google Maps incl. Streetviewer, Wist u dat een deel van Kamer van Koophandel gegevens hieraan gekoppeld zijn. Met de Android versie van Google maps kun je zoeken naar een gebouw.
- Het Nieuwe Instituut architectuurmuseum, disign, rijkscollecties, stedenbouw etc Via het zoekportaal is hier veel informatie te verkrijgen. Vul bijv. je straatnaam in. Inclusief de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.
- HisGis Geografisch Informatiesysteem. "HisGIS is bedoeld voor ieder met interesse in kaarten, historie, huizen, namen, genealogie en grondbezit"
- Hookers Met dit site heb ik ooit een gemeenteraad laten zien waar prostitutie werd bedreven in hun gemeente. Combineer het met gemeentelijke vergunningen (zie boven). Dit overzicht van illegale bordelen en verdachte huizen in Amsterdam uit 1897 is er ook voor andere plaatsen te vinden.
- Huizendata Data van de Nederlandse huizenmarkt
- Joods Monument slachtoffers Tweede Wereldoorlog 1940-1945. Je kunt op straat, huisnummer en plaats zoeken, maar ook op persoonsnamen.
- Kaart Groen Erfgoed Landschapskaart van Nederland bv de monumentale bomen, historische topgrafie rond 1900, de eerste bosstatistiek, nationaal parken, gebieden Staatsbosbeheer, eendenkooien etc.
- Kadaster en hypotheekkantoren Noord-Holland (KADOR Noord-Holland)1832-1980
- KCAF Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. Alles over de fundering van uw huis.
- KIX-code van PostNL. (Pdf) Met die KIX-code kun je snel de postcode en huisnummer achterhalen. In dit artikel de uitleg.
- Landelijk Register van Monumentale Bomen
- Liggingsdata kabels en leidingen
- Monitor plancapaciteit heeft als doel actueel in beeld te hebben wat de capaciteit in woningbouwplannen is binnen de provincie Noord-Holland en de Metropoolregio Amsterdam. Uiteraard zijn nieuwbouw projecten op de gemeenten websites te bekijken en op Nieuwbouw Nederland.
- Nieuwbouw monitor van de Geodienst. Wat zijn de plannen?
- De Opmerker. architectuur- en bouwtijdschrift 1866 tot 1919. Het eerste architectuurtijdschrift in Nederland en was van 1883 tot 1892 het orgaan van architectuurgenootschap Architectura et Amicitia.
- Overheid.nl Op deze site staat eindeloos veel informatie over gebouwen en hun bewonedrs/bedrijven. De zoekfunctie is bagger, gebruik daarom Google als zoekmachine in combinatie van de site operator. Voorbeeld zoekstring: maliebaan utrecht site:overheid.nl
- Overstroomik: Hoe hoog komt het water bij jouw huis?
- Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Digitale bronnen archeologie, huizen en andere gebouwen, bewoners etc
- Rijksmonumenten Kaart ea met de rijksmonumenten van Nederland incl bouwjaar, achtecten en omschrijvingen
- Stichting Bouwhistorie Nederland
- Verkaufsbücher (vastgoedboeken Duitse bezetter). Van Joden onteigende panden in de Tweede Wereldoorlog Initiatief van Pointer KRO/NCRV.
- Volkstellingen 1785 -1971
- Adresboeken Hoogeveen
- Hoogersmilde (Smilde) bewoningsreconstructies 1913-1940
- Kolonie van Weldadigheid namen bewoners
- Het Flevolands Archief oa vergunningen, persoonskaarten, eigendom en bezit
- Bouw- en hinderwetvergunningen Leeuwarden
- Bouwdossiers Leeuwarderadeel 1944-1989.
- HisGis, Historisch GIS Fryslân : Historisch kaartmateriaal (kadaster 1832, florenen 1700) gekoppeld aan database-gegevens Kadasterviewer
- Transcriptie verkoop kloostergoederen 1644
- Wonen en werken in Harlingen
- Achterhoek overdrachtsbelasting 20e, 40e en 80e penning 1795-1802
- Bommelerwaard Regionaal archief Rivierenland, hinderwet- en bouwvergunningen
- Bouwvergunningen Regionaal Archief Nijmegen.
- Bouw- en milieuvergunningen Regionaal Archief Rivierenland: gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel.
- Bouwdossiers Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
- Bouwdossiers Noordwest-Veluwe Harderwijk, Oldebroek, Wezep etc
- Historische Atlas Nijmegen met oa. eigenaren en bewoners.
- Nijmegen Eigenaren en huurders hopmanschap Lage Markt (1644, 1659)
- Overdrachtsbelasting plaatsen Achterhoek incl Zutphen
- Groninger Archieven o.a panden, boerderijen, bouwdossiers, schepen en schippers plaatsen provincie Groningen. Bouwvergunningen gemeente Groningen (1), (1856) 1863 - 1916 (1918)
- Bouwdossiers dienst RO/EZ (Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken).
- Bouwdossiers Hoogkerk 1949-1969 Plaatsingslijst
- AEZEL: Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen',
- Bouwdossiers De Domijnen Sittard-Geleen.
- Bouwdossiers Kerkrade
- Bouwdossiers Landgraaf
- Bouwdossiers Leudal
- Bouwdossiers
- Gemeentearchief Kerkrade oa allerlei akten, bidprentjes, gezinskaarten.
