Zoeken in deze blog

25 mei 2014

Maak je eigen stamboom in 10 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenis

(Update 28 augustus 2018)

Eric Hennekam 


Voor het schrijven van een familiegeschiedenis heb je honderden (online) bronnen tot je beschikking. Een deel daarvan zijn te vinden via het Internet. Wil je aan z'n onderzoek beginnen dan is het noodzakelijk eerst een overzicht (frame) te maken met de basis persoonsgegevens van je familieleden. Zo'n overzicht bestaat uit de geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata en plaatsen van je ouders, grootouders, kinderen,  ooms en tantes etc. 

10 stappen om je eigen stamboom te maken en familiegeschiedenis te schrijven:

 1. Zet het gratis genealogie programma Aldfaer op je pc Gebruik je een Apple computer koop dan tegen een gering bedrag Roots Magic. Zelf gebruik ik afwisselend beide programma's, dat kan omdat je genealogische gegevens altijd kunt uitwisselen (export - import GedCom file).  Alle gegevens die je gaat verzamelen in volgende stappen 2 t/m 10 sla je op met deze software. Ook de foto’s en gescande familiedocumenten, zoals geboortekaartjes, trouw- en overlijdenskaarten, bidprentjes, rouwbrieven, trouwboekjes, akten burgerlijke stand, familieadvertenties, verslagen van interviews met familieleden enz.

 1. Verzamel binnen je eigen archief en dat van je/de familie alle gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden. Interview je familieleden. Noteer de volledige voornamen, roepnamen, achternamen, data geboorte, huwelijk en overlijden, plaatsnamen van je ouders, grootouders, ooms, tantes, nichten, getuigen etc. Hou rekening met fouten in alle gegevens. Let op: trouwboekjes en bidprentjes zijn geen officiële documenten. Check de gegevens daarvan. Ook voor genealogisch onderzoek is van toepassing: één bron is geen bron. Lees ook mijn blog:  

  Beste bronnen, tips, tools en zoekmachines voor het zoeken naar personen


 1. Verricht literatuuronderzoek om te kijken of je familiegegevens al eerder gepubliceerd zijn. Ga naar CBG website en vul in het zoekscherm je geslachtsnaam in. Als daarna onder oranje/bruine blokje CBG Bibliotheek  een getal staat achter Genealogisch repertorium dan is er over je geslachtsnamen een publicatie verschenen. Dit is natuurlijk niet altijd familie. Klik daarna op Bekijk alle resultaten en vraag een kopie van deze publicaties aan. Als vriend van het CBG Centrum voor familieonderzoek krijg je korting. Zie ook nrs 4 en 5. Veel meer online bronnen met literatuur zijn te vinden via  de Archiefzoeker.
 1. Doorzoek de online familieadvertenties, die oa te vinden zijn krantenarchieven. In de archiefzoeker heb ik een overzicht van binnen- en buitenlandse bronnen met familieadvertenties.  Zie ook mijn blog: Lijst Nederlandse krantenarchieven op Internet  

 1. Vraag bij het Nationaal Register Overledenen (CBG) tegen een kleine vergoeding de persoonskaarten en –lijsten van al je familieleden op, die zijn overleden tussen 1938 en heden bij het CBG.

 1. Het echte online zoeken kan nu beginnen via de landelijk database WieWasWie, met burgerlijke stand, bevolkings- en kerkregisters (zgn dtb, zie 8.). Ga naar de site Wiewaswie . Zoeken op deze site is  gratis, maar tegen een kleine vergoeding kun je daar meer en beter zoeken en documenten gelijk downloaden. Zoek met alle namen van familieleden, die je hebt gevonden. Let op: geboortegegevens zijn na 100 jaar openbaar, huwelijken na 75 jaar en overlijden na 50 jaar. Noteer werkelijk alle gegevens, die je kunt vinden. Maak afdrukken of download de gedigitaliseerde akten. Meestal kun je via deze site al tot ca.1780 je familie in Nederland terugvinden. Hou rekening met varianten in schrijfwijzen van voor- en achternamen. Op de site WieWasWie zijn vele andere relevante bronnen te vinden bijv. militaire stamboeken en scheepssoldijboeken. Kijk daarna op de OpenArchieven websit. Je kunt hier op naam zoeken in miljoenen bronnen.  Maak eventueel gebruik van het Archives Portal Europa

 1. Ga naar de site  FamilySearch. Via FamilySearch heb je toegang tot de gedigitaliseerde bronnen uit Nederland en België van de Mormonen. Voor de kerkboeken en burgerlijke stand heb ik een snelle toegang per provincie gemaakt. Vul hiermee de gegevens aan, die je via WieWasWie niet kon vinden. Als je een plaatsnaam niet kunt vinden, bijvoorbeeld omdat de naam niet meer bestaat, gebruik dan de site Gemeentegeschiedenis.

 1. De burgerlijke stand is in 1811 ingevoerd. In het zuiden van ons land soms iets eerder. Vóór 1811 moet je zoeken in de kerkboeken. De zogenaamde DTB registratie (Doop, Trouw, Begraven). Alle DTB registers (en nog veel meer bronnen) op het Internet zijn te vinden via GeneaKnowHow.  Alles wat er bewaard is aan registers per plaats is te vinden in het Repertorium DTB. Let op: de archiefinstelling verwijzing in dit puike werkje is verouderd.

 1. Ga naar de ArchiefWiki.  Daar kun je alle archieven en archieforganisaties van Nederland vinden. Met de verzamelde geografische familiegegevens zijn zo de honderden online databanken te vinden, die op evenveel sites staan. Zie in bijlage lijstje met links met de grote Nederlandse archiefinstellingen.

 1. In mijn digitaal geheugen Archiefzoeker zijn bijna 2000  andere genealogische bronnen te vinden. Dan krijgt daar je een lijst van Internet bronnen uit binnen- en buitenland. Als je de lijst die nu online staat helemaal hebt doorgespit ben je in 2030 klaar. Elke dag vul ik deze aan, daarnaast verschijnen de belangrijkste nieuwe online bronnen op mijn blog. en Twitter @erichennekam. Lastige vragen stellen over familieonderzoeken mag: email EricHennekam