- Valkenburg aan de Geul en Schin op Geul.
- Genealogische, kadastrale en notariële bronnen ( Archief De Domijnen Sittard-Geleen)
- Regionaal Historisch Centum Limburg oa bouw- en hinderwetvergunningen, memories, kadastrale kaarten 1811-1832 Limburg
- Rijckheyt oa bidprentjes, notarisarchieven van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal. Toegang Bouwdossiers
- Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) oa bouwtekeningen, hinderwetvergunningen, rechtbankarchieven, notaris en schepenakten plaats provincie Noord-Brant.
- Regionaal Archief Tilburg oa bevolkingsregisters en veel andere bronnen. BouwDossier Applicatie (BDA) eenvoudig online bouwdossiers raadplegen vanm oa #Oosterhout #Dongen #GilzeenRijen, #Geertruidenberg #BarleNassau #Oisterwijk #AlphenChaam #LoonopZand #Drimmelen
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven oa een scala aan bronnen staat online.
- Stadsarchief Breda oa. De concordanties die wijk- en huisnummers (en eventueel pondboeknummers), bouwdossiers, adresboeken etc.
- Westbrabants Archief oa bouwvergunningen, notarisarchieven, etc Bergen op Zoom, Bergen op Zoom en hun regio
- Amsterdam en omgeving: alle online bronnen en indexen onderzoek huizen en zijn bewoners
- Bouwtekeningen Hilversum en Naarden
- Bouwvergunningen- en constructiedossiers (bouwdossiers/bouwtekeningen) van de gemeente Haarlem
- Bouwvergunningen Bloemendaal
- Bouwdossiers Haarlemmermeer 1905-1919
- Bouwdossiers Haarlemmerliede en Spaarnewoude 1878-1945
- Bouwdossiers Waterlands Archief Zit ook deel Amsterdam Noord bij. Verder Broek in Waterland, Edam, Purmerend, Middenbeemster, Volendam etc. Op hun site heet het Gebouwen.
- Bouwdossiers en vergunningen gemeente Zaanstad.
- Haarlem index op straatnamen die voorkomen in de transportregisters 1650-1700.
- Kaarten ( collectie Hoogheemraadschap van Rijnland ) oa, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Katwijk, Gouda, Spaarndam, Halfweg en Oude Wetering etc
- Regionaal Archief Alkmaar oa Historisch kadaster Alkmaar en bouwvergunningen
- Register van de Zeedyk genaamd den Zeeburg en Diemerdyk gelegen tusschen de steden Amsterdam en Muyden" - Anno 1741 Met vermelding van bewoners / perceeleigenaren
- Slaveneigenaren Amsterdam. Waar waren ze woonachtig toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft.
- WestFries archief oa. vergunningen. Huidige gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec
- Tijdschrift Maandelykse Nederlandsche Mercurius verscheen van 1756 tot 1807. Voor huizenonderzoek m.n. Amsterdam belangrijk.
- Archief Eemland oa bouwdossiers en -tekeningen Amersfoort, ontwerptekeningen, plattegronden
- Bronnen toegankelijk bij het Utrechts Archief oa bouwvergunningen, bouwtekeningen, transportregisters etc
- Bouwdossiers Regionaal Archief Zuid-Utrecht oa Utrechtse Heuvelrug (Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum etc), Wijk bij Duurstede
- Bouwdossiers Breukelen-Nijenrode, Breukelen, Kockengen en Nigtevecht
- Bouwdossiers Zeist
- Huizenonderzoek Utrecht portal eigenaren, bewoners, vergunningen, transporten en plechten etc.
- Utrechts Documentatiesysteem (UDS) Documentatie.org monumentenzorg, bouwhistorie en cultuurhistorie
- Jaarboeken en tijdschriften van Oud-Utrecht 1924-1921 met veel informatie over huizen en bewoners deels (auteursrecht) online
- Woonomgeving ( bouwdossiers en vergunningen vollectie Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen ) oa Abcoude, Bilthoven, Breukelen, De Bilt, Maarssen, Mijdrecht, Tienhoven, Vinkeveen, Weesp, Wilnis etc
- Bouwdossiers Goeree-Overflakkee
- Gemeentearchief Tholen oa bevolkingsregisters, weeskamers
- Gemeente Schouwen-Duiveland oa bouwvergunningen
- Zeeuwen Gezocht inwoners, hypotheken, kadastrale eigenaren, badgasten etc provincie Zeeland
- Alblasserdam, verponding van huizen 1947 (PDF)
- Bouwdossiers Dordrecht
- Bouwdossiers Ridderkerk
- Gemeentearchief Alphen aan den Rijn oa bouwdoosiers ook van Hazerswoude eo
- Haags Gemeentearchief oa bouwtekeningen, straatnamen etc 's Gravenhage
- Leiden Erfgoedregister beschermde monumenten en karakteristieke panden van Leiden en bouwtekeningen.
- Keurvergunningen Hoogheemraadschap van Rijnland (deels digitaal)
- Stadsarchief Rotterdam oa bouwtekeningen, Rotterdams Jaarboekje, etc Bouwdossier 1968-1991 1940-1967 Archief Dienst Bouwpolitie
- Stadsarchief Vlaardingen oa. bouwdossiers
- Streekarchief Midden-Holland oa bouw- en Hinderwetvergunningen. Bronnen gemeenten Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas